У Києві презентували збірку документів з державних архівів щодо Криму

У Києві презентували збірку документів з державних архівів щодо Криму

У Києві презентували збірку документів і матеріалів «Крим в умовах суспільно-політичних трансформацій (1940-2015)». До видання увійшли дані архіву Служби безпеки України, Центрального державного архіву та Інституту історії України.

Ідея створення збірки виникла в українських істориків після анексії Криму, коли виникла потреба в розвінчанні міфу «Крим – споконвічно російська земля», розповіли упорядники видання.

«Ми вперше використали фонди першого президента України Леоніда Кравчука. Ми публікуємо листи Мустафи Джемілєва до Леоніда Кравчука про ситуацію, яка склалася на кримському півострові на початку 90-х років, коли утворилася досить гостра проблема адаптації кримських татар, надання їм житла та інтеграції в український соціопростір», – розповів упорядник видання, старший науковий співробітник Інституту історії України НАН України Олег Бажан.

За словами авторів, збірка містить понад 104 архівних документи з тисячі виявлених архівних свідчень. Всього у збірці зібрано понад триста документів, 230 з яких публікуються вперше.

«Ми багато дискутували на тему, що взяти, які документи включити. Книга не маленька, безумовно, всі ми взяти не могли», – розповіла директор Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України Наталія Маковська.

У збірнику документи і свідоцтва представлені у чотирьох розділах: депортації народів Криму в період Другої світової війни, входження Криму до складу УРСР, кримськотатарський національний рух за повернення на історичну батьківщину, проблеми адаптації та інтеграції репатріантів в українське суспільство.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: