Стало відомо, скільки треба грошей, щоб зібрати першокласника до школи

Стало відомо, скільки треба грошей, щоб зібрати першокласника до школи

Відпустки й літні канікули добігають кінця, і в родинах, де є школярі, настає витратний період. Бо зібрати дитину на навчання – це далеко нелегке випробування.

У школі батькам-киянам видали список того, що потрібно придбати для учнів. А це шкільна форма (біла блуза / сорочка), шкільний ранець, спортивна форма (біла футболка, спортивні штани, спортивне взуття), сумка для спортивної форми, зошит у клітинку –12 аркушів – 6 штук, зошит у косу лінію 12 – аркушів – 6 штук, ручки кулькові – 2 штуки, олівці прості – 3 штуки, пенал, дрібна канцелярія: ластик, точилка, лінійка, ножиці.

Отже розпочати пошуки варто зі шкільної форми. Фахівці радять обирати тканину з тефлоновим покриттям. 

«Тефлонове покриття –  це спеціальний засіб для тканин, який відбиває бруд. З такого матеріалу шиють форму для поліцейських. Для першого класу – це ідеальний варіант», – розповіла директор фабрики шкільної форми Людмила Деміхова.

Жакет на зріст 125 см коштує 1463 грн. Пропонують і дешевші – від півтисячі, а весь костюм можна знайти і за 900 грн. Але треба  звернути увагу на якість.

Штани радять обирати з регулятором об'єму талії, двома застібками та з підкладкою на колінах. І, щоб форми на довше вистачило, купувати на 2 см більшу, ніж зріст дитини.

Вміст бавовни в сорочці має бути не меншим. ніж 80%. Вибір форми для дівчаток теж чималий – спіднички від 200 грн, сарафани – від 500. 

Отже, на одяг хлопчика-першокласника мама витратила такі суми: на жакет –1463 грн, штани – 946 грн, жилетку – 368 грн, ремінь – 120 грн, сорочку – 320 грн, краватку – 100 грн, туфлі – 980 грн. Загалом – 4 297 грн.

Для шкільних спортивних занять придбали кеди за 230 грн, костюм – 620 грн,  футболку – 98 грн. та сумку для одягу – 58 грн.  Загалом – 1011 грн.

А от рюкзак, один з найважливіших шкільних атрибутів, якщо його обрати неправильно, може зашкодити здоров’ю дитини. 

Вага рюкзака не має перевищувати 1 кг, разом із книгами – не більше 3 кг. Вартість портфелів  для першокласників – від 500 до 1тис. грн.

За рюкзак із канцелярським приладдям заплатили – 1028 грн.

І ось першокласник готовий до школи.  63000 грн витратили батьки, щоб зібрати його до школи. Але є ще один пункт, не вказаний у переліку – благодійний внесок.

У середніх навчальних закладах система оплати різна. За місяць, за рік або ж за чотири роки молодшої школи.  Сума коливається від 200 до 3 тис. грн. В елітних освітніх закладах внески сягають 5 тис. грн і більше. І хоча ці кошти можна не сплачувати,  мало хто з батьків наважиться на це. Профільне міністерство пропонує узаконити всі благодійні внески, забезпечити звітність кожної копійки та прозорість процесу.

 «Проектом Закону «Про освіту», який не був прийнятий на минулій сесії, було передбачено, що школи зобов’язані були б звітувати про такі надходження. І тоді б ми в праві були вимагати таких звітів. Наразі ми можемо лише рекомендувати і просити їх про це», – прокоментував заступник директора департаменту загальної, середньої та дошкільної освіти МОН Сергій Дятленко.

Та поки нардепи закон розглядають – в Україні лише 25% шкіл мають прозору систему оплати. Тож цікавтесь, на що витрачаються ваші кошти і у разі неправомірних дій звертайтеся до управління освіти та науки у вашому місті. Та вперше до школи не забудьте взяти не лише придбане, а й гарний настрій. 

Читайте більше тут: http://zik.ua/news/2017/08/07/u_kyievi_zibraty_pershachka_do_shkoly_koshtuie_bilshe_6_tysyach_gryven_1145965

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: