СБУ накрила кол-центри, які могли передавати дані українців у Росію

 СБУ накрила кол-центри, які могли передавати дані українців у Росію

Гроші на фінансування кол-центрів надходили з головного офісу в Москві на рахунки, відкриті в російському банку

Співробітники СБУ під процесуальним наглядом прокуратури викрили два нелегальні кол-центри в Миколаєві і Херсоні, які обслуговували клієнтів з анексованого Криму та сусідньої Росії і могли передавати інформацію про українських громадян і компанії російським спецслужбам. Про це 5 жовтня повідомила прес-служба відомства.

За даними СБУ, незаконний бізнес в Україні організувала московська компанія для оптимізації витрат. Серверне обладнання зі спеціальним програмним забезпеченням, електронною базою даних клієнтів знаходилося в Росії, адміністрування «українського» сегмента баз здійснювалося через віддалений доступ.

Серед клієнтів, яких обслуговували кол-центри за технологією IP-телефонії, були російські комерційні структури і муніципальні установи, а також українські компанії.

«Зараз перевіряється інформація про можливе копіювання їх баз даних на російські сервери на замовлення спецслужб Російської Федерації. Під час санкціонованих обшуків в нелегальних «філіях» в Миколаєві та Херсоні правоохоронці вилучили документацію, що підтверджує незаконність функціонування кол-центрів. Серверне обладнання і комп'ютерна техніка відправлені на експертизу для підтвердження фактів передачі інформації про українських громадян в Російську Федерацію і її використання російськими спецслужбами», - сказано в повідомленні.

В українському відомстві додали, що гроші на фінансування кол-центрів надходили з головного офісу в Москві на рахунки, відкриті в російському банку, при цьому майже 80% персоналу працювали без трудових договорів і отримували заробітну плату «в конвертах».

Зараз діяльність компаній в Миколаєві і Херсоні заблокована, на банківські рахунки накладено арешт, перевіряються також факти «відмивання» грошей через конвертаційні центри.

Триває досудове слідство.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: