30 запорізьких депутатів закликали Порошенка відновити економічні зв'язки з Росією

30 запорізьких депутатів закликали Порошенка відновити економічні зв'язки з Росією

Депутати вважають, що у Запорізькій області немає перспектив без торгівлі з Росією

У Запоріжжі відбулась конференція, в якій взяли участь 30 депутатів місцевих рад, депутати Верховної Ради, а також експерти. Учасники заходу прийняли резолюцію на адресу президента України Петра Порошенка із закликом відновити економічні зв'язки з Росією для подолання соціально-економічної кризи в регіоні. Депутати також висловили готовність вступити в міжрегіональну парламентську групу зі зв'язків з РФ. З такою ініціативою нещодавно виступив нардеп Яків Безбах.

В ухваленій депутатами резолюції, зокрема, зазначається: «Головна причина катастрофічної ситуації в економіці полягає у втраті традиційних для регіону ринків збуту в Росії та інших країнах СНД. Економіка Запорізької області завжди була орієнтована на експорт, значна частина якого припадала на Росію, Білорусію і Казахстан».

Під час форуму народний депутат Євген Балицький зазначив: «Економіка нашого регіону побудована на зв'язках з Росією. Необхідно відновити міжурядові, міжпарламентські взаємини між Росією і Україною. Я виступаю за те, щоб ми відновлювали інтеграцію з нашими споконвічними ринками».

Депутат Запорізької облради Вадим Сухіна зазначив, що 90% продукції галузі експортувалося до Росії, а на даний момент підприємства не можуть постачати продукцію навіть до Казахстану через «торгову війну». Крім того, народний обранець закликав також «шанувати пам'ять предків і враховувати близькість менталітетів українського і російського народів».

Його колега по облраді Андрій Кушніренко звернув увагу на рекордне погіршення економічних показників регіону в 2016 році. «За економічними показниками цього року Запорізька область передостання в Україні. Ми спостерігаємо стійку тенденцію падіння регіонального валового продукту, скорочення виробництва, зростання безробіття. У 2014-2015 рр. експорт до Росії скоротився втричі, водночас скоротився і експорт в країни ЄС. Але, як і раніше, найбільше продукції наша область поставляє до Росії – 21%. Без повернення на традиційні ринки перспектив розвитку у Запорізької області практично немає», – завив депутат.

Депутат Токмацької міської ради Надія Чулакова наголосила, що в її місті вкрай тяжке економічне становище: «У Токмаку залишилися тільки установи освіти і медицини. Верховна Рада України робить усе, щоб ми вимерли і звільнили територію».

Учасники форуму закликали громадськість підтримати їхню позицію щодо диверсифікації ринків збуту української продукції.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: