Україна має збільшити внутрішнє споживання металопродукції – Галасюк

Україна має збільшити внутрішнє споживання металопродукції – Галасюк
Віктор Галасюк

За словами нардепа, заяви про те, що металургія і промисловість – це минуле України, є великою стратегічною помилкою

Основою розвитку гірничо-металургійного комплексу має стати збільшення внутрішнього споживання металопродукції і стимулювання її експорту за кордон.

Про це в ході Міжнародного металургійного форуму «Наука та інновації», який проходить в Києві, заявив голова Комітету Верховної Ради з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк, – пише Uaprom.

За його словами, заяви про те, що металургія і промисловість – це минуле України, є великою стратегічною помилкою.

«Люди, які так говорять, зовсім нічого не розуміють в економіці. Якщо ми подивимося на стратегічні документи, програмні документи розвитку Європейського союзу і країн-лідерів економічного розвитку, ми знайдемо там головне місце промислової політики і підтримки таких стратегічних напрямків, яким для України є металургія. ГМК – це чверть нашої промисловості, це чверть нашого товарного експорту, а значить це опора стабільності гривні», – заявив Галасюк.

Він зазначив, що українську металургію потрібно і захищати, і розвивати.

«Що стосується захисту, ви знаєте, що ми вже другий раз провели в парламенті так званий металургійний закон про тимчасове збільшення в три рази експортного мита на металобрухт. Завдяки цьому металургійні заводи мають сировину, люди мають роботу, армія техніку і зброю. Але це тактика, це антикриз, це те, що було потрібно робити невідкладно», – підкреслив  Галасюк.

Але цього, за його словами, мало. «Потрібна стратегія, потрібний розвиток і я впевнений, що сьогодні на форумі про це йтиметься. Що стосується стратегії, то безумовно її основою має бути з одного боку збільшення внутрішнього споживання, з іншого боку – стимулювання експорту металопродукції за кордон. Над цими напрямками ми системно працюємо у Верховній Раді, щоб створити для цього умови. Збільшення внутрішнього попиту – перш за все, безумовно, це будівництво, воно повністю зношене, потреба в цьому є. Можливості металургійних заводів є, фінансові інструменти, які можуть запустити цей механізм, теж є, – заявив Галасюк. – Друге, це потрібно перестати робити дурниці. Наприклад, такі, як Київ недавно закупив польські вагони замість того, щоб купувати українські. На 2 млрд грн державне замовлення. Це потрібно припиняти, треба створювати стимули для розвитку ГМК і власного машинобудування».

Галасюк зазначив, що важливо сприяти експорту продукції машинобудування, літакобудування, вагонобудування, суднобудування і т. і.

«Для того, щоб це зробити, ми проводимо в парламенті зараз кілька стратегічних ініціатив про індустріальні парки, які дадуть особливі умови як раз для виробників. Буде спеціальний податковий режим. Це закон, який вже прийнятий в парламенті, за який ми кілька років боролися. Експортно-кредитне агентство, воно в рази здешевить фінансування для наших виробників-експортерів. Ми зможемо продавати за кордон не металобрухт, а продукцію з високою доданою вартістю, і тоді український метал буде потрібен українським заводам виробникам. Це абсолютно логічно», – підсумував Галасюк.

Нагадаємо, 2-3 жовтня в Києві проходить Міжнародний металургійний форум «Наука та інновації».

Організаторами форуму виступають НАН України, «Смарт Холдинг», Метінвест, «Інтерпайп», «АрселорМіттал Кривий Ріг» і Evraz.

У заході беруть участь промисловці, представники наукової спільноти та державні чиновники.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: