Балтика нажахана заявами Трампа щодо підтримки Росії, - The Financial Times

Балтика нажахана заявами Трампа щодо підтримки Росії, - The Financial Times
Фото ВВС

Один з республіканців назвав Естонію «передмістям Санкт-Петербурга» і запитав, чи варто США ризикувати ядерною війною заради такого місця

Президентська кампанія в Америці викликає справжній жах у трьох країн Балтії, пише The Financial Times.

«Спочатку кандидат від республіканців відмовився дати гарантію, що заступиться за Естонію, Латвію або Литву в разі російського вторгнення, хоча США давно взяли на себе це зобов'язання. Потім ще один високопоставлений республіканець назвав Естонію «передмістям Санкт-Петербурга» і запитав, чи варто США ризикувати ядерною війною заради такого місця. І нарешті, Трамп сказав, що може визнати Крим російським і скасувати санкції, накладені на Москву. Це якщо не згадувати про його захвату російськими хакерами, які працюють на замовлення рідного уряду», - йдеться в статті.

Видання зазначає, що у багатьох в Талліні, Ризі та Вільнюсі такі заяви пробуджують їхні найгірші страхи. «Людина, яка знаходиться в одному кроці від керівництва їхнім найближчим союзником, сигналізує їх головному ворогові, що, можливо, не буде заважати захопленню ще одного шматка території», - пише The Financial Times.

«Це нічне жахіття, - сказав глава комітету із зовнішньої політики латвійського парламенту Ояр Калниньш. - Нам, Європі, будь-якій країні, у якій є відносини з США, доведеться мати справу з нічним жахіттям».

«Ця ситуація знову викликає побоювання за долю Балтії, Польщі та інших східноєвропейських членів НАТО, - йдеться в статті. - Незважаючи на діючий у військовому альянсі принцип колективної оборони, захоплення Росією відібраного у України Криму в 2014 році викликало побоювання, що американці будуть не готові вмирати за звільнення, скажімо, Нарви - естонського міста на кордоні з Росією, в якому проживає безліч етнічних росія».

Тим часом три балтійські країни вказують, що після терактів 11 вересня 2001 року вони вчинили відповідно до статті 5 Статуту НАТО: відправили своїх солдатів для участі в операції НАТО в Афганістані, нагадує видання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: