Atlantic Council: Україна стала джерелом робочої сили для Центральної Європи

Atlantic Council: Україна стала джерелом робочої сили для Центральної Європи

Україна стала джерелом робочої сили для сусідніх країн, і українська влада цьому сприяє - американське видання

Образ українців серйозно змінився в регіоні. В той час, як країни Центаральної Європи намагаються заблокувати рішення ЄС про квотне розподілення біженців з Сирії і Іраку, Україна стала джерелом бажаних іноземних робітників. Про це пише Джеймс Брук в статті для Atlantic Council, нагадуючи, що Чехія, Словаччина, Угорщина і Естонія започаткували програми працевлаштування в Україні. Польський уряд змінює закони своєї країни, щоб заохотити ще більше українців приїжджати на роботу, хоча їх і так в країні близько 1,3 мільйона. 

«У нас відкрилися офіси CzechInvest і SlovakInvest. Але вони не шукають українських інвестицій. Вони шукають українських робітників», - сказав директор української інвестиційної агенції Даніель Білак.

Центральна Європа зараз стала регіоном з найшвидшим економічним зростанням і найменшим рівнем безробіття. У Чехії, приміром, рівень безробіття становить всього 2,9%, а щомісячна зарплата в чотири рази вища від 290 доларів, які українці можуть заробити в рідній країні. Без зайвого шуму українці стали найбільшою групою іноземних працівників у Чехії. За словами заступника міністра праці і соціальної політики Томаша Петрічека, їх в країні близько 55 тисяч осіб.

В сусідній Угорщині, де зарплати цього року зросли на 15%, 73% компаній кажуть, що не можуть знайти потрібну кількість робітників. «Надто обережні рішення уряду щодо ринку праці поставили нас перед невигідною конкуренцією з Польщею чи Чехією», - каже голова Будівельної федерації Угорщини Ласло Койї, додаючи, що йому потрібні 2 тисячі українських будівельників якомога швидше.

В однорідних суспільствах Центральної Європи термін «різноманітність» означає «українець». Регіональні лідери не приховують прихильність до імміграції іноземців, які належать до тієї ж лінгвістичної, релігійної і расової групи, що і їхні ж народи. Польські чиновники виправдовують свою відмову приймати біженців з Сирії тим, що приймають у себе людей зі Сходу України, де Росія розв'язала війну.

У Варшаві підрахували, що Польщі будуть потрібні близько 5 мільйонів українських робітників у наступні 20 років для того, щоб зберегти економічне зростання. «Польський ринок праці зміцнився, а рівень безробіття впав до рекордно низького рівня. Але тиск на заробітну плату обмежується завдяки наявності достатньої кількості дешевої робочої сили з України», - зауважив експерт Blue Bay Asset Management Тімоті Еш.

«Минулого року 1,3 мільйона українців поїхали в Польщу, а ми б хотіли, щоб вони лишилися вдома», - сказав Білак.

«Однак українські працівники ціняться. Вони коштують менше, а навички їхні кращі, ніж у вихідців з інших країн», - додав він.

Балтійські країни теж почали полювати на українських робітників, дозволяючи їм не вчити місцеві мови, а розмовляти російською. «З іншого боку, зростання української трудової міграції в Європу заохочується президентом Петром Порошенком. Оскільки Україна не може забезпечити високооплачувані робочі місця до чергових виборів, які пройдуть в 2019 році, трудова міграція стала короткочасним політичним рішенням», - йдется в статті.

Автор нагадує про безвізовий режим між Україною і ЄС, а також про збільшення кількості залізничних і авіасполучень між українськими містами і містами сусідніх країн, таких як Польща, Словаччина, Угорщина і Румунія. «За ідеальним сценарієм, Україна зрештою розвинеться і перетвориться з резерву робочої сили для Центральної Європи в здорову економіку, яка отримає вигоду від «бумерангу робочої сили». Цей фактор зараз йде на користь Польщі і іншим центральноєвропейським країнам. Коли мігранти повертаються з таких країн, як Велика Британія, вони приносять з собою навички, нову впевненість у собі і гроші для початку нового бізнесу», - пише автор.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: