Бахматюк: Гонтарева – це друга загроза для української економіки після воєнної агресії

Бахматюк: Гонтарева – це друга загроза для української економіки після воєнної агресії
Олег Бахматюк

Бахматюк очікує від нового глави Національного банку України конструктивної позиції щодо реструктуризації боргів компанії перед фінансовими структурами

Глава ради директорів найбільшого в Євразії агрохолдингу Ukrlandfarming, а також власник виведених з ринку банків VAB і «Фінансова ініціатива» Олег Бахматюк очікує від нового глави Національного банку України конструктивної позиції щодо реструктуризації боргів компанії перед фінансовими структурами, а також щодо повернення на ринок банку «Фінініціатіва» за рішенням суду. Про це Бахматюк повідомив в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

«Ми сподіваємося, що у нового керівника Нацбанку не буде такої «особистої любові» до Бахматюка і він сяде за стіл переговорів з нами для того, щоб мати можливість повернути гроші за 5-7 років. Я сподіваюся, що мою компанію залишать в спокої і перейдуть до конкретних речей, які називаються логікою повернення коштів і збільшення українського виробництва», - сказав Бахматюк.

На його думку, підхід екс-глави НБУ Валерія Гонтаревої до бізнесу Ukrlandfarming, а також до афілійованих банків - це частина стратегії зі знищення банківської системи України.

«Валерія Гонтарева - це друга загроза для української економіки після воєнної агресії: вона знищила все, що можна, в банківській системі. І питання не в Бахматюку. В Україні знищена банківська подушка як така - хто зараз може кредитуватися? Україна перетворилися в базу поставки металу, кукурудзи, масла... ЄБРР і IFC кажуть, що економіка України буде зростати на 1-2% на рік. Але тоді щоб повернутися до рівня, який був при Януковичі, нам треба 17-18 років. Це повний провал. Ніхто не говорить, що не потрібно чистити організм від певних проблем. Але відрізати руки, ноги і робити тіло банківської системи безпорадним - це повна нісенітниця», - сказав глава Ukrlandfarming.

Він підтвердив, що готовий продовжити активні переговори про реструктуризацію боргів пов'язаних юросіб перед Нацбанком і Фондом гарантування вкладів, і звернутися з письмовим підтвердженням таких намірів до нового глави НБУ.

«Якщо ставити питання повернення коштів Нацбанку, треба усвідомлювати, що компанія Ukrlandfarming жива і три з половиною роки працює без залучення кредитів. Більш того, за останні три роки вона кредиторам заплатила більше $470 млн. Але ми працюємо весь цей час в умовах повної бойової готовності, тоді як нам потрібна нормальна спокійна атмосфера для того, щоб вести подальший діалог з усіма іншими кредиторами. Завдяки старанням пані Гонтаревої ці переговори йдуть дуже складно: люди втомилися від її токсичних заяв», - підкреслив підприємець.

Заяви Гонтаревої щодо банку «Фінансова ініціатива» Бахматюк пов'язав з судовими процесами, в яких банк представляє Фонд гарантування вкладів фізосіб.

«Зараз тривають судові процеси, Фонд гарантування бореться за те, що відібрав Нацбанк. Приблизно в 40-ка банках йдуть судові суперечки між Фондом гарантування і НБУ. Це «маячня божевільного»: одна держустанова виграла суд у іншої, а винен Бахматюк! Глава Нацбанку розповідає, що через мене держбюджет недоотримав кошти, оскільки в Гонтаревої Фонд гарантування вкладів виграв суд. Ми довели, що гроші не вкрали. Я, як власник, готовий нести відповідальність за банк, але Гонтарева, яка його вбила, ніякої відповідальності не несе», - сказав глава Ukrlandfarming.

«Я готовий платити і прошу реструктуризації на 7 років. Ставтеся до мене так само, як ви ставитеся до всіх інших. Коли в «Фінансовій ініціативі» сидів куратор, я не міг взяти $1 млн на дизпаливо, тому куратор блокував коррахунок. А Приватбанку Гонтарева дала можливість з ринку зняти депозити, наростити борги на 80 млрд грн», - додав Бахматюк.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: