Авіакомпанія Коломойського підозрюється в привласненні державних 147 млн грн

Авіакомпанія Коломойського підозрюється в привласненні державних 147 млн грн
Літаки МАУ

НАБУ встановило підозрюваних у справі МАУ

10 листопада Головний підрозділ детективів підготував і направив на погодження до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомлення про підозру екс-керівнику Державіаслужби України, а також президенту та головному бухгалтеру приватної авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»). Про це повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро України.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що впродовж 2014-2015 років керівництво МАУ за сприяння службових осіб Державіаслужби України протиправно заволоділо коштами Державного спеціалізованого фонду фінансування загальнодержавних витрат на авіаційну діяльність та участь України у міжнародних авіаційних організаціях (далі – Фонд) в особливо великих розмірах. Зокрема, йдеться про збір, який всі авіакомпанії за законом (згідно пп. 3 та 4 ч.5 ст. 12 Повітряного кодексу України) зобов’язані сплачувати до Фонду за перевезених пасажирів та вантажі. Ці кошти МАУ стягувала з клієнтів з відповідним цільовим призначенням, але до Фонду їх не перераховувала. За два роки (починаючи з 2014-го) сума цієї несплати сягнула 147 млн грн», - йдеться у повідомленні.

За версією слідства, нарощуванню боргу перед Держспецфондом сприяла лобістська діяльність з боку екс-керівника Державіаслужби в інтересах МАУ. Ця особа, яка до призначення на державну службу працювала в МАУ, затвердила наказ, який дозволив авіаперевізникам отримувати нові напрямки перевезень, незважаючи на наявність у них непогашених боргів перед Фондом. Така активність екс-керівника Державіаслужби протирічить частині 4, 5, 7 та 9 статті 12 Повітряного кодексу України та свідчить про умисний характер дій в інтересах МАУ.

Наразі детективи НАБУ очікують на погодження проектів повідомлень про підозру з боку САП, після чого їх оголосять відповідним особам в межах кримінального провадження за фактом заволодіння коштами державного бюджету службовими особами МАУ за сприяння службових осіб Державіаслужби. 

У разі визнання судом даних осіб винними, їм може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з конфіскацією майна та позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Нагадуємо, що відповідне кримінальне провадження Бюро розпочало наприкінці 2015 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: