58% громадян ЄС підтримують вступ України до НАТО

58% громадян ЄС підтримують вступ України до НАТО

У ході дослідження було опитано громадян семи країн Євросоюзу - Німеччини, Франції, Італії, Литви, Великої Британії, Польщі та Нідерландів

58% європейців підтримують вступ України до НАТО, і лише 48% - вступ України до Європейського Союзу. Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного компанією KANTAR PUBLIC на замовлення Ялтинської Європейської Стратегії (YES).

В ході дослідження було опитано громадян семи країн Євросоюзу - Німеччини, Франції, Італії, Литви, Великобританії, Польщі та Нідерландів - за репрезентативною для кожної з країн соціологічною вибіркою (понад 1000 осіб на країну). Результати опитування були представлені сьогодні, 16 вересня, на пленарному засіданні 14-ї Щорічної зустрічі YES «Чи це новий світ? І що це означає для України?». Аналогічні дослідження проводились на замовлення YES в 2005 і 2007 роках.

Більшість опитаних європейців (58%) підтримують вступ України до НАТО, в той час, як її вступ до Євросоюзу - всього 48%. 12 років тому, під час першого з аналогічних опитувань, картина була іншою: за те, щоб Україна стала членом ЄС, виступала більшість - 55% - опитаних європейців.

Сьогодні найбільшу підтримку ідеї вступу України в ЄС отримала в Литві і Польщі (68% і 67% відповідно), найменшу - в Нідерландах (27%). Рівень підтримки у Франції, Німеччині та Великобританії - менше половини опитаних.

Ті, хто виступає проти вступу України до ЄС, аргументують це різними причинами. Третина опитаних вважає, що ЄС на даному етапі свого розвитку не може дозволити собі подальше розширення. І стільки ж (31%) вважають, що прийняття України спровокує економічні проблеми в Євросоюзі.

40% тих, хто підтримує вступ України, вважають головним аргументом те, що Україна є частиною Європи. А 34% прихильників вступу підкреслюють, що цей крок допоможе посилити демократію в Україні.

Що стосується вступу України до НАТО, тут картина інша. Майже в кожній країні, де проводилося дослідження, більшість виступає за те, щоб прийняти Україну в члени Північноатлантичного альянсу. Навіть у Франції і Нідерландах за це виступає 49%, в інших країнах рівень підтримки більший. У Литві та Польщі він сягає 72% і 76% відповідно. Ці дві країни колишнього «комуністичного табору» забезпечують найбільш сильну підтримку вступу України до НАТО.
Головним аргументом на користь інтеграції України в НАТО європейці вважають її протистояння з Росією (40% від числа тих, хто підтримує вступ). Крім того, 28% вважають, що вступ України до НАТО посилить здатність Європи чинити опір російській агресії.

Результати дослідження будуть опубліковані на сайті yes-ukraine.org

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: