Як аборти розкололи Польщу. Висновки для України

Як аборти розкололи Польщу. Висновки для України

Чи може жінка приймати рішення щодо життя ненародженої дитини?

Польщею прокотилася хвиля протестів у зв’язку з рішенням Сейму щодо повної заборони абортів і введенням кримінальної відповідальності за його проведення, виключаючи тільки випадки, за яких «смерть ненародженої дитини є наслідком лікувальних дій, необхідних для запобігання безпосередньої загрози для життя матері».

Під час розгляду законопроекту під будівлею Сейму зібралися тисячі учасників акції протесту. Вони були одягнені в чорне і несли плакати з написами «Моє тіло – моє справа», «Права жінок – права людини», «Мій вибір, а не вердикт», в руках у деяких протестувальників були дротові вішалки (раніше жінки використовували їх, щоб самостійно позбутися небажаної вагітності).

13b3211a4106bb8728078f80840788648ad763ad24-го і 25-го вересня, 12 польськими містами прокотилася хвиля демонстрацій, протести також відбулися в Барселоні, Нью-Йорку і Парижі

За словами правозахисників, закон також може призвести до кримінальної відповідальності всіх жінок, у яких стався викидень, оскільки його ненавмисність потрібно буде довести. Законодавець же називає плід виключно «зачатою дитиною», а переривання вагітності – «дородовим убивством».

З огляду на великий суспільний резонанс та масові протести жінок проти заборони абортів, 23 вересня польський парламент проголосував за те, щоб передати законопроект на розгляд до парламентського комітету справедливості і прав людини. Комітет розгляне документ, після чого поверне його зі своїми поправками та пропозиціями знову на голосування в Сейм.

Через кілька днів тема що збурила польське суспільство перекинулась на Росію. Тамтешній уряд підтримав законопроект про заборону бебі-боксів - спецпунктів, де матері могли анонімно залишати небажаних дітей. За нетривалий час існування бебі-бокси врятували десятки кинутих немовлят, частина з яких згодом поверталася назад у сім'ї. Російські правозахисники та журналісти не виключають, що далі до порядку денного повернеться питання про заборону абортів: на цьому наполягає РПЦ і новий дитячий омбудсмен. Правда, рік тому ініціатива не отримала підтримки в уряді.

Про те, чи може жінка приймати рішення щодо життя ненародженої дитини, про шляхи запобігання абортам, а також про те, чи слід українкам очікувати відновлення дискусій щодо заборони абортів «Главкому» розповіла директор Центру соціальних і трудових досліджень Ніна Потарська.

В школах треба вводити не основи релігійної етики, а сексуальне виховання

85e1d89c-1447-446c-ac3d-135d9a2d551fНіна Потарська

Прийняття польським Сеймом закону про повну заборону абортів викликало великий резонанс не лише у Польші, а й у сусідніх країнах. Ініціатори законопроекту обґрунтовують його необхідність захистом права на життя…

Польща – це країна дуже релігійна. Відомо, що адептів, які виступають за заборону абортів заради життя, дитина після народження вже якось мало турбує. Тому в першу чергу проблема абортів пов’язана із можливістю взагалі мати дітей з точки зору спроможності її забепечувати фінансово. Далі: заборона аборту - це просто втручання у свободу жінки та право вирішувати, що робити, як жити і як розпоряджатись своїм тілом. Виходить, що ненароджена дитина ставиться вище за вже існуючу жінку.

Чи є вірогідність, що в Україні ця тема спливе у найближчому майбутньому після рішення у Польщі та відновлення дискусії в РФ?

В Україні кожні 2-3 роки з’являється черговий новий законопроект, який у тій чи іншій формі намагається заборонити робити аборти. Ця дискусія для України не нова. Остання така хвиля була у 2011-2012 роках, коли було подано одразу кілька законопроектів, один «кращий» за інший. Мені важко сказати, кому це вигідно. Кому може бути вигідно одмежувати права жінок? З іншого боку, це дуже популістська тема. Коли проводиться мобілізація консервативних сил, щоб виступати за сім’ю, за традиційні цінності, право на життя.

Чи може заборона абортів сприяти покращенню демографічної ситуації?

Обставини бувають різні. Це може бути і зґвалтування, і небажана дитина, і контрацепція, яка не подіяла. Тому говорити про покращення демографічної ситуації внаслідок заборони абортів не доводиться. Демографія покращується в результаті покращення соціально-економічної ситуації. Дослідження в Німеччині колись робити щодо того, що впливає на покращення народжуваності в країні. Виявилося, що на рішення людей щодо народження дитини впливає навіть інфраструктура місця, де вони живуть.

Що спонукає українок сьогодні робити аборт?

Жінки і чоловіки, може, і хотіли б мати більше дітей, але обставини складаються так, що ми не можемо собі цього дозволити. Ми розуміємо, що ситуація в країні нестабільна. Як правило, жінки, які ідуть робити аборт, не мають достатньо можливостей дати якісь базові речі для своїх дітей. Спочатку кошти ідуть на одну дитину, потім все ділиться навпіл між цією дитиною і наступною,  і так далі. Це дуже дорого зараз.

Які в Україні нині діють обмеження щодо абортів?

На щастя, в Україні немає обмежень щодо абортів, крім терміну вагітності, до якого його можна робити - до шістнадцятого тижня. Однак якщо є медичні показання, якщо є якісь проблеми з самою вагітністю, зі здоров’ям самої жінк, тут дають поради гінекологи. Аборт в Україні можна зробити різними засобами. Це можуть бути і таблетки, і вакуум-регуляція, тобто, достатньо м’які форми, які дозволять зменшити стрес для організму жінки.

Яка тенденція в Україні щодо кількості абортів?

В Україні кількість абортів за статистикою щороку зменшується. Тобто населення усвідомлює те, яким чином можна запобігти небажаній вагітності. Тенденція така: починаючи з 90-х років, коли був сплеск абортів, бо люди боялись народжувати, спостерігається суттєве зменшення. Немає зараз такого збільшення кількості, щоб поставало питання про якісь кампанії проти абортів.

Раніше була велика кількість ранніх абортів, коли діти в 18 років не знали, яким чином можна запобігати вагітності. Ще 20-30 років тому жінки вдавались до аборту як до засобу контрацепції. Зараз такого немає. Я не знаю жодної жінки, яка б робила, скажімо, п’ять абортів. Якщо зараз щось подібне і трапляється, то це точно не масово. З цього випливає, що в школах треба вводити не основи релігійної етики, а сексуальне виховання. Коли я працювала в школі, вела 10-11 класи, діти активно питали у мене, як у молодої вчительки, що їх цікавило. Тобто, щоб запобігти абортам серед молодих людей, потрібно проводити освітню роботу.

Наталя Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: