Тарас Чорновіл: Роттердам+ не стосується тарифів, але б'є по бізнесу окремих людей

Тарас Чорновіл: Роттердам+ не стосується тарифів, але б'є по бізнесу окремих людей
Тарас Чорновіл

Формула «Роттердам+» впливає на вартість електроенергії для непобутових споживачів (установ і промислових підприємств)

Політичний експерт, народний депутат ІІІ-VI скликань Тарас Чорновіл прокоментував відмову лідерів політичних протестних акцій від вимоги скасування формули Роттердам+.

«Давайте будемо говорити всю правду. Три основні вимоги стосувалися виключно Верховної Ради. Крім того, були вимоги, які прозвучали напередодні, але від Верховної Ради вони дуже далекі. Вони в подальшому не були переозвучені. Це скасування формули «Роттердам+». Тому що від Роттердам+ не тарифи залежать, а формула б'є по бізнесу окремих людей», - заявив Чорновіл в ефірі каналу UA:Перший.

Як повідомлялося, в ході протестних акцій, що почалися 17 жовтня, були висунуті три ключові вимоги до влади: скасування депутатської недоторканності, зміна виборчого законодавства і створення антикорупційного суду.

10 жовтня в своєму маніфесті, опублікованому 10.10.17 на «Українській правді», один з організаторів протестних акцій Михайло Саакашвілі, крім політичних завдань, висунув вимогу тарифної справедливості і ліквідації формули «Роттердам+», яка нібито винна в підвищенні цін на електроенергію для населення.

Як раніше підкреслював глава НКРЕКУ Дмитро Вовк, методика ціноутворення на енергетичне вугілля в рамках розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ) не пов'язана з тарифами для населення, а впливає на вартість електроенергії для непобутових споживачів (установ і промислових підприємств).

Згідно з даними Центру досліджень в області світової енергетики VaasaETT, жителі Києва платять за електроенергію менше всіх європейських столиць - 3,94 євроцентів за кВт/год.

Вищий адміністративний суд України відмовив у задоволенні касаційної скарги Української асоціації виробників феросплавів та електрометалургійної продукції (УкрФА) і Нікопольського заводу феросплавів, визнавши законними постанови НКРЕКУ про встановлення тарифів на електроенергію. Відповідне рішення було прийнято 4 квітня 2017 р.

Оскаржувані тарифи розраховувалися за методологією, введеною постановою НКРЕКУ №289 від 03.03.2016, відомою як Роттердам+.

Група «Приват» Ігоря Коломойського контролює Нікопольський і Запорізький заводи, на які припадає близько 90% українського виробництва феросплавів. У собівартості феросплавів ціна електроенергії займає до 50%. Так, витрата електроенергії для виробництва 1 тонни феромарганцю (ФMn78, 78-82% Mn) становить 3600-4800 кВт/год, а феросиліцію (ФС65) - 7000-8000 кВт/год.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: