Ігор Голубаха: Для розвитку вітчизняного туризму важливо, аби бажання заробити не переходило межі розумного, як в Одесі

Ігор Голубаха: Для розвитку вітчизняного туризму важливо, аби бажання заробити не переходило межі розумного, як в Одесі

Ціни на номери в 5-зіркових готелях у Туреччині під час російської блокади впали на 30-40%

Курортний сезон у розпалі. Якщо вірити опитуванням соціологів, лише близько 30% наших співгромадян збираються відпочивати цього року. Набагато менше тих, хто планує або вже відпочиває за кордоном (1%), а також в анексованому Росією Криму (близько 1%). Незважаючи на песимістичні дані щодо кількості відпочивальників, фахівці відзначають підйом внутрішнього туризму, який значно доступніший для наших громадян. І йдеться не лише про традиційно розкручені Карпати. Голова Всеукраїнської асоціації туроператорів, керівник турфірми «Гамалія» Ігор Голубаха в інтерв’ю «Главкому» розповів, як позначився конфлікт між Росією і Туреччиною на українських туристах, що відпочивають у цій країні, який середній розмір гаманця вітчизняного відпочивальника, на яких українських курортах завищують ціни, а також про те, чому масові оголошення про відпочинок у Криму не мають попиту на материковій частині України.

Де відпочивають українці цього літа й що ми цього року взагалі можемо собі дозволити?

Безумовно, економічний стан, у якому перебуває зараз країна, негативно впливає на спроможність українців відпочивати за кордоном. Саме тому такі напрямки відпочинку, як Туреччина, Єгипет, різні європейські країни й курорти трохи втратили людей.

На тлі цього певний імпульс отримав внутрішній український туризм. І не обов’язково це відпочинок на узбережжі морів або в Західній Україні, ідеться про відпочинок у різних регіонах - на Вінниччині, Черкащині, Поділлі. Тобто там, де є певні можливості для наших туристів.

Складно казати про кількість відпочивальників, бо поки що немає даних від туроператорів. Проте тенденція до скорочення кількості українських туристів таки є. У цьому немає нічого дивного й неочікуваного для туроператорів. Тому напередодні літніх відпусток були скорочені й деякі чартерні програми в різних напрямках. Серед приємного можу зазначити те, що на початку літнього сезону Туреччина встановила привабливі ціни, щоби залучити до себе туристів. Порівняно з минулим роком вартість номерів у високоякісних готелях знизилася на 30-40%. Це певним чином стимулювало їхати туди. Наразі немає якоїсь реакції на останні події, які сталися в стамбульському аеропорті. Безумовно, певною мірою це насторожує людей. Не забуваймо, що зараз у багатьох країнах подібні теракти. Зовсім нещодавно сталися теракти у Франції й у Бельгії…

Є думка, що українських туристів не стримують усілякі катаклізми, зокрема теракти. Навпаки, турпотік не тільки не зменшується, а й збільшується завдяки знижкам.

Безумовно, певний психологічний тиск на бажання поїхати відпочивати після тих чи інших терактів є. Але якоїсь такої тенденції відмов від поїздок на сьогоднішній день немає. Застережень із боку МЗС також немає. Є рекомендація просто не відвідувати Стамбул. А Стамбул – це не є курортне місто. Щодо курортних зон у Туреччині, то вони добре убезпечені. До речі, зараз, коли всі турецькі громадяни почали їхати відпочивати на свої курорти, більшість готелів підвищили ціни.

Окрім Туреччини куди цього літа за кордон їдуть українські туристи?

Туреччина, як і торік, посідає перше місце. На жаль, втратив Єгипет через цілу низку причин. Тепер до другого місця підкрадаються Греція, Іспанія, Хорватія, Чорногорія. Але головне, що ми, туроператори, бачимо – це економія коштів туристами. Люди обирають дешевший відпочинок.

Який середній бюджет поїздки за кордон українця?

Вартість поїздки вимірюється від 300-350 доларів до десятків тисяч за тиждень відпочинку. У масовому сегменті люди цікавляться недорогими поїздками.

До речі, ви вже розраховували, як позначиться запровадження безвізового режиму на туристичний потік?

З огляду на той стан економіки, який є зараз в Україні, то якщо сьогодні чи завтра запровадять безвізовий режим, то цей факт мало вплине на збільшення туристичного потоку. Адже більшість людей, які хотіли, вже поїхали, вже давно живуть за кордоном, працюють там. Щодо відпочинку, то економічний стан зараз не дозволяє більшості українців дозволити собі відпочинок за кордоном. Цей факт підштовхує розвиток українського туризму. Аби тільки бажання заробити на українських туристах не переходило межі розумного й ціни не зростали, як в Одесі й Одеському регіоні. Проте є інші місця з приємним сервісом.

Не секрет, що багато хто з українців обирають варіант організації свого відпочинку самотужки: самі планують, купують квитки й готелі, не користуються послугами туроператорів. Таких відпочивальників більшає?

Таких - не більшість. Скажу вам, що багато молоді, яка за допомогою Інтернету шукає варіанти відпочинку, дізнаючись про ціни туроператорів, які мають свої системи бронювання, повертаються якраз до туроператорів і отримують від них привабливіші пропозиції в ціновому плані.

Українські туроператори перед початком курортного сезону мали зустріч із міністром культури і туризму Туреччини Махіром Уналом. Про що йшлося, які результати зустрічі?

Давайте не будемо про конкретні домовленості. Жодних домовленостей не було. Було інформування туроператорів. Були просто пропозиції турецької сторони для залучення якомога більшої кількості українських туристів до Туреччини. Зокрема, щодо плати за літаки, щодо акцій попереднього бронювання. У деяких випадках ціна в п'ятизіркових готелях знижувалася на 30-40%. Це все загрожувало тризірковим і чотиризірковим готелям і навіть сьогодні загрожує. Сьогодні номери в п'ятизіркових готелях коштують стільки, скільки раніше коштували в тризіркових.  Саме це, в тому числі, й було метою приїзду сюди турецького міністра.

Туреччина компенсує туроператорам з одного чартеру 6 тис. доларів. Окрім цієї країни якісь інші держави вдаються до такої практики, той же Єгипет, наприклад?

До таких дій вдавався Єгипет понад 10 років тому. Тоді діяла програма уряду Єгипту (зокрема щодо компенсації туроператорам). На сьогоднішній день Туреччина робить кроки для залучення туристів з України, бо інші напрямки, інші ринки в неї зменшилися. І європейський ринок зменшився на 50%, а Росія взагалі припинила туди їздити, як ви знаєте.

Конфлікт між Туреччиною і Росією якось позначився на українському туристичному потоці? Чи збільшилася кількість українців, які хочуть відпочити в країні, куди вперше масово не поїхали росіяни?

Давайте більше казати про те, що не політика впливає на бажання відпочивати, а більше економіка. Що більше в людини грошей у гаманці, то більше їй хочеться відпочивати.

Днями президенти Путін та Ердоган у телефонній розмові домовилися про поновлення туристичних зв’язків. Яка ситуація у ваших російських колег, спостерігається бум?

Туреччина дуже сильно втратила від тих подій, які відбувалися навколо неї. Не тільки росіяни, але й німці та англійці скоротили потоки туристів, дуже мало людей приїздило на відпочинок до Туреччини. Саме тому керівництво Туреччини зробило певні кроки назустріч Росії, аби відновити можливості для туристичної індустрії Туреччини. Перш за все для того, аби турецькі три-чотиризіркові готелі могли дозволити собі працювати. Бо вимушене зниження цін на п’ятизіркові готелі фактично забрало всіх клієнтів у готелів нижчого класу… Для того щоб підняти певні чартерні програми й запустити їх, щоби зробити промоції, потрібен час. Думаю, що протягом двох-трьох тижнів ці кроки будуть зроблені й росіяни, поїдуть до Туреччини. Звичайно, вони поїдуть, бо Туреччина і в українців, і в росіян була на перших місцях. Так, ринок уже втратив, звичайно. Але ці втрати ніхто не рахує вже. Тепер з’явилися можливості й бізнес переключатиметься заради того, щоб ними скористатися та компенсувати попередні втрати.

Туреччина може вдатися до скасування компенсацій українським туроператорам?

По-перше, якщо скасування, то це буде для російських і турецьких туроператорів, які підіймають чартерні програми в Україні. А по-друге, я не думаю, що в процесі залучення більших туристичних потоків до себе хтось скасовуватиме якісь преференції.

Минулого року кількість наших відпочивальників у Туреччині становила близько 707 тис. осіб. Як ця ситуація з потеплінням стосунків між Росією і Туреччиною позначиться на кількості українців, які їдуть і ще їхатимуть на відпочинок до цієї країни?
Вони називали цифру, що хочуть до мільйона наших туристів прийняти. Але цього не буде. Дай Боже, щоби повторилися цифри минулого року. Можливо, збільшиться на кілька відсотків за підсумками цього року. Значної перепони для українців (від відновлення потоку російських туристів до Туреччини) не буде.

Зараз часто чуємо про активізацію розвитку внутрішнього туризму. Які головні проблеми  ви бачите на цьому ринку?

Знаєте, є певні неузгодженості між українськими готелями, туроператорами, турагенціями. Тут багато інфраструктурних питань, які в Україні ще не вирішені, які суттєво стримують більш широкий розвиток українського внутрішнього туризму. Якщо говорити про можливості тих чи інших регіонів, то Миколаївщина, Херсонська область, Одещина, узбережжя Азовського моря готові, приймають відпочивальників залежно від бюджету: навіть від 50 до 100 гривень на день. Є й досить пристойний сервіс.

Але ж і Крим, судячи з оголошень, розклеєних по Києву, також є популярний. Які з українських турагенцій пропонують людям окупований півострів?

Давайте казати про те, що попиту немає. Тут вже дійсно запрацювала схема, коли на милування нема силування. Весь той великий потік бруду, який виливався на українців під час від’єднання Криму, суттєво вплинув, відштовхнув бажання людей туди їхати й відпочивати. Якщо українці туди й їдуть, то здебільшого - до рідних і близьких. А так, на відпочинок їздять досить мало наших співгромадян. Турагенції можуть запропонувати людям відпочинок у Криму, але ніхто з них не робить ставку на нього і предметно не популяризує відпочинок на окупованому півострові.

А великі черги, скупчення автівок на адміністративному кордоні Херсонської області з Кримом? Хочете сказати, що це поодинокі сплески, які не є масовими?

Саме так. 

Михайло Глуховський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: