Адвокат: Росія має пояснити, звідки у Карпюка і Клиха взялися такі шрами

Адвокат: Росія має пояснити, звідки у Карпюка і Клиха взялися такі шрами
Станіслав Клих і Микола Карпюк

Дубровіна повідомила, що тортури до хлопців застосовувалися в період з кінця серпня 2014 року до 16-20 листопада 2014 року

У адвокатів незаконно засуджених у Росії громадян України Миколи Карпюка та Станіслава Клиха є усі медичні висновки, в яких докладно описано усі шрами, які з’явилися на тілі українці внаслідок тортур у російській в’язниці. Про це в інтерв’ю «Главкому» розповіла Марина Дубровіна, адвокат Клиха і Карпюка.

За її словами, тортури застосовувалися в період з кінця серпня 2014 року до 16-20 листопада 2014 року. Окрім цього проміжку ніяких тортур не було. «Періодичність була такою: один день катують, іншого дня допитують. Потім знову день катують, день допитують», - розповіла Дубровіна.

«Медичні висновки у нас є, в яких дуже докладно розписані усі шрами, які є як на тілі Миколи, так і особливо на тілі Станіслава. У нього були такі шрами, про які я не знала. Однак не була встановлена давність виникнення шрамів і їх природа, що найголовніше. Хоча шрами на тілі Стаса настільки очевидні, що не потрібно бути великим спеціалістом, аби розуміти природу їх отримання. Для того щоб їх помітити, не треба до гола роздягатися, на зап’ясті, наприклад, сильно видно», - зазначила адвокат.

Аби довести причинно-наслідковий зв'язок цих шрамів потрібно притягнути до відповідальності тих осіб, які хлопців катували, сказала вона. «Але за нашою заявою, і Докка звертався, і я це робила, нам у порушенні кримінальної справи щодо оперативних співробітників відмовили. Ви знаєте, ці співробітники навіть не встановлені, тому ми не знаємо, хто саме катував. І Микола, і Стас, коли до них застосовували катування, були з мішками на голові», - повідомила Дубровіна.

На запитання, чи можливо притягнути до відповідальності слідчого Курбанова, який, як мінімум, знав про тортури, адвокат зазначила, що для цього все одно потрібно порушувати кримінальну справу.

«Але кримінальна справа взагалі за цим фактом порушена не була. Була тільки так звана слідча перевірка, хоча і терміну такого не існує. В межах цієї перевірки люди, яких допитують, не несуть відповідальності за завідомо неправдиві свідчення, тому що вони не попереджені про кримінальну відповідальність. А не попереджені тому, що ці дії проводяться поза межами порушення кримінальної справи. Іншими словами, ці люди можуть говорити все що завгодно і їм за це нічого не буде. Щодо Станіслава, то були допитані усі слідчі, які входили до слідчої групи, були допитані співробітники слідчих ізоляторів у Владикавказі, Зеленокумську тощо. Доволі велике коло осіб. Але вони усі, як хор хлопчиків-зайчиків, сказали, що усе було у відповідності до КПК», - розповіла Дубровіна.

«Якщо до них поступили люди цілком чисті, без усіляких шрамів, то тоді Російській Федерації, слідчим, потрібно пояснювати, звідки ж ці шрами взялися. І це ставить їх в незручне становище», - підкреслила адвокат.

Нагадаємо, у листопаді минулого року в інтерв’ю «Главкому» Дубровіна розповідала, що довести факти застосування тортур, зокрема, до Станіслава вельми складно.

Як повідомляв «Главком», сьогодні, 26 жовтня, Верховний суд РФ відмовився звільнити Карпюка та Клиха.

22 жовтня член Громадської спостережної комісії Москви з контролю над дотриманням прав ув'язнених Зоя Свєтова повідомила, що Клих збожеволів внаслідок тортур, які застосовували до нього при затриманні та під час попереднього слідств.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: