Вадим Денисенко: Навколо Гройсмана не гуртується своя команда

Вадим Денисенко: Навколо Гройсмана не гуртується своя команда
Депутат від БПП Вадим Денисенко
Фото: УНІАН

«Ну якщо Гройсман гуляє по Хрещатику з Яценюком, це що, означає, що у нього конфлікт з президентом? Нелогічно таке стверджувати...»

Наприкінці серпня уряд визначився із кандидатурою на посаду свого представника у парламенті. Ним став депутат від БПП Вадим Денисенко. 

«Нам треба посилювати нашу взаємодію. І нова система взаємодії передбачає, в тому числі, і те, що ми зможемо відкликати законопроекти, які не є актуальними з українського парламенту, щоб його не перевантажувати», - зазначив прем’єр-міністр Володимир Гройсман, додавши, що Денисенко впорається зі своїми обов’язками і допомагатиме Кабміну в комунікації з Верховною Радою.

Вадим Денисенко був обраний у Верховну Раду в 2014 році за списком президентської партії. До того у 2006-2013 роках був головним редактором тижневика «Коментарі», а в 2013-2014 - засновником і головним редактором Еспресо.ТV.

Додатковий «місточок» для Гройсмана до парламенту, дійсно, може стати в пригоді. Особливо, коли на кону - прийняття кількох реформ та бюджету на наступний рік, а в політичних колах говорять про зростання напруги між президентом та прем’єром.

Про ті задачі, які вже поставив прем’єр перед новим «комунікатором», а також про свою готовність йти на переговори і з представниками опозиційного крила у Верховній Раді народний депутат Вадим Денисенко розповів «Главкому».

Вадим ДенисенкоВадим Денисенко

Пане Вадиме, коли прем’єр-міністр Володимир Гройсман зробив вам пропозицію зайняти місце представника уряду у Верховній Раді? Про що і з ким ще, можливо, з представників Кабміну, ви говорили перед винесенням цього рішення на публіку?

У мене були розмови і з Володимиром Борисовичем, у мене були розмови і з кількома міністрами. Ми говорили про мій функціонал.

У цьому процесі нічого секретного немає. Як вже сказав на публіку Гройсман, головна задача представника уряду в парламенті - комунікація із народними депутатами для проходження урядових законопроектів через Верховну Раду.

До вас свого представника уряд у парламенті довгий час не мав. Це суттєво погіршувало спільну роботу та комунікацію?

У принципі, протягом останніх півтора роки, з часу, коли уряд Гройсмана був затверджений Верховною Радою, на мою думку, відбувалась нормальна конструктивна робота між парламентом та Кабінетом міністрів. Це підтверджується тим, що фактично всі головні закони, які надає Кабмін, проходять через парламент. Пам’ятаємо, скільки розмов велося навколо бюджету, коли минулого року вперше за довгий період часу пішли по повній процедурі і нормально, з дотриманням усіх норм прийняли бюджет. Про нормальну комунікацію свідчить і підняття мінімальної зарплати до 3200 гривень, голосування за пенсійну та медичну реформу в першому читанні і так далі.

Тобто комунікація була нормальною. Проте, очевидно, що її треба покращувати. Саме тому і було прийняте рішення про цю посаду.

Які конкретні задачі вам на найближчий час вже поставив прем’єр? Які конкретні законопроекти має намір провести через Верховну Раду Кабмін?

Уряд уже стабілізував ситуацію в державі. І зараз ми переходимо до етапу, коли потрібно робити новий ривок, робити реформи. І без парламенту їх зробити неможливо. Тому все ж головна задача - це задача комунікатора. Потрібна людина, яка буде спілкуватися, переконувати, розвінчувати міфи.

Станом на зараз найголовнішими є освітня, пенсійна, медична реформа. Ще законопроект про електронні довірчі послуги, який передбачає, що будь-яка людина, не виходячи, по суті, з дому, зможе отримати через комп’ютер, телефон і так далі адміністративні послуги від держави, тобто довідки і так далі. Це дуже важливий законопроект, який має проголосувати парламент. Ну і 15 вересня уряд внесе до парламенту бюджет 2018 року, який, в тому числі, передбачає +25% до вчительських зарплат. І це знову запустить величезний комунікаційний процес.

Ситуації, коли для прийняття законопроектів більшість «збирається», в тому числі, за допомогою голосів колишніх регіоналів, бувають нерідко. Вам, як представнику уряду, також доведеться переконувати голосувати за урядові проекти і «Волю народу», і «Відродження» і Опоблок. Які аргументи вже заготували?

Безумовно, мені доведеться спілкуватися з усіма. Є закони, які, безумовно, той самий Опозиційний блок не буде підтримувати. Є закони, які фракції, що не входять до коаліції, підтримуватимуть частково. В даному випадку по кожному конкретному закону треба буде говорити окремо. Назвати середню температуру по палаті не можна.

Хто такими «переговорами» з опозиційним крилом від коаліції, від президентської фракції займався останнім часом?

Не можна сказати, що це була одна людина. Це були і міністри, і особисто прем’єр, і ряд нардепів. Якщо ми говоримо про Конституційну реформу, то лише з Блоку Петра Порошенка кілька людей займалися тим, що переконували своїх колег голосувати за ті чи інші проекти. Якщо говорити про ті задачі, які стоять переді мною, як представником уряду в парламенті, я можу говорити про урядові законопроекти. В даному випадку, в тому числі, і я буду переконувати депутатів голосувати за урядові законопроекти.

Для якісного виконання своєї роботи і урядом, і парламентом, потрібна злагоджена робота, зокрема, у коаліції. Сьогодні ж можна говорити про дві умовні більшості - Гройсмана, який набирає політичної ваги і збирається в самостійне плавання, і Порошенка, а також про зростання напруги між прем’єром та президентом і бажання останнього відправити Гройсмана у відставку...

Це міфологія. Останнім часом ми бачимо, що немає роздрібненості коаліації, а, навпаки, є згуртування її навколо тих ідей, що об’єднують країну. Кращим цьому прикладом буде вівторок і голосування освітньої реформи (в порядку денному для депутатів на вівторок, 5 вересня, стоїть друге читання закону «Про освіту». - «Главком»). Всі побачать, що, насправді, немає ніяких проблем в коаліції чи між прем’єром і президентом, і що всі ці розмови - це міфологія.

Тим не менш, Гройсман останнім часом досить зблизився зі своїм «попередником» на посаді прем’єр-міністра Арсенієм Яценюком (що підтверджує їхня нещодавня прогулянка Хрещатиком) і гуртує навколо себе свою команду.

Вибачте мені, але що, людина не може прогулюватися з Яценюком по вулиці? Ну якщо Гройсман гуляє по Хрещатику з Яценюком, це що, означає, що у нього конфлікт з президентом? Ну нелогічно таке стверджувати. І ні, мені не здається, що навколо Гройсмана гуртується своя команда.

Фото: fakty.ictv.uaФото: fakty.ictv.ua

Чи займеться найближчим часом Рада перестановками в уряді? Принаймні, якщо говорити про крісла міністрів аграрної та інформаційної політики, які подали у відставку ще в травні, та голови МОЗ, де Уляна Супрун досі керує відомством в якості виконуючого обов’язки? Чи проводились вже консультації з фракціями?

Перш за все, потрібно проголосувати за відставку, як Кутового (міністр аграрної політики. - «Главком»), так і Стеця (міністр інформаційної політики. - «Главком»). І тільки після цього можна буде говорити про кадрові зміни, нові кандидатури.

Як колишній журналіст назвіть найуспішніших прем’єрів України та оцініть роботу уряду Гройсмана.

Я не готовий називати кращих, успішніших прем’єрів.

А от щодо роботи уряду дещо можу сказати. Якщо я погодився бути представником уряду в парламенті, значить, я вважаю, що цей уряд справляється зі своєю роботою. І що те, що зроблено і планується зробити, - справді, великі кроки в напрямку того, щоб кожна людина в цій державі відчула покращення життя. Те, що відбулося на початку минулого роки, коли ми збільшили мінімальну зарплату, дало поштовх до покращення соціального рівня життя і вивело з тіні частину економіки. Ми бачимо, що ВВП зростає протягом чотирьох кварталів підряд, незважаючи на всі ті негативні тенденції, що відбувалися після блокади Донбасу. Станом на зараз можемо говорити, що з 1 жовтня буде підвищена пенсія для 9 мільйонів пенсіонерів. Все це в сукупності є оптимізмом для того, щоб говорити, що кризові явища де факто подолані і можна почати розвиватися, а не наздоганяти 2014 рік.

Катерина Пешко, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: