«Ходяча бомба». Хто викрав бізнесмена, свідчень якого бояться в Молдові та Україні

«Ходяча бомба». Хто викрав бізнесмена, свідчень якого бояться в Молдові та Україні

Бізнесмена В’ячеслава Платона-Кобалєва – ключового свідка у справі про вкрадений мільярд – викрали з України

СБУ відхрещується від екстрадиції до сусідньої країни затриманого українсько-молдовського бізнесмена, причетного до справи про «вкрадений мільярд»

За гучними історіями про політичне переслідування та засудження у Росії українців Савченко, Сенцова, Кольченка, Карпюка і Клиха та інших у інформаційному потоці зовсім загубилась справа про арешт ще одного громадянина за кордоном. Вона може значно вплинути на імідж нашої держави у світі. Принаймні так стверджують адвокати. Йдеться про справу В’ячеслава Платона-Кобалєва, який називає себе громадянином і Молдови, і України.

У чому обвинувачують

Молдовські ЗМІ ставлять його на шосте місце за статками в країні. У відкритих джерелах можна найти інформацію про те, що з середини 90-х бізнесмен був віце-президентом ради директорів Moldinconbank, а також віце-президентом Інвестприватбанку. Нині ж Молдова обвинувачує бізнесмена у відмиванні грошей, а також у шахрайстві в банківській сфері. Газета «КоммерсантЪ», посилаючись на дані слідства, писала про деталі обвинувачень. У період з 2011-го до 2014 року отримувались незабезпечені кредити, які пізніше погашали за рахунок коштів Banca de Economii – одного з трьох молдовських банків, з яких наприкінці 2014 року було виведено суму, еквівалентну $1 млрд. Ця банківська афера спровокувала в 2015 році в Молдові масові акції протесту і була названа «крадіжкою століття». За інформацією Антикорупційної прокуратури Молдови, гроші потім виводили в інші країни, зокрема в Латвію і Великобританію. Хоча офіційні особи Молдови не називають конкретні банки Латвії і Великобританії, очевидно, що йдеться в тому числі про латвійський PrivatBank, який більше року тому мав виплатити штраф за відмивання коштів на суму понад 2 млн євро. Сам Платон, який, за даними слідства, міг бути координатором виведення грошей з молдовського Banca de Economii, особисто заробив на оборудці близько 800 млн леїв (40 млн дол. США). Молдовські ЗМІ також повідомляють, що окрім молдовського і українського паспортів, Платон-Кобалєв має і російський. Іншими словами, цей чоловік міг би бути цікавим і російським, і українським правоохоронцям. 3–6 років тому, як ідеться в іншій статті того ж «Коммерсанта», Платон-Кобалєв міг бути причетний до виведення через українські, молдовські і російські офшори близько 18,5 млрд доларів.

«Українська» історія Платона-Кобалєва

25 липня 2016 року В’ячеслава Платона-Кобалєва у Молдові оголосили в розшук, до якого приєднався Інтерпол. Цього ж дня ввечері на території власного офісу в центрі Києва цього громадянина було затримано СБУ і доправлено у СІЗО. На початку серпня в Києві відбулася прес-конференція, на якій дружина бізнесмена Євгенія Тульчевська попросила президента України Петра Порошенка втрутитися у ситуацію і захистити її чоловіка. Один з адвокатів бізнесмена Денис Шкиптан заявив, що його підзахисного хочуть позбавити можливості висловлюватися як свідка у справі щодо викрадення 1 млрд доларів. Окрім цього, серед зацікавлених у такому перебігу подій називалося прізвище одного з найвпливовіших молдовських олігархів Володимира Плахотнюка.

В’ячеслав Платон и Володимир ПлахотнюкВ’ячеслав Платон и Володимир Плахотнюк

Незважаючи на намагання зробити справу публічною, вже за місяць, 29 серпня, В’ячеслава Платона-Кобалєва начебто силоміць було вивезено з ізолятора СБУ до Молдови на приватному літаку із аеропорту «Київ» (Жуляни). Принаймні так стверджують адвокати. Однак хто саме вивіз затриманого і передав його до рук молдовських правоохоронців, наразі невідомо. Адвокати кажуть, що це дії ГПУ і СБУ, натомість СБУ офіційно повідомляє про те, що не здійснювала екстрадицію громадянина України до Молдови.

Цікаво, що цей лист СБУ з'явився за два дні після появи декларації ПАРЄ на захист арештованого. В асамблеї Платона-Кобалєва обвинувачувати не поспішають, називаючи ключовим свідком у справах з відмивання грошей. «29 серпня 2016 року пана Платона-Кобалєва було незаконно екстрадовано до Молдови чартерним літаком з України», – ідеться у зареєстрованій 11 жовтня в ПАРЄ декларації на його захист, в якій міститься заклик не чинити політичний тиск на цього громадянина. Як уже писав «Главком», не виключено, що таке рішення було передчасним, оскільки чи то молдованин, чи то українець міг бути корисним і для українського слідства. Річ у тім, що за скандальною аферою у Молдові, яка спровокувала протести у Кишиневі минулого року, можуть стояти люди, котрі водночас причетні до іншого гучного злочину в Україні – створення розгалуженої схеми вимагання хабарів на митниці та виведення корупційних коштів вітчизняних фіскалів до офшорів. Однак адвокат Олексій Шевчук, який захищає Платона-Кобалєва запевняє, що нічого не знає про справу «митників-фіскалів».

Його колега, відомий правник Ілля Новіков пише про те, що «основна причина, за якою молдовська влада так хотіла отримати Платона-Кобалєва – він у деталях знає, як з молдовського бюджету було викрадено мільярд доларів і як через молдовські банки було відмито ще 20 мільярдів з Росії. З моменту, коли вони посварилися з молдовським олігархом Владом Плахотнюком, Платон перетворився на ходячу бомбу. Вже зараз його свідченнями активно цікавляться ФБР і європейські структури». Але не тільки молдовському олігарху може бути потрібен Платон-Кобалєв.

У бліц-інтерв’ю «Главкому» адвокат Олексій Шевчук виклав свою версію «викрадення». Юрист назвав прізвище заступника генерального прокурора, причетного до «екстрадиції», але відмовився розповідати про бізнес свого клієнта. Цікаво, що останнім відомим клієнтом Олексія Шевчука був політик і бізнесмен з Дніпра Геннадій Корбан, якого пов’язують з Ігорем Коломойським, власником Приватбанку. З огляду на причетність латвійського PrivatBank до схем відмивання грошей, можна припустити, що саме власникам «Привату» важливо витягти ключового свідка з Молдови, аби він не дав компрометуючих свідчень з території сусідньої країни. Втім, це лише припущення. Шевчук воліє не пов’язувати Кобалєва з групою «Приват». 

Адвокат Олексій Шевчук: Насильно вивезеного до Молдови бізнесмена В’ячеслава Платона-Кобалєва можуть фізично знищити

В’ячеслав Платон-Кобалєв приїздив до України, де його було затримано, а потім екстрадовано до Молдови. З якою метою він приїздив до України, адже бізнес веде у сусідній країні?

Він проживає в Україні, з 1992 року перебуває на території України. У нього є родина, дружина-українка. Я не говоритиму про те, який бізнес його пов’язує з Україною, бо не володію такою інформацією. Хоча, звичайно, бізнес у нього в Україні є.

Сторона захисту у поспішній екстрадиції В’ячеслава Платона-Кобалєва звинувачує силові структури, зокрема ГПУ і СБУ. Це означає, що видача вашого підзахисного – це воля безпосередньо президента Порошенка?

Не знаю, важко сказати. Якби президент дізнався про те, які правопорушення відбуваються з боку правоохоронних органів, він би обов’язково втрутився. Натомість у мене жодного способу звернутися до глави держави немає.

Чи може бути мотивом депортації вашого клієнта до Молдови небажання того, аби Платон-Кобалєв свідчив в Україні щодо справи про виведення близько 1 млрд євро з Молдови за допомогою кількох латвійський банків, серед яких був PrivatBank?

Схоже на це, цілком може бути.

Сторона захисту стверджує, що Платона-Кобалєва викрали і насильно вивезли на літаку. Хто саме це зробив?

Ми не володіємо цією інформацією. Понад те, у мене є офіційна відповідь СБУ, що вона його взагалі не депортувала. Хто причетний до цього – взагалі невідомо. Його просто викрали зі слідчого ізолятора СБУ… Кобалєва екстрадували з України на чартерному літаку з аеропорту «Жуляни». Але хто це зробив? СБУ усвідомлює, що це було зроблено в протизаконний спосіб, оскільки постанова ГПУ (про екстрадицію Кобалєва) за підписом заступника генерального прокурора Єніна не набула законної сили і була оскаржена. У день видачі цієї постанови літаком з «Жулян» із мішком на голові Кобалєва вивезли.

Як ви можете довести факт викрадення і насильне вивезення вашого клієнта до Молдови, чи є свідки цього?

Ми подали адвокатські запити до «Жулян». Але вони досі нам не відповіли на нього. Хоча аеропорт «Бориспіль» без проблем чітко сказав, що у них 28-го і 29 серпня були рейси до Кишинева (але Платона-Кобалєва на них не було. – «Главком»). Так чи інакше, ми не знаємо, яким чином його вивезли з України. Зрозуміло, що це було здійснено через «Жуляни», принаймні я припускаю, що це було саме так.

Ви є захисником пана Корбана, нині захищаєте Платона-Кобалєва. З цього напрошується висновок, що група «Приват» зацікавлена повернути В’ячеслава до України, аби він не дав невигідні «Привату» свідчення у Молдові…

Інформація щодо відносин групи «Приват» із Кобалєвим мені невідома. Що стосується Корбана, то я вже не здійснюю його захист.

Сторона захисту наполягає на тому, що В’ячеслав є громадянином України. Натомість влітку пан Кобалєв просив політичного притулку в Україні як громадянин Молдови, написавши власноруч відповідну заяву. У ЗМІ публікувалися копії його як українського паспорта, так і паспорта громадянина Молдови. То хто ж ваш підзахисний?

Він є громадянином України. В’ячеслав звернувся за політичним притулком у той момент, коли стало зрозуміло, що Україна зробить усе, щоб його видати Молдові. Це було (з його боку) вимушеним заходом з метою не дати можливості цього зробити, коли стало зрозуміло, що на нього справді чиниться політичний тиск у Молдові. Тому він як громадянин України, усвідомлюючи, що його громадянство ігнорують, хоча мають захищати, був змушений застосувати всі можливі заходи.

Молдовський закордонний паспорт вашого клієнта діє з 2010 року. Україна не дозволяє друге громадянство, а у вашого клієнта паспорти різних держав...

Українське громадянство він отримав у 1992 році, відмітку про це було поставлено ще на його радянський паспорт від 1974 року. У 2001 році він отримав український паспорт нового зразка. Щодо молдовського паспорта, то він отримав громадянство цієї країни за принципом місця народження. Що стосується українського законодавства, то воно не забороняє подвійного громадянства. Це по-перше. По-друге, Україна може визнавати або не визнавати громадянства інших країн у разі, якщо з’ясується, що її громадянин є ще громадянином іншої країни. В’ячеслав Кобалєв став громадянином України первинніше, ніж став громадянином Молдови. Саме тому Україна не може заперечувати того, що він є її громадянином.

У молдовському паспорті у нього прізвище Платон, в українському – Кобалєв. Чому така різниця?

Прізвище Кобалєв він взяв від попередньої дружини. Пані Тульчевська є його третьою дружиною.

Платон-Кобалєв нині перебуває у камері №123 тюрми у столиці Молдови. В яких умовах його утримують, чи відвідують його адвокати і родичі?

До нього нікого не пускають. На жаль, він перебуває у вкрай жахливих умовах, постійно потребує їжі. На нього постійно чиниться тиск і є ризик його фізичного знищення.

Хто хоче його фізично знищити?

Не знаю. Передбачити, кому саме це вигідно не можу.

11 жовтня ПАРЄ зареєструвала декларацію, у якій закликає Молдову утриматися від залякування політиків та інших свідків, які хочуть свідчити проти Влада Плахотнюка. Як поява такої декларації може допомогти Платону-Кобалєву?

Міжнародна спільнота встановила факт протизаконних дій. Після такого рішення ПАРЄ ми отримали ось таку відповідь від СБУ, про яку я розповідав вище. Надалі оскаржуватимемо (екстрадицію) в апеляційному суді. Після розгляду в ньому подаватимемо позов до Європейського суду з прав людини. Але думаю, що залишилася ще військова прокуратура. Це єдина інстанція, яка сьогодні може розслідувати факти правопорушень, на які захист вказує.

Як довго може тривати ця справа, наскільки затягнеться?

Може тривати роки. Теоретично В’ячеслава Кобалєва вже можуть упродовж цього часу засудити у Молдові. Але ж я не маю складати руки, якщо і так, маю робити все можливе, аби його захистити.

Михайло Глуховський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: