Адвокат «турецького терориста» впевнений, що Київ не видасть його підзахисного Анкарі

Адвокат «турецького терориста» впевнений, що Київ не видасть його підзахисного Анкарі
Кемаль Кутан

Україна ризикує порушити міжнародне право, якщо видасть Кемаля Кутана Туреччині, — переконаний його захисник

Україна навряд чи погодиться на екстрадицію громадянина Німеччини турецького походження Кемаля Кутана, якого затримали в Україні як розшукуваного Інтерполом, але згодом випустили на волю за рішенням суду. Про це повідомив в інтерв’ю «Главкому» адвокат Кемаля Кутана Дмитро Моргун.

Захисник стверджує, що в Україні, з одного боку, діють міжнародні норми, за якими регулюються питання екстрадиції осіб, які перебувають у базі Інтерполу. З іншого боку, є зобов’язання внутрішнього законодавства, які кореспондуються з Конвенцією про статус біженця, яку Україна ратифікувала. Ці умови відображаються у статті 585 кримінально-процесуального кодексу України. Стаття передбачає випадки, за яких особа не видається іншій державі, посилаючись в тому числі на наявний у людини статус біженця згідно з Конвенцією про біженців.

«Якщо Україна вирішить видати біженця Туреччині, то порушить міжнародне право, — додає адвокат. — Чесно вам скажу, що дуже сумніваюся, що Київ піде таким шляхом, враховуючи неодноразові вербальні ноти з боку дипломатичної місії Німеччини в Україні. Ухвалити рішення екстрадувати означало би зробити собі гірше».

Нагадаємо, що Кемаль Кетан 10 років тому втік з Туреччини через переслідування. Анкара  винувачує чоловіка в активній діяльності у лавах забороненої в цій країні марксистсько-ленінської Комуністичної партії. Німеччина, у якій наразі Кемаль Кетан має підданство, відмовила усім спробам Туреччини щодо екстрадиції Кемаля. Як пише Süddeutsche zeitung, існували «серйозні сумніви щодо наявності достатніх підозр у злочинах», які йому інкримінують на історичній батьківщині.

Повну версію інтерв'ю з Кемалем Кутаном читайте тут: Історія «терориста», через якого Україна може посваритись з Берліном і Анкарою

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: