Активісти Дніпра поведуть Філатова до суду через реконструкцію Вокзальної площі

Активісти Дніпра поведуть Філатова до суду через реконструкцію Вокзальної площі
Проект реконструкції Вокзальної площі у Дніпрі

Позивачі стверджують, що проект реконструкції Вокзальної площі у Дніпрі був затверджений без відкритого та прозорого конкурсу та через грубу підтасовку документів

Дніпровська громадська організація «Громадський контроль» підготувала судове подання до мера Дніпра Бориса Філатова та двох його заступників, відповідальних за проведення архітектурного конкурсу з реконструкції Вокзальної площі.

Позивачі стверджують, що проект реконструкції Вокзальної площі у Дніпрі було затверджено без відкритого та прозорого конкурсу та через грубу підтасовку документів. Сама реконструкція, на думку активістів, ризикує перетворитися у чергову мийку грошей.

Про це заявив голова організації «Громадський контроль» Артем Романюков. 

«Ми готові підключати до цього позову всіх небайдужих мешканців, які вважають свої права порушеними та не хочуть миритися з черговою мийкою грошей, яку на цей раз нам хочуть продати під виглядом реконструкції Вокзальної площі. До позову вже підключився обласний союз архітекторів. Наша ціль – провести відкритий архітектурний конкурс (як того вимагає закон), аби на найближчі 50-100 років не перетворити один з ключових інфраструктурних вузлів Дніпра в його найбільшу ганьбу», - відзначив Романюков.

Активіст нагадав також хронологію подій, що розгорнулися навколо проекту з реконструкції Вокзальної площі у Дніпрі, та пояснив, чому активісти вирішили судитися з Філатовим.

«Ви ж пам’ятаєте, як міська влада вкрала у нас Вокзальну площу? За допомоги грубої підтасовки документів жителів міста розвели, як кошенят, коли умови архітектурного конкурсу опублікували вже після завершення самого «конкурсу». Так ось, «Громадський контроль» обіцяв, що не залишить цю історію без уваги. І не залишив. Ми підготували судовий позов до Бориса Філатова та двом департаментам, які відповідальні за проведення конкурсу і публікацію матеріалів», - повідомив Романюков.   

Нагадаємо, що про наміри реконструювати Вокзальну площу у Дніпрі вперше заговорили на початку 2016 року. У лютому 2016 року заступник Філатова Михайло Лисенко без конкурсу опублікував перші ескізи, що протирічить Закону України «Про архітектурну діяльність» та постанові Кабінету Міністрів «Про затвердження Порядку проведення архітектурних та містобудівних конкурсів», які чітко регламентують, що реконструкція може відбуватися лише через архітектурний конкурс, програма та умови якого мають бути узгоджені з місцевою організацією союзу архітекторів. На проект, який опублікував Лисенко, було витрачено 2 млн грн з бюджету, а сам проект зазнав критики з боку архітектурної спільноти. На думку експертів проект не вирішував інфраструктурні проблеми транспортного вузла, у ньому не були враховані потреби маломобільних груп населення, а відстань, яку довелося б проходити людям із важким багажем до зупинок громадського транспорту, згідно проекту була збільшена.

Після цього архітектори, урбаністи та громадські активісти міста об’єдналися для створення альтернативної версії проекту реконструкції. Отримавши усну підтримку від мера міста, більше ніж півроку працювали над створенням проекту. У жовтні 2016 року заступник Філатова Лисенко опублікував фінальний варіант проекту – знову без урахування застережень ініціативної групи. Активісти ініціювали збір підписів за проведення відкритого конкурсу. Під тиском громадськості у травні 2017 року Борис Філатов був вимушений видати відповідне розпорядження.

Щоправда умови конкурсу так і не були опубліковані, а вже 1 липня Борис Філатов повідомив, що на конкурс ніхто не подався, і через це влада міста повертається до попереднього проекту реконструкції площі. Через 2 дні умови конкурсу були «заднім числом» опубліковані на сайті міської ради Дніпра.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: