Автор статті про ракети КНДР знову звинувачує Україну

Автор статті про ракети КНДР знову звинувачує Україну

Більш ймовірно, що технології прийшли з України, ніж з Росії - Еллеман

Автор дослідження, яке лягло в основу скандальної статті в The New York Times про роль України в успіхах ядерної програми КНДР, Майкл Еллеман за один день змінив свою позицію з цього скандалу.

Вчора журналіст спростовував причетність України до поставок двигунів для ракет Північної Кореї, а в сьогоднішньому інтерв'ю для «Голосу Америки» заявив,  що він звузив своє дослідження і вийшов на «Південмаш».

«Згідно з двох джерел, з якими я спілкувався. Модифікації, які ми побачили в КНДР - цей модифікований двигун також бачили в Україні. Це не означає, що конструкторське бюро «Південне» здійснило ці модифікації. Це могли зробити інші. Або двигуни були створені одночасно, або ж мова йде про продукт, який був зроблений давно, а пізніше його використовували якісь темні ділки, яким вдалося вивезти його за межі України або Росії. Існує багато невизначеності щодо того, як відбулася передача. Але на мою думку, ймовірно джерело знаходиться, або в Україні, або в Росії», - говорить Еллеман.

Звідки точно взялися двигуни ніхто не знає, але автор доповіді висловлює свою думку, що це була все ж Україна.

«Я не думаю, що я можу виміряти ступінь ймовірності (що це Україна чи Росія, - прим.ред.), але виходячи з того, що я знаю, а дуже багато залишається мені невідомим - більш ймовірно, що технології прийшли з України, ніж з Росії. Але, якщо хтось надасть мені докази, або кілька доказів додатково - ця оцінка може легко змінитися», - говорить експерт.

Він допускає, що керівництво підприємства або влада країни не причетні до скандалу.

КБ «Південне» знаходиться у важкій економічній ситуації, тому, ймовірно, є співробітники, незадоволені своїм становищем. Ті ж охоронці на підприємстві. Це не означає, що я на когось вказую конкретно. Суть в тому, що існує майже нескінченний набір варіантів, якщо перерахувати людей, які знали про наявність цих технологій в КБ «Південне», - вважає автор доповіді.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: