Отруєння в ресторані: як працівники купують медкнижки і чому нереально отримати компенсацію

Отруєння в ресторані: як працівники купують медкнижки і чому нереально отримати компенсацію

Адвокати переконують, що основною проблемою є менталітет українців.

У Києві 33 любителів суші потрапили до лікарні, поївши в одному з мережевих ресторанів.

Тиждень, щонайменше троє із постраждалих мають підтверджений сальмонелльоз. Як виявилось, у кухарів не було медичних книжок. Таким чином, заразу розповсюдили навіть не продукти, а самі працівники не такого вже й дешевого закладу. При цьому юрист мережі ресторанів суші Марія Фельмецгер виправдовується: «Просто до книжок не було доступу на момент відвідування закладу. Наразі книжки вже доставлені».

Журналісти  з'ясували, що санітарну книжку можна в столиці придбати за 100 грн. покупцю слід лише написати свої прізвище, ім'я, по-батькові, вклеїти фотографію і копію про здані аналізи.

Відтак, можна вписати і вклеїти фото туберкульозника з відкритою формою інфікованого жовтухою, із кишковими хворобами і паразитами. Справжній медогляд зайняв би щонайменше десять днів. Такий термін потрібен для мікробіологічних досліджень, які виявляють на що недужа людина.

Ще місяць тому проби на кишкові захворювання, безпеку продуктів та ще десятки досліджень входили в обов'язки санепідемстанції, але місяць тому її ліквідували. Тепер замість СЕС дотриманням норм слідкує контора із складною назвою - Держпродспоживслужба. При цьому в Києві нова інституція розташована в тій самій будівлі, що і СЕС і навіть директор не змінився - Олег Рубан. За його словами, сьогодні все віддано на відкуп підприємцям. «Усі системи господарювання повинні впроваджувати систему самоконтролю. На жаль, сьогодні реагує держава щодо звернень з боку контролю або за зверненням громадян», - стверджує він.

Та різниця між формальним дотриманням норм закону і реальним дотриманням безпеки очевидна. «Вони (книжки) виконані звичайним способом, тобто це не документ, роздрукований на принтері. Проте говорити про справжність підписів і печаток не можемо без наявності зразків і печаток цього лікаря», - переконує незалежний судовий експерт Іван Герц.

Відтак, навіть експерт без спеціальної перевірки фальшивку не виявить. Втім, як виявилось, куплена кореспондентом медкнижка має адреси лікарів. Один із таких працює у Печерській районній поліклініці Києва - Людмила Кравчук. У неї у кабінеті є велика папка з документами, де є довідки нібито з її печаткою. Печатка самого лікаря суттєво відрізняється від тих, що є в так званих медкнижках за 100 грн. «Я бачила 10 варіантів підробок моєї печатки. Є мокра печатка, а є оригінальна печатка. Я вам офіційно заявляю, це - не є печатка ні моя, ні мого закладу», - повідомила вона. 

Таким чином, ресторатору, який турбується про здоров'я своїх клієнтів, достатньо зробити перевірку документа у лікарні, яка його нібито видала. Підробка подібних документів – це злочин, додав судовий експерт Іван Герц. При чому до в'язниці можуть потрапити не тільки ті, хто підробляє документи, а й ті хто їх купують.

До речі, кримінальну справу відкрили вже і на власників ресторану, де отруїлися 33 людини. За статтею, яку їм інкримінують, скоріше за все буде лише штраф. Це настільки мізерна кара, що реальним покаранням буде суспільний розголос. 

Своєю чергою, адвокат Інна Рудник стверджує, що добитися виплати компенсації в Україні майже неможливо. «У нас можна через суд зобов'язати виплатити збитки, які витрачені на лікування. Моральний збиток – довго і максимум 10 тисяч гривень. Про мільйони мова не йде. Це – менталітет», - розповіла Рудик.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: