Опубліковано концепцію нового Статуту міста Києва

Опубліковано концепцію нового Статуту міста Києва

Про це повідомив заступник голови КМДА Олексій Резніков.

На офіційному інтернет-порталі Київської міської державної адміністрації опубліковано концепцію нового Статуту міста Києва.

Робоча група у складі експертів, науковців, правників, урбаністів працювала над концепцією Статуту близько 6 місяців. Наприкінці листопада концепція нового статуту була презентована громадськості.

«Я категорично погоджуюсь із тезою, яку активно використовують кияни, активісти, урбаністи: «Нічого для нас без нас». Саме тому я наполегливо запрошую усіх, хто опікується подальшим розвитком міста, депутатів, усіх небайдужих до нашої з вами локальної Конституції та реалізації через неї прав громади на місто, долучитися до опрацювання концепції, аби невдовзі ми з вами мали повноцінний документ, який буде не соромно виносити на громадські обговорення та голосування Київради. Цей документ не повинен бути написаний для окремих людей, під якусь одну каденцію. Це документ першочергово для містян, для міста не як території, а як окремого організму», – наголосив Олексій Резніков. 

Він вкотре наголосив, що порушення пунктів Статуту буде приводом у суді оскаржити будь-яке рішення Київради, розпорядження КМДА або вчинок рядового громадянина.

«Як Конституція має вищу юридичну силу в країні, так і Статут буде домінувати над усіма локальними актами задля захисту інтересів територіальної громади», – резюмував заступник голови КМДА.

Пропозиції, зауваження та рекомендації щодо наповнення проекту нової редакції Статуту територіальної громади міста Києва можна надсилати:

- заступнику голови КМДА Олексію Резнікову за адресою: вул. Хрещатик, 36, м. Київ, 01044;

- до Департаменту суспільних комунікацій КМДА за адресою: вул. Хрещатик, 50-Б, м. Київ, 01001;

- на електронну пошту [email protected].

Нагадаємо, концепція оновленого документу передбачає включення низки нових аспектів. Відтак, серед іншого, окремим розділом пропонується врегулювати поняття «Публічний простір», юридично визначити та закріпити його у Статуті як один із інструментів розвитку та створення позитивного іміджу міста.

Також концепцією запропоновано виписати систему муніципального управління. Наразі запропоновано чотири варіанти, які передбачають кількарівневу систему: починаючи від ОСН у мікрорайонах та районних рад до Київради і Київського міського голови.

Концепцією пропонується окремо виписати символіку територіальної громади: герб, прапор, гімн із описом і датою затвердження; межі території громади та її географічне положення; наявність функціональних зон – територіальні зони зі спеціальним статусом (історико-заповідні, лісопаркові, промислові тощо); забезпеченість якісною питною водою; електропостачання; ефективну систему прибирання та вивезення сміття з вулиць, прибудинкових територій та під’їздів багатоквартирних будинків у населених пунктах громади; забезпеченість належним транспортним сполученням – як внутрішнім, так і зовнішнім; розгалуженість і якість доріг; освітленість вулиць і під’їздів будинків у темну пору доби; ефективну систему безпеки громадян та захисту їхнього майна (боротьба зі злочинністю, охорона громадського порядку, попередження та ліквідація наслідків стихійного лиха); вільний доступ до усіх природних об’єктів та угідь у межах громади: лісів, берегів рік, озер; вільний доступ та використання публічного простору тощо. Юридична сила Статуту – найвища відносно всіх інших муніципальних актів, за винятком тих, що затверджуються громадою на місцевому референдумі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: