Вейпінг, веганство, детокси, уколи краси. Модні тренди та їх медичні наслідки

Вейпінг, веганство, детокси, уколи краси. Модні тренди та їх медичні наслідки
Лікар Святослав Лінніков

Одеський лікар Святослав Лінніков перейнявся ідеєю медичної просвіти українців

В останню неділю червня в Україні святкують День молоді. Напередодні свята «Главком» поговорив з одеським лікарем Святославом Лінніковим про те, чи опікується сучасна молодь своїм здоров’ям та куди можуть завести модні тренди: вейпи, веганство, татуювання, уколи краси, детокси та пластична хірургія. У свої 29 років Лінніков є  хірургом, що практикує та викладає в Одеському національному медичному університеті. А віднедавна ще й читає безкоштовні лекції про людське тіло і здоров’я в обласній бібліотеці.

Як ви дійшли до того, що маєте допомагати людям не лише у лікарні, а ще й в бібліотеці, читаючи безкоштовні лекції про здоров’я? Хто на них ходить?

Після закінчення інтернатури мені запропонували попрацювати в "медіні" (Одеський національний медичний університет). Я зовсім не планував такого, бо мені більше кортіло практикувати. Однак десь через півроку роботи мені стало цікаво. За два роки викладання я сильно змінився. Став дивитися на все більш глобальніше, ніж коли просто був хірургом.

Що ж стосується лекцій для всіх охочих, то це необхідна просвітницька діяльність, мій внесок. Практикуючи в хірургії, я побачив, що пацієнти часто дуже «темні», не знають багатьох елементарних речей. Не знають хвороб, не розуміються на діагностиці. Мені завжди тяжко казати хворим про те, що вони пізно звернулися до лікарні. Тому хочеться, щоб якомога більше людей були в курсі, що таке профілактика, скринінг. У суспільства взагалі немає медичних знань. Адже зараз інтернет виступає носієм всієї інформації, діагностом та лікарем, а це абсолютно неправильний шлях. Бо там, так само, як і у дворі на лавочці, можуть порадити лікувати грижу прикладанням листя капусти або покрутити на місці грижі срібну ложку проти часової стрілки...

ДетоксДетокс

На ваших лекціях люди дуже часто запитували про харчування. Що можна, що не можна? Чи не шкідливі дієти? Зараз дуже модно робити різноманітні детокси та пити овочеві смузі. Чи насправді ефект для організму такий однозначний?

Так, харчування — це один з найбільших фетишів в людей. Як правильно харчуватися, худнути чи ні? Вегани та вегетаріанці. Харчування по групах крові. Кошерна, халяльна їжа. В будь-якому разі, всі рецепти треба роздивлятся зі здоровим скепцитизмом. Бо це може бути звичайною рекламою. І всі ці поради та рецепти можуть бути не зовсім правдиві.

В будь-якому разі, треба розуміти, що десь там написано: їжте лише це і схуднете за п'ять днів, це все - неправда. На жаль, як у нас виходить, коли лікарі призначають лікування, люди аж занадто сумніваються, а припустімо, змішати якісь незрозумілі пігулки з аюрведичним коктейлем для схуднення — це легко.

Однак вживання рослинної їжі корисніше, ніж споживання тваринної. Але якщо вживати лише рослинні продукти, відмовитися від іншої, тобто чисте веганство, то це теж не зовсім правильно. Адже якщо заміняти білки тварин лише бобовими, то ми перевантажуємо організм речовинами, які є в бобових. Тобто потрібно комбінувати. Оптимальною є середземноморська дієта. Більше овочів, фруктів та риби. Менше виробів із борошна.

Чи це буде смузі, чи просто яблуко, по суті, це не має значення. Але очікувати якогось магічного ефекту не варто. Особливо якщо людина палить, вживає алкоголь, на роботі переважно сидить, не досипає, постійно у стресі, то детокс не прибере всього негативу. І смузі з моркви не зробить людину здоровою.

Наш організм чудово бореться з інтоксикацією самостійно. Тож потрібно просто йому не заважати. Найгірше на людину в цьому плані впливає стрес. Він вимикає наш імунітет. З приводу якихось шлаків, які накопичуються в організмі, це також не відповідає дійсності. Розповідають, що потрібно постійно робити колоноскопію. Мовляв, у кишечнику відкладаються якісь залишки. Але це не так. Загалом розумні дієти непогано впливають на організм, але на воді й хлібі протягом місяця сидіти не варто.

Святослав ЛінніковСвятослав Лінніков

Ще одне з модних віянь — веганство. Що ви скажете про дітей, яких, фактично, змушують бути веганами чи то вегетаріанцями їхні батьки. Наскільки це безпечно для здоров’я дитини?

Організм дитячий активно росте, розвивається. Дитині потрібно багато енергії, корисних речовин. Тому годувати її лише рослинною їжею не варто. Ніяка рослинна їжа не замінить за вмістом кальцію сир та кисло-молочні продукти або білки м’ясні, це дитині потрібно обов’язково. Так ми влаштовані, ми не можемо жити, а особливо рости лише за рахунок рослин. Ми — всеїдні істоти. Про це кажуть навіть наші зуби: у нас є ікла для м’яса, як у хижаків, моляри, як у корів для трави. Тому потрібно їсти все. Просто не перегодовувати.

ВеганствоВеганство

Продовжимо тему сучасних трендів. Нині досить популярно стало дихати вейпом. Наскільки це шкідливо для легень, організму?

Відразу скажу, що вейпінг — це не куріння, а інгаляція. Рідина для заправки вейпів (самі вейпери її називають влучним словом «жижа») містить гліцерин, пропіленгліколь, ароматизатор й іноді нікотин. Гліцерин та пропіленгліколь — багатоатомні спирти, які, як не дивно, застосовуються вже досить давно і досить широко. Перш за все, в косметології для зволоження шкіри. Але, виявляється, і харчова промисловість не гребує подібними добавками. Гліцерин часто використовується для загустіння продуктів, наприклад, в йогуртах і сирах. Його навіть додають в горілку і лікери, щоб тяглися.

Здебільшого гліцерин і пропіленгіколь не мають токсичного ефекту. Але є у них одна дуже суперечлива властивість. Обидві речовини притягують до себе воду. Тому при контакті з живими тканинами ці речовини можуть їх висушувати. Є ймовірність, що легені у вейперів теж потроху підсихають.

У вейпі суміш пропіленгликолю і гліцерину розігрівається на електричних спіралях і починає парувати. При цьому, з рідини починають активно вивільнятися розчинений нікотин і ароматизатор. Основну небезпеку, звичайно ж, в собі несе нікотин. Заводські рідини, зазвичай, мають точне дозування речовин. Але, ясно, що будь-який щасливий володар вейпа хоче себе відчути творцем і досить швидко переходить на «самозаміси». Тут вже високий ризик передозувати, найгірше, якщо нікотину.

З приводу шкоди для організму, ще складно казати однозначно. Начебто вейп — випарник і на порядок менш шкідливий, ніж класична сигарета, але, з іншого боку, ніхто серйозних досліджень не проводив.

ВейпінгВейпінг

Як ставляться медики до куріння марихуани? Чи дійсно вона лікує глаукому, нормалізує харчову поведінку та заспокоює людину?

Як і більшість наркотичних речовин, канабіноїди дійсно застосовуються в медичній практиці. І не лише для лікування глаукоми. У США, Канаді та ЄС існує препарат Марінол. Він використовується, перш за все, в терапії онкохворих та ВІЛ-інфікованих пацієнтів, як протиблювотний засіб і стимулятор апетиту. Досить перспективно застосування препаратів з конопель при шизофренії, синдромі Туретта.

Але це зовсім не означає, що марихуана — нешкідлива речовина. Як і будь-які ліки, а тим більше психоактивні, вся справа в дозуванні. Великі дози або ж систематичний прийом протягом тривалого часу починають змінювати активність нервових процесів, викликають порушення пам'яті і швидкості реакцій, психози. Крім того, під впливом конопель порушується вироблення статевих гормонів. Хоча від марихуани не розвивається фізична залежність, психічна залежність може бути досить сильною.

Що мається на увазі під великими дозами і систематичним прийомом? І чи потрібно легалізувати марихуану?

Один косяк на тиждень з другом — це не багато. А ось «опускати мокрого» кожен день, звичайно, не варто. І до речі, якщо дивитися з точки зору онкології, то марихуана не так шкідлива, як той же нікотин. Так що, так, я за легалізацію. Потрібен обмежений обіг у кофешопах, як в Голландії.

Про шкоду алкоголю вже багато сказано. Але зараз гуляє теза про те, що якщо вживати дорогий алкоголь, то він не настільки погано впливає на організм.

Головний компонент будь-якого алкогольного напою — спирт. Якою б не була за кольором рідина в пляшці, сп'яніння завжди викликає звичайний спирт. Добре, якщо він медичний (етиловий), погано, коли він технічний (метиловий). Спирт обумовлює основну дію алкоголю — сп'яніння. Найкраща марка спирту — Альфа, виробляється з зерна і містить мінімальну кількість небезпечного метилового спирту. Але такого спирту на українському ринку дуже мало, принаймні, я не зустрічав. Популярний у нас спирт марки «екстра» або «люкс»: такий спирт містить більше сивушних масел і метилового спирту. Саме ці сивухи і викликають головний біль і всі неприємності похмільного ранку.

Існує не так багато напоїв, в яких немає нічого крім води і спирту. Наприклад, горілка — банальний напій, який можна приготувати, маючи під рукою спирт медичний або, як його називають вуличні сомельє, «Червоний капелюшок», і воду. Інша справа — складні напої та настоянки. У них може міститися велика кількість додаткових речовин, здатних впливати на організм. І знову треба говорити про дозу. Якщо в невеликих дозах вино, коньяк і гіркі настоянки позитивно впливають на організм, то у великих кількостях екстрактивні речовини тільки посилюють дію спирту на організм.

За утилізацію алкоголю відповідає печінка — орган унікальний, здатний оновлюватися досить довгий час, але рано чи пізно запас міцності вичерпується, і печінка вже не може впоратися. Але і якщо говорити про алкоголь з низьким градусом, то теж все не так просто. Наприклад, в пиві спирту дуже мало, проте цей напій вкрай калорійний і, до того ж, містить ще й речовини, подібні до жіночих гормонів.

Чи корисніший дорогий алкоголь, ніж дешевий, сказати не можна. Звичайно, в дорогому алкоголі використовують більш якісний і спирт кращого очищення. Так що головне правило: краще менше хорошого і дорогого, ніж багато дешевого.

Зараз люди перейнялись модою покращення своєї зовнішньості. Татуювання, пірсинг, пластичні операції та вколи краси, ботокс та гіалуронова кислота. Зрозуміло, тут вже не йдеться про користь, а більше про естетичні вподобання. Однак як убезпечити себе? Куди краще звертатися, щоб потім не пошкодувати?

Що стосується тату та пірсингу, головна небезпека — контакт з кров’ю. На жаль, особливо років 10-15 тому, тату-салони були місцем розповсюдження ВІЛ та гепатиту. Тому потрібно дуже серйозно ставитися до вибору майстра. Не дуже важливо, чи робиться це в салоні або вдома. Головне — охайнисть майстра. Якщо він використовує одноразові голки, дотримується усіх правил гігієни, то немає різниці, де це робиться. Треба точно знати, що цей конкретний майстер не економить на матеріалах, що одноразові голки він утилізує, а не протирає спиртом, скажімо. Голки мають відкриватися при вас.

Але ця проблема взагалі пов’язана з усім, що стосується процедур з інструментами. Стоматологічна практика та манікюри-педикюри. Вважається, що можна протерти спиртом, обробити в апараті з ультрафіолетовою лампою, і цього буде досить. Це не так. Реально вбити всі віруси може лише автоклав. Це піч, в якій смажать інструменти кілька годин. Тому на манікюр я завжди раджу ходити зі своїм набором. Це досить розповсюджена європейська практика, і якщо ваш майстер відмовляється працювати вашими інструментами і каже, мовляв, у нас так не прийнято, то краще пошукати іншого або зробити все самому.

УколиУколи

В салонах роблять уколи ботоксу та гіалуронки. Чи потрібно для таких процедур звертатися до лікаря? Чи можна просто до салону? І наскільки безпечно в Україні зараз робити пластичні оперцаії?

 Індустрія краси в Україні розвивається просто нечуваними темпами. Адже всі хочуть бути красивими. З уколами це маніпуляція медична. І, звісно, потрібно ходити до сертифікованого лікаря. Лікар — дерматовенеролог, косметолог. Людина, яка відучилася 6 років, знає, що таке шкіра, як вона старішає та чому. Що таке плями на шкірі, мішки під очима, зморшки, які судини проходять на обличчі.

Я знаю, що багато хто робить такі процедури вдома, як манікюр. Але це все набагато серйозніше. Бо це введення препарату, хімічної речовини. І може бути будь-яка реакція. Найстрашніше — анафілактичний шок, якщо це робиться вдома, то ніяка швидка не встигне людину врятувати. 1-2 хвилини, і все. Бувають різні абсцеси на обличчі, падіння вени, кровотечі. Тому це має бути клініка. Навіть, якщо укол робить не лікар, завжди в цьому місці має знаходитися лікар, який зможе вчасно відреагувати в разі потреби. Особливо це стосується ботоксу. Це токсин ботулізму, який вбиває нерв. Якщо потрапити уколом не туди, то у людини можуть бути дуже серйозні незворотні зміни на обличчі.

Що ж стосується пластичної хірургії. То вона зараз існує і в державних установах. Це, передусім, операції, які призначають за медичними показниками. Наприклад, викривлення носової перегородки. Це так само косметична операція, як і заяча губа.

За останні 5-7 років ця індустрія в Україні дуже розвинулася. І я знаю, що люди починають їхати в Україну, щоб зробити такі операції. Бо тут це коштує менше, ніж у Європі. А матеріали у нас використовують якісні, ті самі, що в ЄС. Наші спеціалісти вже навчилися робити все на вищому рівні. Однак пацієнти часто не задоволені результатом. Бо вважають, що якщо є гарний хірург, то з під його скальпеля виходять голівудські зірки. Але ж треба розуміти, що є природні дані, а не лише руки хірургів. 

Олена Поволяєва, для «Главкома»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: