Артур Герасимов: Коли західні посли кажуть про вибори на Донбасі, я пропоную їм поїхати до Луганська...

Артур Герасимов: Коли західні посли кажуть про вибори на Донбасі, я пропоную їм поїхати до Луганська...

Депутат від БПП Артур Герасимов каже, що найближчим часом до коаліції приєднаються «інші демократичні фракції»

Наступний пленарний тиждень у Верховній Раді України буде сповнений багатьох подій. Як вже повідомляв «Главком», свою роботу депутати розпочнуть з виступу Надії Савченко. Звільнена з російського полону депутатка приступить до роботи у парламенті у вівторок вранці. До кінця тижня депутати також можуть розглянути у другому читанні зміни до Конституції щодо судової реформи.

В Раді також очікують важливих новин з Банкової. За інформацією «Главкому», глава держави вже визначився, хто буде представляти його в парламенті. Нагадаємо, після формування нового уряду представник президента в Раді Степан Кубів отримав портфель першого віце-прем’єра. Майже місяць тривали розмови про те, хто тепер може зайняти його місце. Серед потенційних кандидатів звучали декілька прізвищ депутатів БПП: Ірина Фріз, Артур Герасимов, Наталя Агафонова та Валерій Карпунцов, який щойно отримав мандат.

Наприкінці тижня «Главком» зустрівся з депутатом президентської фракції, главою парламентської делегації в Парламентській Асамблеї ОБСЄ Артуром Герасимовим.

Як стверджують джерела «Главкому», саме Герасимов найближчими днями отримає згадане призначення. Сам депутат просить не випереджувати події і дочекатись офіційного повідомлення з Банкової.

ОНОВЛЕНО: джерела «Главкому» повідомили, що указ про призначення Герасимова вже підписано.

Пройшло півтора року з початку роботи в парламенті. Що зроблено за цей час? Які законодавчі ініціативи реалізовані?

Півтора року тільки на перший погляд пролетіли дуже швидко. Насправді цей період насичений масою подій. Як ви знаєте, у фракції я відповідаю за Донецьку область. Це, перш за все, робота над розвитком й активізацією проукраїнських настроїв у населення цього регіону, а також посилення позицій не тільки пропрезидентської політичної сили, а й в цілому всього демократичного політичного табору. Що стосується Донбасу, ми з моєю командою доклали багато зусиль, щоб цей час не пройшов марно. Значна кількість дій і подій, зроблених та організованих нашою партійною організацією, допомогли людям на Донбасі краще зрозуміти ситуацію і розібратися в багатьох питаннях. Скажу так, що в Донецькій області будь-який патріот  - на вагу золота. Ми всі намагаємося підтримувати зв'язок і допомагати один одному.

Окрім цього в рамках моєї парламентської діяльності я як глава постійної делегації Українського парламенту в ПА ОБСЄ, активно займаюся налагодженням співпраці з цією міжнародною організацією. Адже сьогодні ОБСЄ, зокрема її Парламентська асамблея, відіграють надзвичайно важливу роль для України. Діяльність спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в нашій державі значно впливає на формування позиції світової спільноти щодо російської агресії.

Безпосередньо свою депутатську роботу я зосередив у Комітеті з питань національної безпеки і оборони. Я переконаний, що цей комітет один з найважливіших сьогодні. Станом на сьогодні я є автором/співавтором понад 40 законопроектів.

Що це за проекти законів?

Усі мої законодавчі ініціативи розроблялися і вносилися нашою командою на основі ретельного вивчення існуючих проблем в державі. Наприклад, ми запропонували значно посилити відповідальність за поставки неякісної військової продукції в зону АТО (законопроект № 1793). Ще один законопроект, який уже став законом, стосується збільшення ефективності військово-цивільних адміністрацій областей, міст і районів (№ 3177). На Донбасі, в зоні проведення АТО, класичні обласні та районні державні адміністрації змушені виконувати безліч функцій, пов'язаних з військовими діями. Тому був введений інститут військово-цивільних адміністрацій. А ми з групою депутатів, проаналізувавши зсередини досвід їх діяльності, розробили законопроект, який дав можливість цим адміністраціям більш ефективно працювати в умовах, у яких вони опинилися. До того ж, зараз, коли в деяких районах Донецької області військово-цивільні адміністрації вже не діють, люди звертаються до нас з проханням повернути їм ці повноваження, бо з ними було набагато легше вирішувати проблемні питання в умовах війни.

Також я є автором законопроекту, яким передбачається введення кримінальної відповідальності для чиновників, які таємно мають паспорт країни-агресора (№ 4113). Разом із Сергієм Висоцьким з «Народного фронту» ми розробили законопроект про підтримку на державному рівні публікацій, наукових робіт, дослідний програм, спрямованих на висвітлення агресії Росії проти України (№2233а). Крім того, я разом з Юрієм Березою Андрієм Тетеруком, Тетяною Чорновіл та іншими колегами є співавтором законопроекту про повернення в Україну грошей Януковича (№4057).

Серед розроблених і підтриманих нашою командою - законопроекти про соціальний захист військовослужбовців (№ 2622), про психологічну реабілітацію воїнів АТО (№ 2686), про технічне облаштування державного кордону (3784), а також - щодо впровадження системи Prozorro в Донецькій області (№ 4199), відновлення українських доріг (№ 2724) тощо.

Хочу виокремити ряд законопроектів на підтримку Донецької та Луганської областей, зокрема, спрямованих на допомогу бізнесу в регіоні (№4048), відновлення зруйнованого житла (№ 4301), виділення додаткових коштів з бюджету і залучення у регіон коштів від міжнародної донорської допомоги (№ 4197, № 4623), допомога евакуйованим ВНЗ (№ 4718) та багато іншого.

Як голова міжфракційного депутатського об'єднання «Європейський Донбас», можу сказати, що ми дуже згуртовано працюємо з моїми колегами депутатами з Донецької та Луганської областей.


А ось Єгор Фірсов вирішив піти в самостійне плавання.

Це його рішення. Він написав заяву  і вийшов з фракції. Згідно з Конституцією, написавши заяву, він повинен був скласти мандат. Я вважаю, що він прекрасно усвідомлював, що і як відбудеться.

Можливо, він радився?

Скажу наступне:  його багато хто відмовляв і пояснював наслідки цього кроку. Зараз навіть наші опоненти погоджуються з тим, що все проходило відповідно до Конституції України.

З приводу «згуртованої команди». Давайте повернемося до виборів. Багато говориться про те, що позиції Опоблоку і колишніх регіоналів дуже сильні. Звучить критика, що у владі на місцевому рівні досі залишаються колишні регіонали.

Якщо говорити про Донбас, то голови райадміністрацій і військово-цивільних адміністрацій - це новопризначені досвідчені люди, більшість із яких приїхали з інших областей України. Так, вони також роблять помилки, є проблеми, які ми з ними обговорюємо. Але, тим не менш, вони повністю проукраїнські. Якщо ж говорити про місцеві ради, то дійсно досить велика кількість голів районних і міських рад представляють Опоблок.

Але я б хотів підкреслити дуже важливу деталь: вперше в історії Донецької області практично у всіх місцевих радах є демократичні фракції. Потрібно розуміти, що вибори не проходили спокійно і ми зіштовхувалися зі значним опором. Однак, Блок Петра Порошенка - єдина демократична партія в Донецькій і Луганській областях, яка представлена практично у всіх місцевих радах. За минулих два роки ми серйозно посилили позиції Блоку Петра Порошенка і всіх демократичних сил в Донецькій області. До місцевих рад було обрано понад 100 депутатів. Більш того, від БПП в Донецькій області обрано два голови райрад - Покровського і Волноваського районів. Більше десяти глав бюджетних комісій, три заступника голів районних рад - це також члени БПП.

Хочу нагадати, що на парламентських виборах-2014 вперше в історії Донецької області у Верховну Раду було обрано народного депутата від демократичного табору - Дмитра Лубенця (Блок Петра Порошенка, округ з центром у Волновасі).

Все це дає підстави нам з упевненістю дивитися в майбутнє. Якщо раніше була тотальна монополія регіоналів у кожній райраді, то зараз присутність наших фракцій дійсно дозволяє забезпечувати демократичний контроль за прийняттям рішень. Наприклад, в Краматорську Володимир Ржавський - депутат попереднього складу міськради - був єдиним представником демократичних сил і вже тоді серйозно заважав регіоналам протягати злочинні рішення. А тепер у нас ціла фракція у цій міськраді.

Я можу сказати що для нас те, що Опоблок набрав значний відсоток голосів, це свого роду виклик. Ми будемо продовжувати багато працювати на благо виборців, щоб отримати їх повну підтримку. І це реально можливо. Наприклад, в Покровському (колишній Червоноармійський) районі Донецької області Блок Петра Порошенка на місцевих виборах посів перше місце, набравши 39%.

Але зараз там все одно рейтинг президентської падає…

У проміжку між виборами важливий не рейтинг, а конкретні справи, які вирішують проблеми виборців, і результат роботи.

Хочу особливо відзначити один з напрямків нашої роботи в Донецькій області - це робота з молоддю та дітьми. Ми прекрасно знаємо, як активно там працює російська пропаганда, і який масований вплив вона має на місцеве населення. Люди дивляться російське телебачення, а також трансляції сепаратистських каналів з Донецька і Луганська. Тому переконати старше покоління місцевих жителів, віком старше 60 років, дуже складно. Тож своїми однодумцями ми бачимо саме молодь. Завдання - показувати правду, показувати переваги України.


Яким чином ви це робите?

Ключовий момент - це культурний обмін і народна дипломатія. Ми намагаємося організувати постійні поїздки молоді та дітей з Донецької області в інші області України - Львівську, Тернопільську, Івано-Франківську, Полтавську. Вони приїжджають, потрапляють в сім'ї своїх однолітків, їм показують і розповідають, як там живуть люди. І та увага і турбота, якими їх оточують, потім дають свої результати - вже ніяка пропаганда не спрацьовує. Ці діти своїми очима бачать, що на Західній Україні живуть нормальні люди, для яких Україна - єдина країна і їм не важливо, Донецьк це або Львів. Цим дітям набагато складніше, а часто вже неможливо, вкласти в голову абсолютно божевільні речі, якими годує людей на Донбасі російська пропаганда. Як наприклад, що на Західній Україні бандерівці їдять дітей.

А як же їх батьки: не бояться відпускати своїх дітей, туди де їх можуть «з'їсти»?

Так, дійсно, на початку у нас були певні складнощі. Батьки підходили і запитували: «А чи все буде добре з моєю дитиною». Але тепер, можу сказати, що цієї проблеми немає. Нам довіряють і відпускають своїх дітей, не боячись, що щось трапиться. Люди вдячні за те, що у їхніх дітей з'являється можливість якийсь час просто побути в тиші, не чути постріли і вибухи.

У всьому цьому є ще один важливий нюанс. Такі діти повертаються додому і стають провідниками української ідеї - починають розповідати про побачене своїм батькам, друзям, у соціальних мережах.

Цікавий приклад: у 2015 році понад 500 дітей їздили на різдвяні канікули в Івано-Франківську область. За допомогою Міністерства інфраструктури ми організували цілий поїзд для цієї подорожі. Після повернення в Краматорськ, на пероні дітей зустрічають батьки, журналісти і хтось привітав їх вигуком «Слава Україні!». Всі діти в один голос відповіли – «Героям слава!».

Разом з моїм колегою, народним депутатом Дмитром Лубинцем ми організували конкурс дитячих есе «Якби я був депутатом". Переможців ми привезли до Києва, провели екскурсію парламентом, Кабінетом міністрів і Адміністрацією президента.

Ще одна програма зараз реалізовується за ініціативи Донецької обласної організації партії «Солідарність»  - шефство областей України над районами Донецької області. Наприклад, Полтавська область взяла шефство над Мар'їнським районом. Голова Полтавської обласної ради Олександр Бєлєнький і заступник голови облдержадміністрації Роман Товстий приїхали в Мар'їнку, поспілкувалися з місцевою владою та жителями і взяли шефство над районом на передовій. Це і культурний обмін, і наповнення бібліотек літературою, і допомога матеріально-технічного характеру. Наприклад, в школі №1 Мар'їнки були замінені вікна, розбиті в ході обстрілів.

Розкажіть про роботу в ОБСЄ. Чи можливо змінити думку європейський політиків про ситуацію на Донбасі? У тому числі й щодо питання проведення виборів на Донбасі?

Ми так і робимо, і, до речі, це моментально спрацьовує (посміхається). Коли європейські політики говорять мені про те, що на Донбасі все спокійно і там можна проводити вибори, що, мовляв, росіяни так говорять, то я завжди відповідаю їм просто - якщо ви думаєте, що там все спокійно, поїхали туди зі мною разом. Дійсно, багато відгукуються і приїжджають не просто на Донеччину, а безпосередньо на передову.

Наприклад, минулого року велика група депутатів Європарламенту приїхали в Україну і відвідали Маріуполь, інші райони півдня Донецької області. Ми також відвідали Широкино. Були на Маяку, тоді це була одна з найгарячіших точок, по якій терористи вели обстріл. Після того, як європарламентарі побачили на власні очі воронки від снарядів, почули звуки обстрілів і вибухів, у них відпали будь-які сумніви з приводу того, що відбувається на Донбасі. До речі, один з парламентаріїв з цієї делегації Марк Демескакер дуже чітко сказав, побачивши воронки, що вони утворилися від розривів 120 мм снарядів і за характером обстрілів визначив, що це робив професійно навчена військова людина. Виявилося, що Марк в минулому був кореспондентом у гарячих точках і для нього все, що він побачив на Донбасі, було абсолютно очевидним.

Такі візити мають подвійне значення. По-перше, ці люди більше ніколи не ставлять запитання з приводу дати проведення виборів на Донбасі (тільки після виведення російської техніки і військ з нашої території) і не говорять, що там все мирно. По-друге, значимість їх слів в Європі зростає у рази.

Коли восени минулого року в Україну приїжджав президент ПА ОБСЄ Ілкка Канерва, він побував у Краматорську, Бахмуті, Зайцевому, а також подивився на роботу логістичних центрів, КПВВ, поспілкувався з вимушеними переселенцями, представниками моніторингової місії. І пізніше, під час конференції прем'єр-міністрів країн ОБСЄ, Ілкка Канерва виступив з інформацією про реальну ситуацію на Донбасі, демонстрував фотографії з тих місць, де побував. Це досить сильно вплинуло на прийняття проукраїнських рішення на цій важливій міжнародній зустрічі. Ми не зупиняємося на цьому, і таких візитів буде ще більше.

Кілька слів про саму ПА ОБСЄ. Зараз у цій організації Росія ще має право голосу. На засідання асамблеї приїжджають делегації росіян і намагаються нав'язати свою версію того, що відбувається в Україні. Ми докладаємо максимум зусиль для того, щоб голос нашої країни не просто був почутий, а щоб він був підтриманий переважною більшістю. Ми робимо все для того, щоб у рішеннях і підсумкових документах ПА ОБСЄ відображалася  реальна картина військової агресії Росії на Донбасі та в Криму, її незаконних кроків щодо окупації нашої території.

Цього року наша делегація розробила проект резолюції ПА ОБСЄ щодо російської агресії і порушення прав людини в Криму. Цей документ вже офіційно зареєстрований, його підписали представники понад 10 країн. Резолюція буде розглядатися на літній сесії ПА у Тбілісі. І я впевнений, що вона буде підтримана.

Наша делегація в ПА ОБСЄ працює на постійній основі з європейськими політиками: надаємо докази російської агресії, демонструємо матеріали, що підтверджують наявність російський військових на українській території.

Ключовий момент - європейці повинні зрозуміти, що сьогодні в Україні вирішується доля світового порядку. Це дуже добре розуміють поляки, скандинави, представники прибалтійських країн. Трохи складніше з так званою «старою» Європою. Нещодавно я зустрічався з деякими послами країн ОБСЄ саме звідти, і вони мені говорять про вибори в Донецьку. На що я їм сказав: немає проблем, якщо ми завтра з вами сядемо в машину, поїдемо в Донецьк, спокійно переїдемо в Луганськ, поспілкуємося з людьми, зможемо пройти з українським прапором і після цього повернемося, тоді я готовий обговорювати цю тему. Ви знаєте - чомусь не погоджуються.

Чому ж тоді вони наполягають на проведенні цих виборів?

Тому що завдяки зусиллям України Мінські угоди стали справою також і їхньої честі. І тепер уже їхні виборці питають у них: оскільки ви підтримали Україну в цьому процесі, то де ж вирішення ситуації і виконання домовленостей? Тепер європейські політики намагаються натиснути і на Росію, і на Україну - хто перший поступиться.

Але наша позиція дуже жорстка: реальне припинення вогню, повне виведення танків, всієї техніки та озброєних терористів і закриття кордону. Тільки тоді ми можемо говорити про вибори. Якщо є питання з приводу переходу контролю над кордоном до українських прикордонників, тоді на перший час це може бути поліцейська місія ОБСЄ або ООН.

Звільнення Надії Савченко і те, що світ дізнався про таких, як вонаЮ заручників Росії, полегшило іам роботу з європейськими політиками?

Що стосується європейців, то для них це стало дуже серйозним сигналом того, що можна досягати успіху. Ця історія показала, що в той момент, коли ми і вони працюємо як єдина команда - ми досягаємо перемоги.

Щодо нашої делегації, ми постійно піднімали це питання, прийняли спеціальну резолюцію ПА ОБСЄ з вимогою до Росії негайно звільнити Надію Савченко і всіх інших незаконно утримуваних заручників, організували приїзд і виступ Віри Савченко та адвоката Марка Фейгіна в ПА ОБСЄ, щоб вони розповіли європейським парламентаріям правду про ситуацію навколо Надії. Боротьба за її звільнення, об'єднала всіх  - і українських, і світових політиків. Кожен зробив свій внесок. Президент України об'єднав цю команду і домігся того, що Путін був загнаний в глухий кут.

Більш того, ми намагаємося активізувати зусилля європейських парламентаріїв щодо Донбасу. Депутат польського Сейму Малгожата Госевська підготувала доповідь «Російські військові злочини в східній Україні в 2014 році» про злочинні дії армії РФ і проросійських бойовиків на Донбасі.

Ми організували її приїзд в Україну, презентацію її звіту в Українському Парламенті, зустріч з Міністром закордонних справ Павлом Клімкіним, виступ перед київськими студентами. Усу це – лище частина тієї великої роботи, яка робиться сьогодні на міжнародному напрямку для підтримки єдності наших зарубіжних партнерів в боротьбі проти російської агресії на Донбасі і в Криму.

Уточніть про вибори на Донбасі. Ваші опоненти підозрюють БПП в «зраді» і намірі ці вибори провести найближчим часом. Кажуть, що ви вже і закон підготували для цього.

Коли ми говоримо про вибори, наша позиція дуже жорстка. Без припинення вогню, виведення всіх військ та озброєнь і закриття кордону вибори - неможливі. Але говорити про закон про вибори, обговорювати його положення можна вже зараз.

У нас понад 1 млн. вимушених переселенців. І ці люди мають право голосувати на місцевих виборах і повинні мати можливість це право реалізувати. Ми вже зараз повинні обговорювати всі умови проведення виборів, забезпечення доступу до них міжнародних спостерігачів, українських ЗМІ...

Чи багато серед ваших колег-депутатів тих, хто бажає поїхати на схід?

Скажу так, багато, але далеко не всі. Більшість просто фізично не хоче туди їхати, бо там стріляють. Але є багато депутатів, і що цікаво, в основному жінок, наприклад, Ірина Геращенко, Марія Іонова, Ірина Луценко. Це така бойова команда, яка постійно там буває, вивчає в проблеми, допомагає. Знаєте, іноді здається, що депутати-жінки приділяють Донецької області набагато більше уваги, ніж депутати-чоловіки.

Я при першій же можливості виїжджаю в зону АТО. Це дозволяє отримувати чітку інформацію про те, що відбувається із забезпеченням, озброєнням, наявністю боєприпасів, логістикою.

Часто допомагаю безпосередньо: матеріалами для будівництва бліндажів та тимчасових споруд, медичними препаратами, купуємо тепловізори. Нещодавно в Мар'їнці 28 представникам бригади вручили рюкзаки парамедиків.

Ми допомогли доставити машини швидкої допомоги для наших військових у бригадах. Напевно найбільша похвала і оцінка твоєї роботи, це коли ми отримуємо від начмеда бригади смс, що завдяки тому, що встигли доставити бійців у наших швидких, два «300-х» не стали «200-ми».

Ще один напрямок - допомога у вирішенні проблем конкретних частин на рівні Міністерства оборони, Генерального штабу, АТЦ.

Третій момент - така постійна присутність у військах дозволяє набагато точніше відчувати дію законів, які стосуються армії.

Звичайно, ми приділяємо значну увагу переселенцям: допомагаємо, намагаємося підтримувати. І законодавчо, і не тільки. Адже більшість вимушених переселенців зараз - в Донецькій і Луганській областях. Один із прикладів - це підтримка дитячого центру для переселенців «Малятко№, який розміщується в Межигір'ї.

Джерела «Главкому» повідомляють, що на тижні, що минає, президент таки визначився, що саме ви станете його представником у Верховній Раді. Чи готові ви підтвердити цю інформацію? Коли ви зустрічалися з главою держави? Які завдання вам ставив президент?

Що стосується зустрічей з президентом, то можу сказати, що ми знаходимося в постійному контакті. Якщо ви проаналізуєте поїздки президента по країні, то Донецька область - серед лідерів. Ми постійно спілкуємося про те, як допомагати армії, вимушеним переселенцям. Нещодавно ми були на урочистому прийнятті присяги нової патрульної поліцією Краматорська і Слов'янська.

Рішення, про яке ви говорили, приймає президент. Я розумію, що це не просто велика довіра, а й висока відповідальність. Якщо це станеться, то, звичайно, я про це повідомлю.

Окрім вас також розглядалися кандидатури Ірини Фриз, Наталії Агафонової і Валерія Карпунцова. Ваша думка, чому глава держави зупинився саме на вашій кандидатурі?

Мені приємно почути від вас, що моя кандидатура розглядається на цю посаду. Cкажу: Ірина Фриз, Наталія Агафонова та Валерій Карпунцов - це дуже гідні депутати. Я щиро поважаю кожного з них.

Важко заперечувати, що сьогодні коаліція існує тільки умовно, всі необхідні главі держави й уряду рішення проводяться за допомогою депутатів, які не входять до більшості. У зв'язку з цим, головною функцією представника президента стає збір голосів і нескінченні торги. Ви готові до цього?

Голосують не окремі депутати, голосує український парламент - це по-перше. По-друге, коаліція існує. По-третє - я щиро вірю, що вже найближчим часом до коаліції приєднаються й інші демократичні фракції.

Функцію «збирачів» голосів досі в парламенті виконували Кононенко, Березенко, Довгий… По суті вони - реальні провайдери волі президента в Раді. Вам не здається, що представник президента - лише церемоніальна фігура?

Не можу з цим погодитися. Якщо ви уважно вивчали, за що повинен відповідати представник президента в парламенті, то головне - це посилення позиції президента під час представлення президентських законопроектів, їх обговорення в комітетах, на погоджувальній раді.

Я переконаний, що ключове - це підвищення ефективності взаємодії президента і парламенту. Коли ми єдина команда, ми досягаємо набагато кращих результатів і головне - набагато швидше.

Чому створення ТСК щодо офшорних махінацій наштовхнулося на супротив саме фракції БПП? Невже соратникам президента не зрозуміло, що всі вимоги, які вони виставляють при створенні цієї ТСК, сприймаються в суспільстві як спроби «прикрити» Порошенка?

В жодному разі. Я відповім дуже просто - для нас боротьба з політичною корупцією є одним з пріоритетних напрямків. Ми повністю підтримуємо створення ТСК з питань політичної корупції, але за однієї умови - ми розглядаємо всі питання політичної корупції, починаючи з 1991 року. Є історії, коли виводилися мільярди доларів у кінці 90-х, на початку 2000-х. Вибачте, ми що повинні про це забути? На жаль, багато колег по парламенту чомусь не хочуть створювати широку ТСК щодо політкорупціі. І відволікають увагу від цього, як можуть.

Чому кандидатура депутата від БПП Сергій Лещенка, який мав велике бажання брати участь в ТСК, викликала найбільший опір у фракції БПП?

Ніякого опору не було. Були збори фракції і було голосування. Між іншим, колеги Сергія з міжфракційного об'єднання «Єврооптимісти» Олексій Мушак, Владислав Голуб отримали більшу підтримку, ніж він. Це було відкрите голосування. До речі, якщо я не помиляюся, то Голуб і Мушак були під час цього засідання, а Лещенка - не було.

Віталій Кличко йде з поста глави «Солідарності». Столичний мер повідомив, що вже передав заяву на розгляд політради і з'їзду партії. Коли цей з'їзд відбудеться і хто очолить президентську партію тепер?

Всі ми знаємо, що був прийнятий новий закон про держслужбу. У зв'язку з цим дійсно таке питання виникло. Поки що про заяву Кличка я знаю лише зі ЗМІ. Але однозначно найближчим часом відбудеться з'їзд партії, в першу чергу, через оголошення довиборів у ВР в семи округах, куди ми повинні висунути кандидатів.

Кого БПП висуне в тих округах, де пройдуть довибори? Зокрема в Луганській області.

Відбудеться з'їзд, і я вам все розповім. У нас не приймаються рішення, коли всі голосують за якийсь перелік прізвищ. Йде активне обговорення. Навіть коли проходив попередній з'їзд і ми обговорювали виключення кандидатів із партійного списку, то той список, який був поданий, і той, який був затверджений - це два різних списки.

В інтерв'ю «Главкому» спікер Андрій Парубій повідомив, що на наступному тижні Рада може розглянути в другому читанні зміни до Конституції в частині судової системи. У вас є впевненість, що під куполом знайдеться підтримка цієї реформи? Адже провал голосування тільки законсервує систему ще на деякий час. Ви володієте інформацією, як буде голосувати кожна з фракцій і груп?

Я щиро вірю, що питання конституційних змін у сфері судової реформи об'єднає зал. Вибачте, але вже тільки ледачий не говорить про те, що відбувається в наших судах. У нас все більш потужно починає працювати НАБУ, запускається НАЗК, починаються серйозні зміни в Генеральній прокуратурі. Однак, всім відомо, що після завершення розслідування всі матеріали переходять до суду. А у нас є довіра до судів? На жаль, немає. Тому кожен, хто сьогодні вболіває за долю України, повинен підтримати судову реформу і проголосувати «за».

Чим кращий голова Луганської військово-цивільної адміністрації Газбуз від Георгія Туки? Чим була викликана ця кадрова ротація?

Я не відповідаю за Луганську область. Але і Георгій Тука був хорошим губернатором, і Юрій Гарбуз (член нашої фракції) був відповідальним і серйозним парламентарієм, членом комітету з питань протидії корупції. Вони обидва - гідні люди.

Чи не стане позиція представника президента в парламенті свого роду компенсацією для вас за пост губернатора, на який ви претендували, а не отримали?

Я ніколи не претендував на пост губернатора.

Чи були у президента пропозиції, напрямки роботи для Надії Савченко, які вона могла б втілювати як народний депутат?

Надія Савченко - це вільна людина у вільній країні .. Кожен депутат визначає який проблематикою він буде займатися (виходячи зі свого бажання, досвіду, освіти і професійних навичок). Надія працюватиме в комітеті з питань Національної безпеки і оборони. Я вже мав можливість з нею поспілкуватися. Вона задавала дуже конструктивні запитання про роботу комітету. Крім цього, на прес-конференції Надія вже окреслила коло своїх інтересів на найближчий час - повернення наших хлопців з полону і боротьба з корупцією в ході військових закупівель. Наш комітет дуже багато допомагав в тому, щоб викрити подібні махінації і вивести на чисту воду чиновників, які забули, що цим займатися не можна взагалі, і особливо в питаннях армії.

Чи підтримає коаліція пропозицію Тимошенко призначити Савченко головою ТСК по цивільному контролю за закупівлями в Збройних силах?

Наступний тиждень буде пленарним, будуть збори фракції, якщо потрібно будуть збори коаліції і ми приймемо рішення. На жаль, Юлія Тимошенко не входить в коаліцію. Я думаю, що одне із завдань Надії Савченко буде в тому, щоб заради України партія «Батьківщина» приєдналася до демократичної коаліції.

В  інтерв'ю «Главкому» депутат Карпунцов анонсував реструктуризацію фракції БПП. У нового глави Ігоря Гриніва нібито є своє бачення того, якою має бути її організаційна структура. Чи знайомі ви з цими планами?

Я з цими планами знайомий. Але відразу скажу, що у Ігоря Гриніва надскладне завдання. Керувати фракцією в 15 або 19 депутатів - це одне. А керувати фракцією в більш ніж 100 депутатів - це зовсім інший підхід. У нас найбільша фракція, і ми завжди даємо більше всіх голосів на підтримку прогресивних законопроектів. Це не просте завдання, але я впевнений, що Ігор Олексійович з ним впорається.

Чому загальмувався процес ротації в ЦВК. Чи можете ви сьогодні озвучити кандидатів, яких представить парламенту президент? Адже всі фракції направили свої пропозиції главі держави ще в минулому році?

Я думаю, що найближчим часом ці кандидатури будуть внесені в парламент. Як ви пам'ятаєте, наприкінці 2015 року відбулися вибори до місцевих рад за новим виборчим законом. Відповідно вертикаль людей, які працюють у виборчих комісіях потрібно було навчити цим новим правилам. Це власне і було причиною, чому тоді не пішли на заміну ЦВК. Інакше ми б внесли досить сильний хаос у процеси. І так було багато проблем з тим, що одні люди розуміли закон по одному, інші – по-іншому. Сьогодні це питання на порядку денному, йдуть консультації. Думаю, найближчим часом ми побачимо ці кандидатури, які будуть подані для підтримки парламентом.

Чи дійсно в ЦВК не залишаться ні Охендовський, ні Магера, ні Усенко-Чорна?

Це одна з принципових позицій, навколо якої точаться дискусії.  Одна позиція - зайти повинен повністю оновлений склад, інша - певні люди повинні залишитися. Особисто я за повне оновлення ЦВК. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: