Ромко Малко Журналіст

Виборча нумерологія

Здається, боротьба за трон набирає в Україні загрозливих масштабів. Повітря закипає, колінка трясуться, нерви на межі. А тут ще якісь розумники намагаються залучити і в без того сумнівні виборчі забави навіть нечисту силу. Що це їм допоможе, незрозуміло. Але повітря зіпсує стовідсотково.

Здається, боротьба за трон набирає в Україні загрозливих масштабів. Повітря закипає, колінка трясуться, нерви на межі. А тут ще якісь розумники намагаються залучити і в без того сумнівні виборчі забави навіть нечисту силу. Що це їм допоможе, незрозуміло. Але повітря зіпсує стовідсотково.

Колись у кожного поважаючого себе короля, імператора чи навіть просто вельможі була ціла армія всеможливих астрологів, провидців, звіздарів, трактувальників снів чи просто відьмаків. Їхнім завданням було передбачати майбутнє, вираховувати кращі політичні ходи, віщувати війни і різні природні катаклізми. З тих часів абсолютно нічого не змінилося. Нині, щоправда, вся ця братія іменує себе політтехнологами та радниками, але суті справи це не міняє. Що цікаво: і в давнину, і тепер ці всезнаючі помічники властителів почувалися, ніби вареники в маслі, і з чистою совістю видавали прогнози, сипали порадами, але нічого стовідсотково не гарантували. Є, мовляв, ще вищі сили, які можуть вплинути на процес і все круто змінити. Ми робимо що можемо, але раптом зірки не зійдуться, комета змінить траєкторію польоту, якась свинюка наврочить, або ви мій, любий імператоре, встанете не на ту ногу і все до дідька завалиться. Так що коли раптом щось не так, то ми нічого не гарантуємо.

Що цікаво, у більшості випадків за свої брехливі поради древні провидці ризикували у будь який момент позбутися власної голови. У більшості випадків так і було. Із нашими ж новітніми професіоналами найстрашніше, що трапиться, – це не виплатять гонорар і виженуть на всі чотири сторони. Але чесно кажучи, вони не дуже то й образяться. Ще до остаточного вияснення ситуації у їхніх кишенях осідає стільки гонорарів, що прожити без фінального траншу їм буде зовсім не складно.

Попри такий явний позитив у еволюції професії, і навіть незважаючи на поступ цивілізації, мусимо констатувати незаперечний факт певної деградації представників цього древнього цеху. Народ явно міліє, і це кидається в очі навіть без спеціальних засобів. Замість складати зоряні карти долі чи вирішувати глобальні задачки, тасувати зірки, розганяти чи наганяти хмари на ворогів і звісно пускати туман в очі, нинішні звіздарі перетворюються на звичайних забобонщиків.

При всій повазі, наприклад, до Юлі Володимирівни Тимошенко не можу повірити, що вона злякалася цифри 13 навпроти свого прізвища у виборчому бюлетені. Ну не вірю і все. Хто-хто, а вона на таку дрібницю навіть не звернула б ніякої уваги. Не може бути, щоб така сильна жінка тай почала боятися якихось циферок. Вона навіть тигрів не боїться і залюбки з ними фотографується, а тут раптом ні з того ні з сього взяла і злякалась тринадцятки.

А от якомусь малодухому хіромантозвіздареві колінка мабуть явно затряслись. Замість того, щоб по неділях зранку в церкву ходити, він, бачте, прогнози ретельно складає, циферками грається. Побачив, що його патронеса шановна Юля Володимирівна під № 13 у виборчий бюлетень потрапляє, і запанікував. В суди давай пхатись вимагати скасувати нумерацію. Ну це нормально? Це клініка. Так підставити свою майбутню королеву...

Але давайте все по порядку. Собака може був заритий давним давно, а виліз якраз тепер, коли вже нічого змінити не можна...

Отже на черговому засіданні ЦВК при затвердженні виборчого бюлетеня трапилась прикра несподіванка. ЦВК встановила, що перелік кандидатів на пост Президента України у виборчому бюлетені повинен бути розташований в алфавітному порядку, а також кандидати повинні бути пронумеровані. Однак серед членів ЦВК під час розгляду цього питання виникла дискусія, чи доцільно все-таки встановлювати нумерацію прізвищ кандидатів у Президенти України у виборчому бюлетені. За рішення встановити нумерацію проголосували 9 членів ЦВК.

Люди, які вміють рахувати відразу взялися за голову. Виявилось що наша улюблена Вона, та, що працює і та, що Україна, зненацька ненароком опинилась на 13 місці, миттєво перетворившись на чортову дюжину. Такого нахабства світ ще не бачив, а тому до суду одразу полетів позов. Звісно щоб не було зайвих розмов вирішили прокрутити справу акуратно. Як зізналася заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна позов до суду подала кандидат в Президенти Людмила Супрун. Київський апеляційний адміністративний суд не довго думаючи зобов\'язав Центральну виборчу комісію внести зміни до постанови про затвердження форми і тексту виборчого бюлетеня в частині невідповідності закону нумерації кандидатів у Президенти. Виявляється, за твердженням все того ж заступника голови Центральної виборчої комісії Жанни Усенко-Чорної, раніше в бюлетенях ніколи не використовувалася нумерація, і відповідно до закону уведення нумерації не може бути передбачено ЦВК.

Все начебто обійшлося. Люди зацікавлені з полегшенням зітхнули і хотіли було підняти келихи за вдалий початок, як раптом стало відомо, що Вищий адміністративний суд залишив у силі постанову Центральної виборчої комісії про затвердження форми і тексту виборчого бюлетеня і зокрема про нумерації кандидатів у Президенти. Злі сили повернули Юлі Тимошенко тринадцятий номер. Люди знаючі відразу заговорили про можливий зрив виборів.

Втім як на мене панікувати в даній ситуації абсолютно не доцільно. Звісно, такого западла ніхто не сподівався, але замість кіпішувати, можливо, варто взяти ініціативу в свої руки та очолити процес. Заяви на кшталт: «Нам не страшна ніяка чортівня!», «З Юлею ми і пекло перевернем до гори ногами!», «Наше діло праве – любов переможе!» тощо, цілком імовірно, дуже добре вписалися б в рекламну кампанію, і, що цікаво, позитивно сприйнялися б загалом набожною українською громадськістю.

Ніколи не можна через дрібну тактичну поразку ставити під загрозу велику глобальну перемогу. Звісно, якби новітні звіздарі вчасно все прорахували, а не займалися дурницями, таких прикрих несподіванок можна було б і уникнути. Наприклад, зареєструвати ще з шість сотень технічних кандидатів так, щоб основний конкурент Янукович зненацька опинився на 666 місці і попав в ще більшу халепу. Від такого западла його б навіть Патріарх московський і всія Русі не відмив. Звісно, це би коштувало немалі гроші. Але хіба в такій війні це має якесь значення? Після перемоги все можна повернути сторицею. Можна було б, звісно, поступити і простіше. Просто не допустити реєстрації кількох інших кандидатів, тоді б поганий номер попався комусь іншому, можливо, навіть тому самому Януковичу чи Ющенку. Але не допрацювали політтехнологи, не допрацювали. Тепер вихід один: узяти в довірені особи якогось Девіда Коперфільда, Павла Глобу чи хоч би провидицю Марфу, аби вони цілком авторитетно заявили що насправді цифра 13 дуже навіть фартова. І зовсім не означає чортову дюжину. Все це, мовляв, брехня. 13 символізує позитивні зміни, щасливе майбутнє, процвітання та рай на землі. П\'ятирічку, так би мовити, за два роки. Ще, звичайно, можна спробувати взагалі відмінити 13 номер в бюлетені. Є ж в світовій практиці приклади, коли його просто ігнорують. Навіть у деяких європейських державах при нумерації вулиць цю злопакісну цифру пропускають. Після 12 номеру спокійно ставлять 14 – і всім добре, всі задоволені. Можна було б взагалі присвоїти Тигрюлі номер 12-А, але це вже дуже якось мінімізує величину задуму. Не по-королівськи виходить.

Отака от халепа трапилась. А все через непрофесіоналізм та шарлатанство. Хоча як на мене дурниці все це і забобони. Хіба ж може мати якась закарлючка на папері більше сили, від самого Творця. А тому в Бога треба вірити, любі мої, в Бога. Женіть в шию, Юліє Володимирівно, своїх політтехнологів, йдіть до церкви, висповідайтесь, поставте свічку – і все у вас буде добре. Як ви там казали минулого разу — весна переможе? Так отож...

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: