Ірина Суслова: Вчора була в церкві, молилася за Садового

Ірина Суслова: Вчора була в церкві, молилася за Садового

Депутат, яка була обрана від «Самопомочі», а тепер опинилася в БПП, пояснила, чому її не слід називати «тушкою»

Минулого пленарного тижня в БПП заради створення нової коаліції почали рекрутувати до своїх лав позафракційних народних депутатів. Так, у пропрезидентській фракції БПП з’явились перші члени, які зайшли в парламент у складі «Самопомочі». Першою до БПП увійшла 27-річна Ірина Суслова, вона потрапила в парламент за списком партії Андрія Садового за квотою партії «Воля». Суслову виключили із фракції в лютому минулого року за підтримку кандидатури Віктора Шокіна на посаду Генпрокурора України: всупереч рішенню фракції депутат натиснула кнопку «за». В розпал коаліційних торгів спікер Верховної ради Гройсман запропонував Сусловій підтримати БПП і увійти до його фракції. Вона погодилась, після цього навіть нові соратники охрестили Ірину першою «тушкою». Зокрема, нардеп Сергій Лещенко написав у facebook гучний пост, де «привітав» нових «тушок» в БПП, маючи на увазі не лише Ірину Суслову, а й Павла Кишкаря та Віктора Кривенка, які пішли шляхом Ірини.

Дозволимо зауважити, що під час розмови з «Главкомом» Суслова була емоційною, можливо, саме тому депутат трохи плуталась, відповідаючи на питання про те, за яких саме обставин їй пропонували увійти до БПП.

Ірино, поясніть, чому ви більше року перебували у вільному плаванні, а тепер вирішили увійти до БПП?

Кожен сьогодні має взяти на себе відповідальність за ситуацію, в якій знаходиться парламент, за відсутність реформ, тотальну корупцію, події на Сході. Враховуючи те, що я майже 1,5 роки позафракційний депутат – для мене це було дуже не просте рішення. Я розуміла всі наслідки: політичні і медійні. Це був важкий крок для мене. Так, закидають зараз, що я зараз можу втратити мандат. Але в мене є позиція: мандат для мене нічого не вартує. Це просто додаткові повноваження, використовуючи які я можу щось змінювати в країні. Я постійно публікую звіти про свою роботу, враховуючи ті повноваження, які я отримала.

Конкретні результати, а не гучні заяви, - ось якісний показник роботи народного депутата. Тому представляю до вашої уваг...Опубликовано Ириной Сусловой 5 апреля 2016 г.

Раніше фракції коаліції закликали всіх об’єднатися. Зараз ми бачимо, що вони провалили все, що обіцяли.

Коли ви входили в БПП, розуміли, що ваш крок спровокує хвилю негативних оцінок?

Так, розуміла. У мене зараз питання до тих колег, які ходять на ток-шоу. Що вони зробили, як народні депутати? Просто ходити по ефірах – цього не достатньо. Люди втомилися слухати лозунги про корупцію. Вони хочуть відчути результати змін, які ми їм гарантували, приходячи до парламенту.

Хто конкретно вів перемовини з вами щодо переходу в БПП?

Я мала розмову із спікером Верховної ради Володимиром Гройсманом перед минулим пленарним тижнем. Ми говорили про моє входження до коаліції, яку на той момент мали б створити «Народний фронт», БПП та позафракційні народні депутати. Тоді ще йшли перемовини із Радикальною партією та «Батьківщиною». Ми говорили про імовірне моє входження до коаліції, про підтримку Володимира Гройсмана на посаді прем’єр-міністра. Я повідомила, що готова. Я розуміла, що Гройсман - об’єднуюча кандидатура, зайшовши в уряд, він може отримати більшість в парламенті.

Тобто увійти в БПП запропонував вам саме Гройсман?

Так. Просто відбулась відверта розмова про те, що далі буде в країні, він запитав, чи готова я взяти на себе відповідальність? Я одразу сказала: «Так! Я готова!».

Ця розмова відбувалась віч-на-віч?

Це була зустріч в кабінеті Володимира Борисовича. Нічого надсекретного. Сиділи також інші мої колеги. Ми говорили відверто про те, яким буде уряд, говорили про європейців, які можуть увійти до його складу. Була відверта розмова. Але вона не була кулуарна.

Та потім «Народний фронт» висунув умову про спосіб формування коаліції фракціями. Тоді ми знову мали розмову із Володимиром Борисовичем. Для того, щоб увійти в коаліцію, – необхідно було увійти у фракцію. І я для себе прийняла рішення.

І як довго ви приймали це рішення?

Я у вівторок мала розмову, а в середу написала заяву. Це було не просто. Я з’їздила до батьків, порадилась із ними.

Окрім батьків з кимось ще радились?

Принципи, які сповідує мій тато – такі, які не кожен політик може розділяти. Мій тато незрячий вже 25 років. У нього при цьому троє дітей. Та під час Майдану, коли він дізнався, що я там, – він приїхав. Я питала його, що ти робитимеш тут, ти ж наражаєшся на велику небезпеку! Та він лишився, на Майдані перебирав бруківку між першою та другою барикадами – на ту, яка влазить в руку і на ту, яку потрібно розбивати кувалдою.

Ви, Павло Кишкар і Віктор Кривенко – наразі одна команда?

Я гадаю, що весь парламент – це одна команда.

Ви вважаєте доречним зараз так філософствувати?

Кожен з нас займається своєю роботою. Я не можу сказати, що ми свої дії з кимось погоджуємо. У нас немає спільних планів, кожен окремо виконує свою депутатську роботу. Я не знаю, де зараз перебувають депутати, яких ви назвали, та чим вони займаються.

Якщо я не помиляюсь, здається, вже вистачає людей, проте багато хто з них не встиг зачитати заяви. Я не приймаю участь у перемовинах і не можу нічого сказати. Кожен має сам для себе зробити вибір.

Як вас прийняли в БПП і з ким у фракції ви будете погоджувати свої дії?

Я була лише на одному засіданні фракції . Це було в кінці минулого тижня. Я не можу сказати, що щось відбувалось не демократично. Обговорювались законопроекти, ставились на голосування фракції, кожен, хто хотів, висловлював свою точку зору.

Ви вже встигли пересісти на інше місце в сесійній залі, так би мовити, поближче до БПП?

Так, пересіла. Біля мене сидять депутати Олександр Лівік, Давід Макар’ян, Артур Палатний, Валерій Іщенко.

Не секрет, що в БПП депутати діляться на групи, це звична практика для великих фракцій, ви до якої потрапили?

Я не входжу ні до якої групи. Я ще не знаю, які там саме є групи та скільки їх.

Окрім невеликої офіційної зарплати депутатам інколи фракції виплачують добавку. Ви будете її також отримувати в БПП?

Нічого не пропонували. Я мала дві розмови з Володимиром Гройсманом. Все було досить публічно. Мова не йшла про додаткову мотивацію.

Заробітна плата народного депутата – це те, що приходить на картку, 6 тисяч гривень. Відняти податки – 4,7 тис. грн я отримую на руки. Також отримую, як всі, кошти на виконання депутатських повноважень. Прожити на те, що отримуєш, не так просто. Але я маю певні заощадження, які в мене лишились з до парламентських часів.

Зарплату додаткову мені ніде не пропонували, я можу на детекторі брехні пройти перевірку.

Тобто розмови про те, що в БПП є щось на зразок «партійної каси» для свого кола депутатів…

Я прихильник дуже відвертих розмов. Я взагалі перший раз про це чую.

Нещодавно «Главком» опублікував інтерв’ю із мером Львова Андрієм Садовим. Він сказав, що йому сумно за колишніх депутатів «Самопомочі», бо вони «пішли в блуд і за них потрібно молитися». Він має на увазі вас, Ганну Гопко та інших, хто зайшов в раду на його репутації, а потім, на думку Садового, зрадив.

Я вчора була в церкві, також молилася за Садового. Мені дуже шкода, що люди, які декларують демократичні принципи, говорять про демократію, насправді застосовують авторитарні методи управління. Приклад – це моє виключення із фракції «Самопоміч». Вони заявили про те, що я не відвідувала фракцію, на яку, до речі, мене лише один раз запросили. Потім, не повідомивши мене щодо рішення фракції, що вони будуть голосувати проти призначення Віктора Шокіна на посаду Генерального прокурора, просто взяли і виключили мене. Вони поширювали проти мене неправдиву інформацію.

Чому вони так робили?

Я не знаю! Це питання до них. Але проблема в тому, що коли ти вже на всіх нарікаєш, то, може, варто подивитись на себе? Спочатку я, потім перший номер списку (Ганна Гопко теж була виключена з фракції, - «Главком»)

Отже, ви голосували за Шокіна в рік тому, бо не знали, як голосуватимуть ваші соратники?

Я голосувала, бо розуміла, що хтось має взяти на себе відповідальність за Генеральну прокуратуру. Це був рівно рік після Майдану. Ми ж не могли мати прокуратуру без керівника. По-друге, я розуміла, що Шокін - людина, яка фактично боролась із режимом Януковича. Єдині, хто з коаліції тоді не голосував, – це була фракція «Самопоміч», але про їх рішення не голосувати на той момент, на жаль, я не знала… Але хочу зауважити, що це було не перше наше спільне «неголосування». Пам’ятаєте бюджет 2015 року? Саме тоді фракція «Самопоміч» дала ключові голоси. Бюджет тоді називали антинародним, антисоціальним, але фракція «Самопоміч» дала 12 голосів, а я голосувала проти. В мене питання: чому мене тоді за мою принципову позицію не виключили? Виходить, що у фракції якісь подвійні стандарти…

Точаться розмови про те, що ви голосували за Віктора Шокіна в минулому році в обмін на те, щоб очільником митниці Миколаєва став близький до вас 29-річний Роман Кріль. Він зараз виконуючий обов’язки начальника Миколаївської митниці ДФС. Ким приходиться вам ця людина?

Це все абсурд, оскільки голосування за Генпрокурора відбувалось більше року тому, то, виходить, що Шокін мав дати 318 хабарів кожному депутату?

Звідки тоді взялась інформація, що ви голосували в «обмін» на призначення Кріля?

Думаю, що ті, хто таке озвучує, у них порушена логіка. Це все дитяча уява.

Але Кріль вам ким приходиться?

Це один із моїх знайомих, в мене в телефонній книжці більше 5000 номерів. Я не заміжня – значить, він мені не чоловік і не брат рідний. Він один з тих людей, яких я знаю. Всі ці розмови наразі переходять в площину навіть не чорного піару, а просто «а одна бабка сказала». Можливо, із такими фантазіями їм потрібно сходити до лікаря? Мені реально смішно.

Ви прямо вказали у себе на Facebook, що «одна бабка» - це Сергій Лещенко, який розповсюджує про вас ці чутки. Чому Лещенко, з яким, до речі, ви тепер у одній фракції це робить?

Я обов’язково подивлюсь йому в очі у вівторок в парламенті. Якщо він намагається підняти свою репутацію за рахунок того, що обливає брудом жінок-депутатів… У мене питання до його професійної компетенції. Йому, професійному журналісту, має бути відомо, що спершу потрібно все перевірити, а вже потім розповсюджувати інформацію. Мені було дуже неприємно, але хочу зазначити, що Бог є і він все бачить.

Ірино, тих депутатів, які з однієї фракції переходять до іншої в Україні називають «тушками». Ви не боїтесь, що до вас це слово приклеїться?

Не потрібно маніпулювати свідомістю людей і термінами. «Тушка» – це людина, яка переходить із фракції у фракцію. Я була 1,5 роки позафракційною. Відповідно, застосовувати таке слово до позафракційних депутатів не можна. У нас люди дуже розумні і вони все це розуміють.

Я мала абсолютне право увійти до складу фракції. Я хочу офіційно заявити, що на відміну від окремих своїх колег не тримаюсь за мандат. Для мене депутатство ніколи не було самоціллю. Якщо буде рішення забрати в мене мандат – не проблема.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: