Безпечна засмага. Як уникнути старіння, опіків та меланом, перебуваючи на сонці

Безпечна засмага. Як уникнути старіння, опіків та меланом, перебуваючи на сонці
Засмагати рекомендується до 10 ранку або після 16 години, 
Фото з відкритих джерел

Медики і косметологи радять завжди використовувати на пляжі крем з SPF, який потрібно оновлювати кожні 1,5-2,5 години

Попереду літній сезон і охочі «погрітися на сонці» активно вирушають на відпочинок до моря. Тому важливо пам'ятати, що перебування під сонячними променями має не лише позитивний вплив на організм, але й значним чином може йому зашкодити. Журналісти «Суспільного» поцікавились у фахівців, як правильно оберігати шкіру та засмагати без шкоди для здоров'я.

Що таке засмага

Дерматолог Юліана Войтів пояснила, що наш організм виробляє пігмент меланін, головна функція якого – захищати глибокі шари шкіри від пошкодження. Коли шкіра пошкоджується сонячними променями, то організм вимушений виробляти ще більше пігменту для захисту. Як наслідок – шкіра змінює колір і темнішає.

Чому не бажано довго перебувати під сонцем

Лікарка дерматолог та косметолог Єлизавета Антофійчук розповіла, що крім загального негативного впливу на організм у вигляді сонячного або теплового удару, першими ознаками якого можуть бути: запаморочення, головний біль, нудота та шум у вухах, – тривалий вплив сонячного випромінювання також позначається на якості шкіри.

Тривале перебування під сонцем може спричинити передчасне фотостаріння – це передчасна поява ознак старіння, що викликана впливом ультрафіолетових променів. Вона, як правило, має накопичувальний ефект, тобто прогресує з часом. Процес відбувається навіть в похмуру погоду.

Також тривале перебування під сонцем може спричинити:

  • появу пігментації
  • загострення хронічних захворювань шкіри
  • збільшується ризик виникнення злоякісних новоутворень.

Як ультрафіолетові промені впливають на шкіру

Єлизавета Антофійчук пояснила, що тривала дія УФ-випромінювання провокує утворення активних форм кисню, так званих вільних радикалів, які пошкоджують ДНК клітин, а також знижують місцевий імунітет шкіри. Через це в клітинах можуть з'являтися мутації генів, порушуючи їх функціонування. Це і може призвести до виникнення злоякісних новоутворень.

«Доведено що, тривале перебування під сонячними променями, а також регулярне відвідування солярію збільшує ризик появи меланоми, плоскоклітинного раку шкіри, і базаліоми», – зазначила дерматолог.

Юліана Войтів також додає, що надмірне перебування під сонцем через кілька років може прискорити появу зморшок.

Алергія на сонце

У деяких людей, пояснює Антофійчук, сонце може викликати сонячну кропив'янку, ознаками якої може бути висип на шкірі, який з'являється через кілька хвилин після сонячного впливу.

Вона додала, що у рідкісних випадках у деяких пацієнтів із сонячною кропив'янкою може проявлятися уповільнена реакція на сонячне світло. Після припинення перебування на сонці висип швидко зникає – від кількох хвилин до кількох годин, і рідко триває понад 24 годин. Для підтвердження алергії на сонце лікар використовує фототестування.

Скільки можна перебувати під сонцем

Безпечне перебування під сонцем залежить від зовнішніх чинників, а також від фототипу шкіри. Люди з першим фототипом – найчутливіші до сонця.

Дерматолог Войтів розповіла, що до цього фототипу належать люди з дуже світлою шкірою, рудим або білявим волоссям та світлими очима.

«Така шкіра практично не здатна себе захистити від ультрафіолету. Таким людям категорично не бажано засмагати», – наголосила вона.

За її словами, найбільш розповсюджений в Україні середній європейський фототип, для якого характерна світла шкіра, яка добре засмагає. Переважно люди з таким фототипом мають каштанове волосся, зелені або карі очі.

Антофійчук наголошує, що засмагати рекомендується до 10:00 ранку або після 16:00, використовувати при цьому засіб з SPF, який потрібно оновлювати кожні 1,5-2,5 години. Також не можна забувати про використання головного убору і сонцезахисних окулярів.

Як правильно обрати та наносити сонцезахисний крем

Косметологиня Анастасія Мельник наголошує, що захищати шкіру від сонця потрібно завжди. Вона пояснила, що кожній людині вранці у сонячний період року на відкриті ділянки шкіри потрібно наносити сонцезахисний крем. Лікарка додала, що SPF-крем не сприяє браку вітаміну D.

За її словами, є загальні правила для використання SPF-захисту:

  • сонцезахисний крем – останній крок у догляді. Наносити його потрібно на сухе обличчя, поплескуючи руками по ділянках шкіри;
  • перш ніж наносити на нього макіяж, необхідно дати обличчю висохнути;
  • крем потрібно оновлювати, якщо ви постійно перебуваєте під сонцем, особливо під час відпочинку на морі;
  • необхідно обрати правильний рівень захисту: оптимальний – 30, який підходить для міста, і 50 – на відпочинку;
  • сонцезахисний крем можна наносити впродовж усього року, якщо шкіра схильна до пігментації або негативно реагує на сонце.

Вона наголосила, що засмага – це негативний вплив на шкіру в будь-якому випадку, оскільки це наслідки впливу ультрафіолетового випромінювання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: