Ющенко обурений, що військовий податок платять тільки прості люди, а не олігархи

 Ющенко обурений, що військовий податок платять тільки прості люди, а не олігархи

Щоб покривати витрати, держава залазить в емісію через парламент», зазначив Ющенко

Колишній президент і глава Нацбанку України Віктор Ющенко в інтерв’ю «Главкому» розповів, що українці переплутали природу ресурсів: сьогодні є ресурси там, де влада нічого не розробила для їхньої мобілізації

«В Україні війна, бюджет має колосальний дефіцит, нам потрібно покривати витрати. Тому «включаємо станок», «друкуємо стільки грошей, скільки потрібно владі». «Куди обвалиться гривня, нікого не цікавить, головне, «виконати завдання перед фронтом». Насправді ж стабільні гроші і стабільні ціни – це м'язи війни, це, по суті, другий фронт. Якщо ти його не втримаєш, тоді перший точно програєш. Тому ні в часи Сталіна, ні в часи Миколи Другого, ні в часи Рузвельта – ніхто не бавився девальвацією. Ніхто. Якщо йде війна, Сталін береться за грошову реформу лише в 1946 році – не в 42-му, не в 43-му, тому що треба було зберегти найкращі мотивації для виробника, для економіки. Фінансова стабільність – це вимога, яка не піддається політичній ревізії. У нас же сталося все навпаки - жертвою стала гривня», - заявив Ющенко.

Екс-президент зазначив, що списуючи все на війну, ми допустили глибоке падіння стабільності грошей та цін. На це відреагувала економіка – вона відразу впала на 13%, промисловість - на 17%.

«Коли імператору Миколі II потрібні були гроші на війну, він випускає військову позику - всі грошові доходи, які має власник цієї облігації, скасовуються від оподаткування. Стояли черги тих, кого можна назвати олігархами, зокрема Сава Морозов, щоб купити облігації імператора і профінансувати війну. А у нас був введений податок на війну, який платить проста людина, але не платить український олігарх, тому що це податок на зарплату, а олігархи зарплату не отримують. Зарплату отримують пересічні громадяни, але це дуже скромна платня. Ми переплутали природу ресурсів: сьогодні є ресурси там, де влада нічого не розробила для їхньої мобілізації. І це привело до того, що списуючи все на війну, ми допустили глибоке падіння стабільності грошей та цін. На це відреагувала економіка – вона відразу впала на 13%, промисловість - на 17%. Ми отримали найбільше в історії безробіття. Коло замкнулось. Щоб покривати витрати, держава залазить в емісію через парламент», - підкреслив Ющенко.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: