Експерт: Коломойському невигідні тарифи за формулою Роттердам+

Експерт: Коломойському невигідні тарифи за формулою Роттердам+
Олігарх Ігор Коломойський

Золотарьов прогнозує, що «Коломойський і його команда» знову блокуватимуть поїзди з вугіллям

Бізнесмен-олігарх Ігор Коломойський буде і далі виступати проти ринкової методології визначення тарифів на електроенергію, в тому числі, використовуючи блокаду залізничних шляхів. Таку думку висловив у своєму блозі політолог Андрій Золотарьов.

На його думку, після націоналізації «Приватбанку», з якого екс-власник вивів майже 16 млрд грн, викачаної з державних сховищ 628 тис. тонн нафти і недоплачених податків на суму майже 17 млрд грн, у Коломойського залишилася «одна недограна партія» – металургії і енергетики. «Вже більше року ІВК ніяк не вдається зрубати методологію розрахунку тарифів на електроенергію для промислових споживачів, відомої як формула «Роттердам+». НКРЕКУ, прив’язавшись, за аналогією з газовою формулою «Дюссельдорф+», до європейської ціни енергоресурсів, відчутно знизила маржинальність феросплавного бізнесу Коломойського», – пише експерт.

Політолог зазначає, що саме на Коломойського припадає близько 90% українського виробництва феросплавів, в собівартості яких до 50% займає електроенергія. «Так, витрата електроенергії для виробництва 1 тонни феромарганцю (ФMn78, 78-82% Mn) становить 3600-4800 кВт/ч, а феросиліцію (ФС65) – 7000-8000 кВт/год. За приблизними оцінками, на різниці тарифів Коломойський втратив понад 1,5 млрд грн. Не допомагають ні традиційні судові тяжби, ні креативні атаки в ЗМІ, які переконують населення про те, що ціна електрики для феросплавних гігантів має якесь відношення до них», – уточнює експерт.

На думку Золотарьова, Коломойський не вийшов з боротьби і не має наміру відступати, а значить, має бути ще чимало серій захоплюючого детективу «Коломойський і його команда». «Головний блокадник країни Семен Семенченко позначив нову ціль – він буде домагатися скасування формули «Роттердам+», і з цією метою знову планує перекривати поїзди з вугіллям», – пише Золотарьов.

Нагадаємо, в 2012 році уряд Миколи Азарова підписував з феросплавними підприємствами, контрольованими Коломойським, меморандум про взаєморозуміння, згідно з яким ці заводи отримували пільгові ціни на електроенергію. Дія меморандуму продовжувалась до 2014 року.

3 березня 2016 року НКРЕКУ прийняла постанову №289, в якій затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Відповідно до даної методології, вугільна складова в тарифі на електроенергію заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт.

Глава НКРЕКУ Дмитро Вовк недавно заявляв про тиск Коломойського на Комісію щодо формули ціноутворення на електроенергію, відому як «Роттердам+».

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: