Адвокат екс-«регіонала» Медяника: Свідками у справі Єфремова можуть стати Наливайченко і Парубій

Адвокат екс-«регіонала» Медяника: Свідками у справі Єфремова можуть стати Наливайченко і Парубій
censor.net.ua

«Не виключаю, що Медяника заарештували з метою отримання свідчень проти Єфремова»

6 серпня був затриманий екс-депутат Луганської міськради від Комуністичної партії України, колишній член фракції «Партії регіонів» в парламенті VII скликання Володимир Медяник. Йому інкримінують порушення ст. 110 Кримінального кодексу України («Посягання на територіальну цілісність і недоторканість України»), і ст. 258.3 («Створення терористичної групи чи терористичної організації»).

Цікаво, що нині існує дві версії подій, які відбулися минулої суботи. За однією з них, 5 серпня Печерський райсуд Києва задовольнив клопотання слідчих про затримання колишнього депутата. Після цього слідчі прибули з підозрою за адресою проживання Медяника, однак двері їм ніхто не відчинив. За словами неназваного співрозмовника ЗМІ у правоохоронних органах, пізніше з’ясувалося, що Медяник перебуває у помешканні жінки, «яка не є його родичкою». Оскільки право увійти до помешкання у слідчих не було, вони вмовляли екс-регіонала вийти до них. Однак той відмовився і нібито викликав журналістів і дав їм інтерв’ю у середині квартири. Потім Медяник близько 12:30 таки вийшов з квартири і був затриманий правоохоронцями.

За версією сторони захисту, отримавши інформацією про виклик до прокуратури обвинувачений Володимир Медяник добровільно з’явився для зустрічі зі слідчими, після спілкування з якими отримав документ про підозру у вчиненні злочинів. Колишній «регіонал» під час розмови зі слідчим виклав свою версію поді, що відбулися навесні і влітку 2014 року на Луганщині. Тобто це не був допит, оскільки жодних питань слідчі не ставили, а лише вислухали розповідь. Після цього Медянику вручили документ про підозру у вчиненні злочину, затримали, а у понеділок 8 серпня відправили за ґрати до 4 жовтня. Однак у документі про підозру зазначалася адреса, за якою обвинувачений не проживає, як стверджує слідство. Про це розповів «Главкому» адвокат Євген Солодко. За його словами, у квартирі на Хрещатику зареєстрована колишня дружина політика, з якою він розстався ще сім років тому.

Так чи інакше, на своїй сторінці у Fecebook зранку 7 серпня Генпрокурор Юрій Луценко повідомив: «в рамках справи Єфремова ГПУ затримала наступного фігуранта - нардепа ПР Володимира Медяника». А сьогодні, 8 серпня вже відбувся суд над затриманим. Печерський райсуд постановив заарештувати колишнього депутата на два місяці без права внесення застави, аби він не зміг, як каже прокуратура, чинити тиск на свідків у «справі Єфремова». Самого Єфремова правоохоронці затримали за тиждень до цього. Цікаво, що на відміну від Медяника, Єфремову офіційно підтримку сепаратизму чи створення терористичної організації не інкримінують. Його обвинувачують у порушенні ч. 2 ст. 364 і ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу України – зловживання службовим становищем за обтяжуючих обставин і службове підроблення.

Володимир Медяник під час судового засідання відкинув свою провину, заявив, що не брав участі в жодній акції сепаратистів, хоча й зізнався, що проводив переговори з бойовиками від імені української влади. Він наголосив, що у 2013-му році взяв участь в одному мітингу, але жодних закликів про повалення державного ладу чи  на підтримку сепаратизму не озвучував. Більш того, той свій виступ, як свідчить відеозапис, він завершує словами «Слава Україні!». В інтерв’ю «Главкому» адвокат Володимира Медяника Євген Солодко розповів, яких обвинувачень, які пролунали з вуст прокурора сторона захисту не знайшла в матеріалах справи, як слідство зуміло обдурити Печерський райсуд, та про те, що свідками у цій справі можуть стати і колишній Генпрокурор і навіть нинішній Голова Верховної Ради.

41259

Суд заарештував Володимира Медяника на два місяці. Якими будуть ваші подальші дії?

12 серпня отримую повний текст визначення суду, і подаватиму апеляцію.

До якого СІЗО відвезли вашого підзахисного, в яких умовах його утримують?

Умови у нас всюди паскудні, про принципову різницю між ними не може іти й мови. Його привезли (на суд) з ізолятора Служби безпеки. Я думаю, що він там.

Пану Медянику вручили підозру в скоєнні злочину після допиту 6-го серпня. Передбачали, що його можуть заарештувати?

Не було жодних передумов. Так, ми допускали це і прийшли, власне кажучи, підготовленими до цього. Ми ж розуміємо, в якій країні ми живемо, і розуміємо систему роботи наших правоохоронних органів, котрі спочатку хапають, а потім починають шукати докази винуватості.

Про що вашого підзахисного розпитували під час допиту і коли саме було ухвалено рішення про необхідність арешту?

Та ні про що не питали. Ми (Володимир Медяник) дали свідчення самі у формі довільної розповіді. Напередодні, 5 серпня слідство обмануло Печерський районний суд, вказавши, що Медяник нібито не з’являється по повістках на допит. І Печерський райсуд виніс рішення про його примусовий привід і обрання запобіжного заходу.

У підозрі, яку вручили Медяник, фігурує адреса: Хрещатик, 27-Б, кв. 14. Ви вже помічали, що він там не проживав. А звідки тоді спливла ця адреса?

Звідки з'явилася ця адреса краще спитати у прокурора. Ця квартира зареєстрована на колишню дружину Медяника, з якою він як сім років розлучений. Квартира перебуває у нежитловому стані, там навіть ремонт не зроблений. Більше того, по цій квартирі іде судовий спір. Медяник там навіть ніколи не був зареєстрований. От вам якість роботи наших правоохоронних органів.

11

Де до останнього часу проживав ваш підзахисний?

Він орендував квартиру за адресою вул. Кропивницького, 10, кв. 21. Його ніхто там не шукав, ця адреса його проживання була відомою (для правоохоронців).

Під час сьогоднішнього судового засідання Володимир Медяник зізнався, що шість днів вів переговори з бойовиками від імені держави Україна. Він мав на це повноваження?

Він не зізнався, він поставив до відома суд про те, що він вів (переговори). А щодо повноважень, то він був зобов’язаний це робити, оскільки він як народний депутат давав присягу народу України і він виконував свої обов’язки народного депутата, передбачені законом про статус нардепа. Тим паче всі ці події відбувалися на його виборчому окрузі №109. Вся влада на той момент боягузливо поховалася. Першим переговірником виступив саме Медяник. Потім до нього приєдналися, як він повідомив, Наливайченко, Левус, Парубій та інші.

І Наливайченко, і Левус, і Парубій чи можуть бути свідками у цій справі і чи виступатимете ви, аби цих людей залучили у цій справі?

Я не виключаю, що це знадобиться.

Один із колишніх депутатів від Партії регіонів»Володимир Ландік раніше заявляв, що фінансування сепаратизму відбувалося через осередки як Партії регіонів, так і КПУ, в якій перебував і ваш підзахисний…

Я читав свідчення Ландіка, ті, які слідство намагається використовувати як докази. Ландік окрім того, що вказав, що знайомий з Медяником з 1998 року, вони перетиналися у справах бізнесу, ні про які протиправні дії Медяника не повідомляв. Тому коментувати його заяви не вважаю за потрібне.

13988907_10208696133094398_1061491520_n

Злі язики нині кажуть про те, що Медяника заарештували для того, аби вибити свідчення проти Олександра Єфремова. Наскільки це можливо?

Цілком, звичайно, можливо.

Чи допитували пана Медяника раніше?

Ні.

За словами прокурора Павла Кожухівського, Генпрокуратура має дані про sms листування Володимира Медяника з одним із лідерів бойовиків Валерієм Болотовим. У той же час ваш підзахисний заявляє, що не знайомий з Болотовим. Ви вже бачили цю переписку, про що була там розмова?

В матеріалах справи це не вказано. А звідки такі заяви – це питання вже не до мене, а до прокурора. Звичайно, я буду цікавитися, звідки дані про це листування, і чому цього немає у справі.

Михайло Глуховський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: