Віталій Касько: Задача нових партій набрати разом 50%

Віталій Касько: Задача нових партій набрати разом 50%

«Вважаю, Саакашвілі залишиться в українській політиці, незважаючи на те, чим завершаться вибори в Грузії»

Екс-заступник генпрокурора Віталій Касько у другій частині інтерв’ю  «Главкому» розмірковує, чому виборці будуть голосувати за новий проект з поки що робочою назвою «Хвиля», який започаткували він та інший виходець з прокуратури Давид Сакварелідзе, чому не вдалося домовитися про єдиний фронт з «Демальянсом» (умовний проект Лещенка) та чи очікують вони приєднання до своєї команди Міхаела Саакашвілі.

Першу частину інтерв’ю з Каськом читайте тут.

Створення вашої партії «Хвиля» було анонсовано якраз перед мертвим політичним сезоном. Гучно оголосили і затихли. Що зараз в цьому напрямку відбувається?

Розпочалася щоденна робота. Створюємо мережу по всій державі. Ми працюємо, незважаючи на літо, щодня. В вересні почнеться вже інтенсивний політичний сезон, планується проведення з’їзду, реєстрація політичної сили. Нашою метою було заявити, що люди, які мають спільні погляди і переконання, зібрались, створили ініціативну групу і планують створити в Україні абсолютно нову здорову силу, яка буде базуватися на цілком нових принципах. Що стосується назви, вона – робоча, ще може дещо модифікуватися. Просто на початковому етапі важливо було мати позначення, за яким нас будуть ідентифікувати.

Серед засвічених облич непомітно великих спеціалістів в партійному будівництві.

Є Чумак і Новак, котрі вже певний час в політиці, є Козленко, який очолює ГО «Нова країна», є люди, які продемонстрували конкретну роботу в силових органах, зокрема, в прокуратурі.

Саакашвілі зазначає, що зараз у світі мода на політичні стартапи. Ви вважаєте, що за вас будуть голосувати тільки тому, що ви нові?

3bb429400615806a7cb22dc7c7dd4f7baf0ce636

Ми себе не асоціюємо з політичними стартапами і не є політичним проектом під вибори. Як відомо, вибори поки що ніким не оголошені. Наша відмінність від багатьох політичних проектів в тому, що за нами не стоять олігархи, які за гроші створюють політпроекти, щоб протягнути своїх людей в парламент. Також до складу ініціативної групи не входять люди, які розглядають політику в якості бізнесу або чимось заплямували себе. Ми будемо відрізнятися тим, що не будемо допускати таких людей до своїх лав. Це мають бути нові обличчя в першу чергу або ті, які жодним чином себе не заплямували в політичній діяльності до цього часу, як, наприклад, Чумак чи Новак з парламенту. Всі люди такого плану, які відповідають цим критеріям, будуть запрошені і їм буде пропонуватися участь в цій політичній силі.

Скільки вже людей до вас хочуть приєднатись? Як це взагалі зробити ?

Я не буду розкривати технологічну схему. Ще раз скажу: офіційно все буде восени представлено.

Ваша версія, чому  у вас не зрослося з «Демальянсом» (проект Лещенка і Ко)? Представники якого можуть слово в слово повторити те, що ви до цього сказали про олігархів, незаплямованих...

По-перше, навряд чи вони слово в слово можуть це повторити. По-друге, ми з «Демальянсом» і людьми, які туди увійшли, були і залишаємось партнерами. Ми постійно співпрацюємо, діємо спільно. В що саме переросте ця спільна діяльність з часом, побачимо. Я не хочу зараз забігати наперед і знову ж таки не бачу жодної трагедії в тому, що ми вирішили створювати політичну силу з нуля. Ми не хочемо мати, скажімо так, основу, яка вже існувала в Україні якийсь час. І використовувати будь-яку політичну силу в якості платформи. Але подивимося, як буде в майбутньому.

Якщо б не було протиріч, ви б, мабуть, вже зараз об’єднались. Вам не здається, що ви з «Демальянсом» зараз штовхаєтесь в дуже вузькій електоральній ніші?

Не здається. Насправді, електоральна ніша у нас дещо інша.

Так в чому вона інша? Ніхто не може зрозуміти.

Я не буду говорити це для інтерв’ю, але маю чіткі аргументи, чому вона інша. Можу сказати, що ніша «ДемАльянсу» і, скажімо, ніша моя, як частини проекту «Хвиля», десь співпадає. А щодо інших представників нашої ініціативної групи, вона трошки інакша.

o-00443040-a-00040326

Ви говорите загадками. В «Демальянсі» ж це пояснюють тим, що не хочуть чергової лідерської партії, а залучення такого персонажа, як Саакашвілі, неминуче зробить її лідерською.

Наша ініціативна група є колективним органом і рішення приймаються більшістю голосів. У нас немає однієї людини, яка може прийняти якесь рішення. Жодних суперечок, проблем чи навіть непорозумінь, слава Богу, немає. Тому, говорити про створення партії лідерського типу у випадку з «Хвилею» не доводиться.

І до вересня, я так розумію, про вашу ідеологічну нішу говорити теж не доводиться?

Ми не є чистими лібералами, ми точно не є соціалістами. Якщо відносити до якоїсь ідеології, хоча чистих ідеологій за великим рахунком зараз в світі немає, то це радше правий центризм. Раз партія називається «Хвиля», то є три етапи, або три хвилі, які ми маємо зробити. Найбільшою проблемою, яку ми бачимо в країні, є корупція. Це не антикорупційна партія, але, не поборовши корупцію, як передумову, виконати нашу програму неможливо. Тому, перша хвиля – це очищення країни від корупції, в т.ч. політичної корупції, від цього всього бруду, який є у нас в державних органах і в політиці. Друга хвиля – це проведення докорінних реформ. Які можуть бути болісними, але є необхідними – це реформи прокуратури, судової системи, без яких неможливий подальший прогрес. І третя хвиля – це хвиля розвитку. В першу чергу, розвитку економічного, який без перших двох передумов просто апріорі не може статися.

83_main

Ну на словах у нас всі проти корупції та за реформи. І скільки може отримати така сила? Ви ж ставите собі якісь цілі?

Ви можете мене вважати невиправним оптимістом, але вважаю, що в такій ситуації люди, які хочуть докорінно змінити країну (я говорю не лише про нашу політсилу, але й про наших партнерів, які дотримуються подібних поглядів), мають отримати більш ніж 50% голосів. І для цього, безумовно, потрібно змінювати виборчу систему зі змішаної на пропорційну.

Ваш потенційний виборець раніше голосував за кого?

За останніми опитуваннями в Україні більшість людей не визначилась з тими, за кого вони будуть голосувати. І як не смішно, то їх якраз понад 50%. Тому що тими політичними проектами, більшість з яких існує зараз, українські люди вже ситі по горло. І, безумовно, є попит на щось нове, який реалізовується в те, що з’являється наша нова політична сила, розбудовується «Демальянс», думаю, будуть з’являтися і інші сили. Питання в тому, чи зможуть ці сили набрати разом 50%+  , тому що одержати 10% на виборах та певну кількість депутатських мандатів не є нашою метою.

Формат «антикорупційних форумів» себе вже вичерпав?

Він якраз переріс у створення цієї політичної сили і залишається, в тому числі, основою для її формування.

Тобто якщо вони отримають партійне забарвлення, ми більше не побачимо, мабуть, на цих форумах ні Альону Шкрум з «Батьківщини», ні хлопців з «Демальянсу»?

Це ж вже не будуть форуми, а якісь інші форми. І чому ви вважаєте, що нас не побачите разом? Давайте не будемо забігати наперед.

Фінансування вашої партії. Вже спливали в цьому контексті прізвища таких відомих бізнесменів як Юрій Косюк і Борис Кауфман. Кажуть, що наразі у партії офіс в Музейному провулку, де раніше сиділи брати Клюєви. Ви, мабуть, будете казати, що збиратимете гроші через краудфандинг «з миру по нитці», але поки що таким чином в Україні не була побудована жодна успішна партія. І «Демальянс» з його постійними провалами на виборах – до речі, яскравий приклад цього.

Політична сила буде фінансуватися цілком прозоро і відповідальний бізнес готовий взяти на себе таке фінансування. Вже зараз ведеться робота з людьми, які самі виходять на нас і готові фінансувати майбутню політичну партію. Поки що партії нема, тому ми зараз не звітуємо, що і куди потрачено. Сам я, як бачите, знаходжуся не на Музейному провулку, а зовсім в іншому офісі – дякувати колегам-адвокатам, що поки дали можливість попрацювати тут. Особливих фінансових витрат, щоб допомогти у створенні політичної програми, в частині, наприклад, боротьби з корупцією, не потрібно. Є люди, які готові витрачати гроші на те, щоб ця партія почала працювати – це малий, середній і навіть великий бізнес. Це не монополії і не олігархи.

Кауфман і Косюк серед них є?

Наскільки мені відомо, ні. Принаймні, з такими людьми ми не спілкувалися. Ми усім говоримо і пояснюємо, що, по-перше, не приймаємо умов, за яких хтось має увійти в партію чи в керівні органи через те, що надається фінансування, і, по-друге, це не має розглядатися так, що в подальшому політсила буде мати якісь обов’язки щодо захисту або сприяння бізнесу, який хоче профінансувати партію. Ми можемо гарантувати одне – що для всіх будуть створені рівні умови ведення бізнесу і не буде жодного кришування, жодної підтримки органами влади певних структур. Суди, прокуратура і правоохоронні органи будуть працювати незалежно, не буде наїздів на бізнес, усі будуть мати рівні умови, а  системи правопорядку і правосуддя будуть діяти відповідно до закону. Коли людина, яка має бізнес, буде його спокійно вести, не побоюючись, що завтра його відберуть чи почнуть наїжджати з податкової або хтось з колишніх партнерів, маючи кума в прокуратурі чи в судах, цей бізнес поламає. Не всі поголовно готові на такі умови, але щиро радий, що більшість таких бізнесменів згодні з такими підходами, тому що бізнесу набридло працювати в тих умовах, в яких він змушений працювати 25 років. Якщо така зміна системи координат відбудеться, їм більше нічого не потрібно.

Щоб розкрутити партію з нуля, потрібний доступ до медіа-ресурсів, бо одним «фейсбуком» все не витягнеш.

Більше того, сам по собі «фейсбук» не є дійсно суттєвим медійним фактором для політичної партії. Він є допоміжним і далеко не першим.

Тож, як ви збираєтесь заявляти про себе? Сумніваюсь, що вас просто так пустять на «Інтер» чи «Плюси», які довго і наполегливо воюють з Саакашвілі.

Ну, на «Інтер» нас і до створення ініціативної групи не пускали. Ще коли я працював в прокуратурі, цей телеканал, навіть після справи «діамантових прокурорів» особливої зацікавленості не виявляв. Їм більше інтерв’ю Шокіна подобались. Мабуть, їм і надалі не буде надто цікаво. Нічого, думаю, що ми знайдемо достатньо інформаційних приводів для того, щоб з’являтися на різних телеканалах. І ми знайдемо, яким чином достукатися до наших виборців – зрештою, ніхто не може заборонити нам безпосередньо спілкуватися з людьми, що ми і зараз успішно робимо.

Саакашвілі в одному зі своїх останніх інтерв’ю каже, що не має поки відношення до вашого руху.

Він же наразі губернатор…

Але при цьому кілька разів повторював слово «хвиля» - таке своєрідне НЛП. На якому етапі Саакашвілі може до вас приєднатися? І як ви вважаєте, чи залишиться він в українській політиці взагалі, враховуючи майбутні вибори в Грузії?

Вважаю, що він залишиться в українській політиці, незважаючи на те, чим завершаться вибори в Грузії. А от чи приєднається до нас? Це право кожної людини приєднатися до тієї чи іншої політичної сили, але доки він є губернатором, навряд чи можна говорити про те, що він формально приєднається до тієї чи іншої партії.

Ви чудово усвідомлюєте, що Саакашвілі – найбільш відоме обличчя серед вас. І його приєднання може додати вам одразу солідний відсоток підтримки. Тож, мабуть, самі маєте бути зацікавлені в його залученні?

Якраз з точки зору політичної конкуренції всі члени ініціативної групи мають бути зацікавлені в тому, щоб підвищувати свій особистий рейтинг і рейтинг ініціативної групи в цілому. Це якраз стимул для того, щоб самим більше працювати.

І все ж на Саакашвілі очікуєте?

Очікуємо.

Першу частину інтерв’ю з Каськом читайте тут.

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: