ДТЕК підтримує реалізацію вугілля на біржових торгах

ДТЕК підтримує реалізацію вугілля на біржових торгах
Генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко.

На сьогоднішній день імпорт вугілля в Україні складає 30%

Реалізація вугілля на біржових торгах повинна дати відповідь на питання про вартість вугілля на внутрішньому ринку України. Таку думку висловив в інтерв'ю виданню «Новий час» генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко.

«Ми зробили перші спроби продажу вугілля на біржі і їх треба продовжувати. Це відповідь на питання про ціну на вугілля», - сказав він.

На його думку, крім вугілля внутрішнього видобутку, на біржових торгах може реалізовуватися імпортне вугілля.

«Ми поставляємо вугілля до Центренерго, а не тільки собі. Ми купуємо вугілля у державних підприємств. І найголовніше, що у нас 30% ринку - це імпортне вугілля. Відповідно імпортні гравці також можуть заявлятися і продавати своє вугілля на цій біржі», - зазначив Тимченко.

Гендиректор звернув увагу, що на всіх енергетичних ринках, де існує дефіцит енергоресурсів, вартість продукції здійснюється з урахуванням імпортної альтернативи.

«Більше 30% газу ми імпортуємо, більше 80% нафтопродуктів ми імпортуємо, 100% ядерного палива ми імпортуємо. На жаль, те становище, яке було у вугільній галузі в останні роки, призвело до того, що в цьому році ми будемо імпортувати більше 40% вугілля. Якщо говорити тільки про енергетичне вугілля - понад 26% вугілля буде імпортовано в цьому році. Це означає, якщо працюють ринкові механізми і ринкова економіка, ціна цього енергопродукту визначається за ціною імпортної альтернативи. І сьогодні цей принцип закладений в ціноутворенні по всіх ринках», - сказав гендиректор ДТЕК.

Разом з тим нині діючий формульний підхід до формування тарифів у тепловій генерації, в якій вартість вугілля визначається на підставі біржового індексу API2, на думку Тимченко, не працює.

«З одного боку, це крок вперед в порівнянні з тим, що було раніше - ручне управління, де без будь-яких індикативів призначалася ціна на вугілля. Від цієї практики України повинна просто бігти. Тому, з одного боку, це крок вперед, коли формула прив'язана до міжнародних індексах, які не викликають ні в кого сумнівів. З іншого боку, формула базується на середній ціні за попередні 12 місяців. Таким чином виходить: у нас в тарифі закладена ціна 1800 гривень. Поставки вугілля-антрациту сьогодні йдуть по 2,5 тисячі гривень», - сказав гендиректор ДТЕК.

Тимченко в інтерв'ю також висловив надію, що в найближчі 2 роки почне роботу ринок електроенергії, на якому буде формуватися ринкова вартість електроенергії.

«Якщо цей ринок запрацює, тоді всі розмови знімуться. Сьогодні регулятор каже, що формульне ціноутворення - це перехідний період до повноцінного впровадження ринку як газу, так і електроенергії», - зазначив він.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: