Аеропорт «Бориспіль» в обхід санкцій придбав у росіян детектори вибухівки

Аеропорт «Бориспіль» в обхід санкцій придбав у росіян детектори вибухівки

У грудні 2015 року держпідприємство «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» провело тендер на детектори вибухівки, переможцем якого стало ТОВ «Проектно-технічний центр», котре під виглядом чеської фірми продає російське обладнання

Прокуратура Києва розслідує придбання аеропортом «Бориспіль» у 2015 році детекторів вибухових речовин російського виробництва на 4,31 млн грн. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду м. Києва від 8 вересня, пишуть «Наші гроші».

У вересні 2014 року уряд постановою №829-р заборонив придбання за державні кошти товарів, робіт і послуг у компаній з Росії.

У грудні 2015 року держпідприємство «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» провело тендер на детектори вибухівки, переможцем якого стало ТОВ «Проектно-технічний центр».

Фірма стверджувала, що продає обладнання Inward Detection. Однак встановлено, що фактичним виробником є російська компанія «Діагностик-М», а чеську фірму було створено з метою реалізації російської продукції на території України.

Також повідомляється, що сертифікацію детекторів вибухових речовин проводили з порушеннями законодавства, у зв’язку з чим «Проектно-технічний центр» переміг у тендері, надавши недостовірні дані.

Слідчі вважають, що схему організував директор фірми «Проектно-технічний центр». Також до схеми було залучено службовців МА «Бориспіль», Державіаслужби і Державної фіскальної служби.

У подальшому, за інформацією слідчих, 4,3 млн грн перерахували фірмі, яку контролює резидент з Росії.

«Проектно-технічний центр» зареєстровано на Сергія Мухіна, раніше співзасновником також був Віталій Бурмистров. Директорами фірми в останні роки були Ігор Кухаренко, Сергій Мухін, Віталій Бурмистров, Сергій Зорін.

Чеська компанія Inward Detection записана на Володимира Усачова з Москви.

Слідство хоче перевірити можливі зловживання і на інших тендерах аеропорту «Бориспіль». Йдеться про контракт із ЗАТ ESSPO вартістю 13,7 млн грн. Слідчі мають інформацію, що службові особи аеропорту «Бориспіль» сприяли перемозі компанії, можливо, шляхом заміни конвертів тендерної пропозиції.

Інша закупівля – послуги харчування пасажирів у ПП «ТІДІ Лтд» на 42,3 млн грн. Прокурор вважає, що тендер мав дискримінаційну вимогу, яка минулого року була відсутня, – виконання типових контрактів.

Зміна технічного завдання дала можливість вказаній компанії перемогти. Крім того, послугами бізнес-залу терміналу «Д» користується значно менше людей, ніж передбачено у сумі закупівлі.

Переможець тендера на постачання протильодотворної рідини для протикригової обробки повітряних суден вартістю 63,5 млн грн Franstir, s.r.o. продає товар за завищеними цінами.

Переможцем тендера з будівництва насосно-фільтраційної станції ЦЗС стало ТОВ «ТК Сервістех» з ціною 92 млн грн. Прокуратура стверджує, що підприємство завищує обсяги виконаних робіт, порушує будівельні норми, що в майбутньому може унеможливити введення об’єкта в експлуатацію.

23 серпня суд призначив ревізію фінансово-господарської діяльності аеропорту «Бориспіль» за період з 1.01.2015 по 23.08.2016 щодо вищезгаданих тендерів.

Державній аудиторській службі дали 15 днів на перевірку. Але у зв’язку з великим обсягом документів прокуратура звернулась до суду про продовження строку ревізії. Суд задовольнив клопотання і продовжив ревізію на 5 днів із 17.09.2016 р.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: