Без віз, та не без правил: Усе, що потрібно знати про безвіз

 Без віз, та не без правил: Усе, що потрібно знати про безвіз

Почав діяти безвізовий режим для громадян України з ЄС

Відсьогодні українці можуть вільно їздити в Європу без віз.  «Главком» зібрав для вас усю актуальну інформацію з якою перетнути кордон можна буде без стресу та переживань.

Біометричний паспорт

Найперше, що необхідно мати з собою для перетину кордону – біометричний паспорт. Зі звичайним закордонним в’їзд через кордон може відбуватися виключно з візами. 

Країни

Всього для українців кордони відкрили 34 країни:

Австрія, Андорра, Бельгія, Болгарія, Ватикан, Греція, Данія, Естонія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Монако, Нідерланди, Німеччина, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Словенія, Словаччина, Угорщина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швеція, а також асоційовані члени Шенгенської зони: Норвегія, Швейцарія, Ісландія та Ліхтенштейн.

Гроші

Після запровадження довгоочікуваного безвізу України з ЄС, нам, окрім біометричного паспорту, при перетині кордону необхідно мати з собою ще й певну суму коштів. Це, до речі, надзвичайно важливо, адже про готівку можуть запитати вже на кордоні.

Зазначимо, що подекуди сума може коливатися залежно від мети поїздки. Приміром, якщо їхати до Бельгії та зупинятися в готелі, то вам необхідно мати з собою 95 євро на день, але у випадку поїздки до конкретних людей ця сума складе лише 45 євро на день. 

Документи

Отже, для перетину кордону необхідні такі документи:

  • Біометричний паспорт для виїзду закордон
  • Підтвердження наявності коштів (зазвичай це доводять випискою з банківського рахунку чи пред’явленням готівки у розрахунку 50 доларів на добу перебування)
  • Документи про мету поїздки (запрошення від родичів, знайомих або, наприклад, на конференцію) чи про місце проживання (бронювання готелю)
  • Поліс медичного страхування
  • Поліс страхування цивільної відповідальності автовласника (у випадку подорожі автомобілем)
  • Підтвердження планів повернутися в Україну (зворотний квиток).

Перевіряємо кордон

З безвізовим режимом черги на кордонах можуть тільки збільшитися. Фіскальна служба запустила сервіс, що дозволяє відстежувати завантаженість усіх пунктів перетину кордону України. Про черги на пунктах перетину кордону українці зможуть дізнатися за допомогою онлайн-сервісу «Кордон».

Цей сервіс надає інформацію щодо часу очікування для легкового та вантажного транспорту на всіх пунктах пропуску на кордоні України, а також на адміністративному кордоні з анексованим Кримом.

Заборона на в’їзд в країни ЄС

В’їзд в країни ЄС можуть заборонити. На це може бути декілька причин.

Громадянину України може бути відмовлено у в’їзді до країн ЄС на безвізових підставах за умов, якщо громадянин:

  • перебуває у списку осіб, що становлять загрозу суспільному порядку, суспільному здоров’ю чи внутрішній безпеці; 
  • перебуває в списку осіб, в’їзд яких хоча б в одній країні ЄС заборонений; 
  • засуджений у будь-якій країні ЄС за злочини, які передбачають кримінальне покарання у вигляді позбавлення волі строком мінімум на один рік; 
  • є об’єктом рішення про видворення з країни, яке приймається, зокрема, у випадках нелегального перебування; 
  • якщо є докази участі в злочинній діяльності чи докази наявності умислу брати участь у подібній діяльності; 
  • якщо не має усіх необхідних документів, що підтверджують мету поїздки.

Поїздка в ЄС на автомобілі

Для водіїв необхідно мати додаткові документи. Щоб полегшити вам усю тяганину сервісний центр МВС склав перелік документів, які необхідні власникам авто для перетину кордону.

У разі відсутності права власності на транспортний засіб – слід оформити документи для поїздки за кордон, для цього необхідна заява власника транспортного засобу або документ, що підтверджує право користування і (або) розпорядження транспортним засобом. Особам, що здійснюють поїздку за кордон, на період подорожі видається свідоцтво про реєстрацію на їх ім’я. 

Акції

З нагоди запровадження безвізового режиму чимало компаній запустили спеціальні акції. На більшість з них квитки вже розкупили. Утім, сьогодні Нідерландська авіакомпанія KLM запустила розпродаж квитків на рейси з Києва до ЄС. Вартість квитків в два боки складає від 155 доларів в обидва боки. 

Нагадаємо, фіскальна служба розробила пам'ятку для подорожуючих за кордон.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: