Американські ядерні бомби можуть потрапити до рук терористів в Туреччині

Американські ядерні бомби можуть потрапити до рук терористів в Туреччині

У доповіді вашингтонського аналітичного центру рекомендується негайне виведення всіх ракет В61 з Європи

Постійна присутність десятків одиниць американської ядерної зброї на авіабазі Інджирлік в Туреччині викликає серйозні ризики для їх захоплення терористами та іншими ворожими силами.

Про це йдеться у доповіді вашингтонського аналітичного центру Stimson Center.

У доповіді називають «риторичним питання», чи змогли б США  зберігати контроль над приблизно 50 ракетами В61, які роміщені на базі Інджирлік, у випадку затяжного громадянського конфлікту в Туреччині.

Під час спроби державного перевороту 15 липня на авіабазі Інджирлік відключили електрику і уряд Туреччини заборонив американським літакам злітати або сідати на базі.

Зрештою, командир бази Інджирлік був заарештований за обвинуваченнями у причетності до державного перевороту.

«З точки зору безпеки, немає жодних причини тримати приблизно 50 американських ядерних ракет на авіабазі Інджирлік в Туреччині, всього в 70 км від кордону з Сирією. Ця зброя має нульову користь на полі бою в Європі і сьогодні є скоріше пасивом, ніж активом для наших союзників по НАТО», - заявив співавтор доповіді Лайс Хілі.

У доповіді рекомендується негайне виведення всіх одиниць В61 з Європи та скасування закупівель B61s, які будуть зберігатися в Європі. Наголошується, що це зекономить США понад $6 млрд і вивільнить додаткові військові ресурси, які можуть бути використані для зміцнення звичайних Збройних сил США.

Як повідомлялося, Національна Адміністрація з ядерної безпеки США санкціонувала інженерну стадію виробництва модернізованої ядерної бомби B61-12.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: