Артисти в українських державних закладах культури досі працюють за правилами планової економіки – музикант

Артисти в українських державних закладах культури досі працюють за правилами планової економіки – музикант
Станіслав Кондратів

У нас культура працює за стандартами планової економіки Радянського Союзу – Кондратів

Соліст філармонії у Києві, щоб отримати зарплатню, має дати не менше трьох концертів на місяць, навіть у порожньому залі, розповів «Главкому» скрипаль-віртуоз Станіслав Кондратів.

За словами музиканта, державні заклади культури досі живуть за стандартами планової економіки радянських часів. «А у нас як у «совку»: дали 250 концертів, що на 23% краще, ніж минулого року. І було глядачів на 15% більше. Читаєш це і начебто думаєш: так, зростання, клас. Але це фікція», – зазначає скрипаль.

Економіка закладів культури, як зазначає Кондратів, побудована на кількості, а не на якості постановок. «Що роблять артисти? Співають у пустій залі і ставлять собі галочки, що концерт проведено, безкоштовно, ну, родичів запрошують. А держава це фінансує», – додає музикант.

Спадщина Радянського Союзу простежується і в роздутих штатах культурних установ, і в проблемах із орендою державних концертних залів. «Штат в Оперному театрі, наприклад, десь під 1200 людей. Реальні зірки, які працюють на контрактах у сотні тисяч євро в Європі, приїжджають на батьківщину, щоб дати концерт, і розуміють, що, виявляється, це ж велика проблема», – розповідає Кондратів.

Детальніше читайте: «Скрипаль-віртуоз Святослав Кондратів: Бюджет хору Верьовки – 30 млн на рік. І що ми маємо за ці гроші? Музейний експонат!»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: