Антивірусні компанії стверджують, що знайшли ліки від вірусу Petya

Антивірусні компанії стверджують, що знайшли ліки від вірусу Petya

Експерти винайшли простий, але ефективний метод боротьби із хакерами

Антивірусна компанія Symantec стверджує, що знайшла спосіб зупинити поширення вірусу, який напередодні заразив системи великих українських компаній і державних установ. Про це повідомляє ВВС Україна.

Як запевняють фахівці Symantec, для того, щоб не допустити інфікування свого комп'ютера, користувачеві досить створити порожній файл в папці C: \Windows.

«Для того, щоб зупинити поширення вірусу на своєму комп'ютері, користувач повинен створити порожній файл з назвою "perfc" з параметром "тільки для читання" в папці C: \Windows», - йдеться в повідомленні.

У Symantec називають це рішення «вакциною» від вірусу, який шифрує дані на комп'ютері користувача і в обмін на розшифровку вимагає заплатити 300 доларів в біткоінах.

Експерти інших компаній, що працюють в області кібербезпеки, підтверджують, що метод працює.

Але така «вакцина» дозволяє захистити від вірусу тільки персональні комп'ютери. При цьому вони залишаються носіями вірусу, тобто можуть заражати інші машини в своїй мережі. Як зупинити кібератаку в цілому, поки не повідомляють.

Також про свій варіант вирішення проблеми повідомляє американська компанія з офісом розробки в Україні Spinbackup, яка випустила рішення Ransomware Protection, що захищає дані в Google Диску від всіх видів вірусів-вимагачів - WannaCry, Petya і інших модифікацій.

Рішення Spinbackup для користувачів G Suite працює наступним чином: сервіс в режимі реального часу стежить за поведінкою користувачів і додатків в хмарі Google Диску. Як тільки сканер виявляє атаку, наприклад, вірус починає зашифровувати файли, він блокує її джерело, визначає кількість пошкоджених файлів, а потім автоматично відновлює їх з останньої успішної резервної копії.

Сервіс відстежує роботу співробітників з корпоративними даними в Google хмарі. Але у Spinbackup є рішення і для індивідуальних користувачів.

Нагадаємо, що 27 червня українські установи стали жертвами масштабної кібератаки, проведеної за допомогою вірусу Petya.A.

Хакерські атаки були націлені на об'єкти критичної інформаційної інфраструктури енергогенеруючих і енергопостачальних компаній, об'єктів транспорту, ряду банківських установ, телекомунікаційних компаній. Вірус атакував і Кабінет міністрів України.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: