30 тисяч курдів вийшли на вулиці німецького Кельна проти політики Ердогана

30 тисяч курдів вийшли на вулиці німецького Кельна проти політики Ердогана

Демонстрація пройшла на березі Рейну

Близько 30 тис. курдів вийшли в суботу, 3 вересня, на вулиці німецького Кельна на демонстрацію проти політики президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана і з вимогою звільнити лідера Робітничої партії Курдистану (РПК) Абдуллу Оджалана.

Багато демонстрантів тримали прапори з портретами Оджалана, на сцені також вивісили його портрет, передає DW.

Учасники акції вважають, що тільки за умови звільнення Оджалана і за участю РПК можливе мирне вирішення конфлікту в Туреччині.

Акцію охороняли понад тисячу правоохоронців. Демонстрація пройшла на березі Рейну, на тому самому місці, де в кінці липня свою багатотисячну акцію підтримки Ердогана провели турки.

РПК вважають у Туреччині, США і ЄС терористичною організацією. Поліція Кельна заборонила демонструвати символіку Робітничої партії Курдистану на масовому заході.

Голова Лівої партії Німеччини Бернд Ріксінгер, виступаючи на демонстрації, назвав скандалом загравання німецького уряду з Ердоганом, який «зневажає демократію ногами і веде війну з власним народом».

Оджалан в ув'язненні в Туреччині: з 1998-го по 2009 рік він був єдиним в'язнем на острові в Мармуровому морі. З 2011 року Оджалана позбавили права зустрічатися з адвокатами. У 2013 році він заявив про необхідність переходу від збройного протистояння до протистояння політичного. Вже протягом кількох місяців немає жодних відомостей про його стан.

У південно-східній частині Туреччини з новою силою спалахнули збройні сутички між турецькою армією і бойовиками РПК. Жертвами сутичок у ніч на суботу, 3 вересня, в розташованій на кордоні з Іраном провінції Ван стали кілька десятків людей.

У 2013 році Анкара і РПК уклали угоду про припинення вогню. Цьому передувало збройне повстання РПК, що тривало з 1984 року. Жертвами конфлікту стали понад 40 тис. осіб. Відносини між РПК і Туреччиною різко загострилися після теракту в місті Суруч 20 липня 2015 року, коли загинули 32 людини, переважно курди. Бійці РПК звинуватили турецьку владу в пособництві ісламістам.

РПК вимагає створити курдську автономію у складі Туреччини.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: