Як під боком у Порошенка впіймали хабарника

Як під боком у Порошенка впіймали хабарника

На вулиці Банковій, в двох кроках від Адміністрації президента, затримали на місці злочину корупціонера

12 вересня на вулиці Банковій у Києві кореспондент «Апострофа» став свідком затримання підозрюваного у хабарі, що називається, на гарячому. Зовсім поруч з будівлею Адміністрації президента силовики проводили слідчі дії відносно чоловіка. За даними прокуратури Київської області, він вимагав у судді, п'ятирічний термін повноважень якого закінчився, $30 тис. за організацію рішення з питання його безстрокового обрання на суддівську посаду.

Двір між будинками №1 та №3 на вулиці Банковій у Києві знаходиться зовсім поруч з Адміністрацією президента. У понеділок, 12 вересня, на Банковій було тихо - ані поліцейських машин, ані протестувальників. Перед шлагбаумом на в'їзді до АП звично стояли охоронці, по вулиці ходили люди. Ніщо не вказувало на те, що у дворі, буквально в десяти метрах, відбуваються слідчі дії. Тут спіймали підозрюваного в корупції.

На бетонній тумбі для квітів сидів чоловік середніх років, міцної статури, з невеликими залисинами. Він низько-низько схилив голову, його обличчя почервоніло. Він мовчав. Поруч на землі лежав портфель, ключі, якісь папери, а також пачки стодоларових купюр. Все, що відбувалося, знімали на відеокамеру слідчі прокуратури Київської області. Вони рахували гроші, ретельно документуючи вилучене. Підходимо, щоб зробити фото. «Вибачте, але не можна. Нічого тут не знімайте», - каже працівник прокуратури.

Через те, що у затриманого почервоніло обличчя, було враження, що йому стало погано. «У вас все гаразд? Добре себе почуваєте?» - питає слідчий. Затриманий мовчить «Вам погано?» - перепитує працівник прокуратури. Чоловік щось тихо відповідає, даючи зрозуміти, що з ним все в порядку.

Фото: facebook.com/pavlo.rizanenko

Присутній тут же народний депутат Павло Різаненко повідомив, що підозрюваного звуть Микола Володимирович Ільницький. «Попередній збір інформації показує, що людина з таким прізвищем, ім'ям та по-батькові затримувався в 2010 році. Він, представляючись керівником неіснуючого департаменту автотранспортних перевезень АП, зустрічався з людьми, говорив, що може вирішити те чи інше кадрове питання», - розповідає Різаненко. За словами депутата, він спостерігав за слідчими діями і бачив, що навколо затриманого були розкладені різні грошові купюри: «Це були купюри по сто євро, невелика сума, тисячі півтори. З одного боку вони виглядали як справжні, але з іншого на них було написано «сувенірна продукція». Також була пачка - 30 тисяч доларів».

Як ще в 2010 році писали ЗМІ, якийсь зловмисник, якого також звали Микола Ільницький вимагав близько $600 тис. за допомогу у призначенні на посаду заступника глави «Нафтогазу». Газети тоді писали, що людина провернула п'ять афер на загальну суму в $1,3 млн. В цілому чоловіка підозрювали у 11 фактах шахрайства.

Прізвище людини, яку затримали 12 вересня, слідство хоча і не називає, але все-таки підтверджує, що мова йде про хабар у розмірі $30 тис. Як повідомили в прокуратурі Київської області, затриманий вимагав таку суму від судді, «п'ятирічний термін повноважень якого закінчився, за позитивну рекомендацію Вищої кваліфікаційної комісії суддів і позитивне рішення Верховної Ради про обрання на посаду безстроково». «Окрему винагороду в розмірі $500 пропонувалося надати за прискорення отримання позитивного висновку спецперевірки, яка проводиться співробітниками СБУ», - повідомили в прес-службі.

Вислухавши депутата, журналісти все ж вирішили уточнити прізвище затриманого у працівників прокуратури. «Так це все-таки Ільницький?». «Зрозумійте, це особистість! І ця людина має право на захист», - відповідали працівники.

За весь той час, поки слідчі проводили слідчі дії, затриманий практично не вимовив жодного слова. У повному мовчанні його посадили в автомобіль. Через кілька хвилин після від'їзду дворик, що межує з Адміністрацією президента, спорожнів.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: