Представник президента в Криму: Підприємці в розпачі. Ніхто не очікував, що сезон буде настільки поганим

Представник президента в Криму: Підприємці в розпачі. Ніхто не очікував, що сезон буде настільки поганим

Наталія Попович, якій доручено представляти Президента України в Криму, визнає: можливості їздити на півострів сьогодні в неї немає

Наприкінці березня виконувач обов’язки президента України Олександр Турчинов звільнив із посади постійного представника президента у Криму Сергія Куніцина з формулюванням «за неналежне виконання службових обов'язків». Відтоді посада постпреда глави держави в уже анексованому півострові впродовж двох місяців лишалася вакантною.

22 травня указом в.о. президента новим постійним представником глави держави у Криму стала маловідомий чиновник Наталія Попович. Народжена у Ялті вона раніше працювала на керівних посадах у Міжнародному дитячому центрі «Артек», а також директором Центру зайнятості у своєму рідному місті. Нині офіс постпреда президента в Криму знаходиться у Херсоні. Проте Наталія Попович не приховує в розмові з «Главкомом», що до рідного Криму не їздить. Цей казус пояснює тим, що її візити на півострів «політично неузгоджені».

Попович неохоче розповідає про недоліки дистанційної роботи. Контактів з представниками депутатського корпусу у Криму, ні з місцевими політиками анексованого півострова вона не має. Наскільки може бути ефективною така робота, питання. Але такий стан речей промовисто говорить про те, що новій владі у Києві сьогодні «не до Криму».

Чому на посаду постійного представника Президента в Автономній Республіці Крим призначили саме вас, людину, відверто кажучи, без необхідного досвіду?

Адміністрація Президента запропонувала мою кандидатуру. Я спілкувалася з цього приводу посадовими особами в Києві. Тільки після цього ухвалила рішення, що буду працювати постпредом глави держави у Криму.

Скільки мешканців Криму вже звернулися до вас, якої допомоги люди потребують і в чому взагалі сьогодні полягає ваша місія?

В червні 2014 року до представника Президента України в Криму звернулися в листах і за допомогою телефонних дзвінків 27 мешканців півострова. Найбільша кількість питань надходить на сайт представництва. Кожного дня отримуємо одне-два звернення.

Їх тематика різноманітна. Але найголовніші питання стосуються облаштування добробуту, вирішення соціальних проблем, захисту прав і свобод громадян України. Найбільша кількість звернень стосується соціальної адаптації громадян, які переселились з окупованої території, або продовжують проживати в АРК зараз. Це питання працевлаштування, виплати пенсій та соціальної допомоги, отримання документів про освіту українського зразка тощо. Є багато питань, які можливо вирішити в телефонному режимі.

Які саме?

Наприклад, людина телефонує із запитаннями, яким чином їй можна вклеїти фотографію у паспорт. Ми підказуємо номер телефону Державної міграційної служби, куди можна звернутися. Крім того, намагаємося допомогти у вирішенні питання повернення грошових коштів клієнтам філій українських банків, що знаходились на території АР Крим, допомагаємо людям переїхати на здійснити переїзд для постійного проживання на материковій частині України.

Окрім того, допомагаємо повернутися до місць постійного проживання на півострів особам, які відбували покарання в інших регіонах України, вирішуємо їх майнові питання тощо.

Скільки людей, які відбували покарання за межами півострова, повернулися до Криму?

Поки було двоє. Цим людям зараз і ми, і Державна міграційна служба допомагаємо оформити необхідні документи з місць відбуття покарання, щоб підтвердити особу.

Вони отримуватимуть російське громадянство?

Це буде їх рішенням.

До ваших обов’язків входить забезпечення виконанню в АРК повноважень, покладених на президента. Яким чином це можна робити в умовах, коли Крим фактично не контролюється Києвом?

Ми намагаємось вирішувати нагальні питання, які надходять до Представництва. В разі, якщо я сама не можу щось на місці вирішити, то звертаюся до центральних органів виконавчої влади, профільних міністерств та відомств.

Які саме питання не можете вирішити, наведіть приклади?

Звернувся до нас нотаріус із Криму. Розповів про те, що не може працювати. Немає доступу до реєстру документів, немає можливості отримувати документи з архіву. Як наслідок - він не може оформлювати заповіти. Також він не має можливості перевірити довіреності на майно, які є в людей на руках. Окрім того, не може отримати інформацію по відчуженню майна, по іпотеці тощо. Ми зі свого боку звернулися по допомогу до Києва, написали листа до Міністерства юстиції. Уже є постанова Кабміну, яка регулює якраз питання відчуження майна. Очікуємо, коли вона до нас прийде, аби в подальшому керуватися нормами цього документу.

Ви заявляли раніше, що Херсон в змозі забезпечити розселення для 650 переселенців з Криму. Вільні місця ще залишились?

Станом на 03 липня 2014 року у Херсонській області зареєстровано 929 переселенців з Криму, з них поселено в місті Херсоні 227 осіб, інші розміщуються на території області.

Скільки коштів держава виділяє для переселенців?

Зараз допомога людям надається з обласного бюджету. Це питання в компетенції керівництва області.

Голова Херсонської ОДА Юрій Одарченко розповів, що переселенцям з Криму для постійного проживання виділено 9 тис. га землі в різних районах області.

Дійсно, Херсонська ОДА видала розпорядження про забезпечення земельними ділянками громадян, які переселяються з тимчасово окупованих територій України по всій території області. Але сьогодні люди розміщуються в місцях тимчасового проживання. Мова іде про пансіонати, гуртожитки, готелі. В цілому, там непогані умови. Але звичайно, кожній людині хочеться мати свій власний будинок. Ці 9 тис. га для цього й призначені.

Чи буваєте ви у Криму, з ким зустрічалися?

Я буду їздити до Криму у будь-який спосіб, який мені запропонують посадові особи, що реально впливають на питання допуску громадян України на півострів.

Хто ці посадові особи?

Ви самі розумієте, яка там ситуація. Я не їжджу до Криму тому, що на сьогодні, як я вважаю, це не є можливим.

Вас не пускають на півострів? Чи ви навіть не спробували туди поїхати?

Я думаю над тим, щоб поїхати, але наразі це питання є політичним, воно потребує узгодження.

Чи спілкувалися ви з кимсь із так званої влади Криму?

Ні, не спілкувалася. Я ні з ким на зв'язок не виходила, зі мною також.

З народними депутатами, представниками Криму також не спілкувалися?

Якщо виникне така необхідність, я зателефоную.

Чи спілкувалися ви з Петром Порошенком після його обрання?

Так, звичайно.

Чи він задоволений вашою роботою?

Я не можу відповісти за Петра Олексійовича. Я стараюся, роблю все, щоб у нас з ним була конструктивна співпраця.

Принаймні звільняти вас не збирається?

Про це не сказали, побажали успіхів у роботі.

Які задачі поставив перед вами президент?

Перш за все ми маємо з’ясувати реальний спектр проблем кримчан. Нам також потрібно налагодити роботу представництва в Херсоні, відпрацювати роботу зі зверненнями громадян, ефективну взаємодію з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, які, як і ми, допомагають переселенцям та біженцям з Криму. Окрім того плануємо розглянути доцільність розгортання цілодобового корпункту від постійного представництва Президента України в Криму поблизу прикордонного переходу, щоб кримчани могли звертатись з нагальними питаннями.

Скажу вам, що своєю стратегічною місією я вважаю допомогти Главі держави повернути Крим до складу України. Для цього слід зайнятися формуванням суспільної підтримки нової української влади з боку кримчан. Пріоритет у цьому належить молоді, яка в подальшому визначатиме долю Криму, так само як молодь України фактично визначила європейське майбутнє країни.

У минулому ви працювали керівником Центру зайнятості Ялти. Ви володієте інформацію про нинішній стан безробіття в окупованому Криму?

Кожного дня мені телефонують колишні колеги по роботі у Центрі зайнятості. Знаю, що у людей багато складнощів зараз. Якщо говорити про підприємців, то люди, які там залишилися, зараз у розпачі. Вони не знають, що робити в тій ситуації, у якій вони опинилися. Ніхто в Криму не очікував, що сезон буде настільки поганим. Багато підприємців бажають перевести свій бізнес на континентальну частину України.

Скільки з вами працює людей і де знаходиться ваш офіс?

Тільки не називайте свою статтю «в представництві працює 2 людини, включаючи мене». 7 липня у нас відбудеться конкурс. І ще 4 людини поповнять нашу команду, всього нас буде шестеро. А до кінця цього місяця нас має бути п’ятнадцятеро: багато людей з інших органів держслужби переводяться до нас. Вони також проходять стажування. Ці люди всі із Херсону, нікого з приїжджих наразі немає. Представництво знаходиться за адресою: м. Херсон, пр-т Ушакова,42.

Чи можуть люди, яких змусили окупанти отримати російський паспорт, зареєструвати бізнес на території континентальної України?

У разі, коли особа не відмовилась від громадянства України вона має змогу зареєструвати бізнес на території материкової частини країни та здійснювати свою діяльність за нормами чинного законодавства України для суб’єктів господарювання.

А чи є у переселенців проблеми з отриманням закордонних паспортів, чи звертаються до вас з цього приводу?

Жодних проблем з цим немає. Якщо у людини зберігається український паспорт, вона без проблем може отримати закордонний паспорт. У Херсонській області є 22 відділення Державної міграційної служби, куди можна звертатися з питаннями отримання паспорту. На сьогоднішній день я не знаю жодного проблемного випадку. На вході кожного відділення висить табличка: «мешканці Криму обслуговуються поза чергою». Усього з моменту анексії Криму з питанням отримання зокрема і закордонних паспортів до Державної міграційної служби звернулися 976 осіб з Криму. Близько 750 людей або вперше отримали паспорти громадянина України (підлітки), або змушені були робити нові документи через втрату, чи зміну прізвища.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: