Безсмертний розповів, чому влада боїться вводити воєнний стан на Донбасі

Безсмертний розповів, чому влада боїться вводити воєнний стан на Донбасі
Роман Безсмертний
Фото: Апостроф

При нинішній ситуації можна робити винуватим кого завгодно – вона в правовому відношенні абсолютно не визначена

Екс-віце-прем’єр, колишній представник України в Мінській тристоронній контактній групі Роман Безсмертний переконаний, що влада боїться вводити воєнний стан, оскільки боїться відповідальності. Про це він сказав в інтерв’ю «Главкому».

На його думку, в законопроекті щодо реінтеграції Донбасу та продовження дії так званого особливого статусу потрібно було передбачити механізм,  як повернути ситуацію в правове русло. «Бо вийшло, що аж на четвертому році війни ті, хто керував цим процесом, зрозуміли, що Росія – агресор. А якщо вона агресор, то що відбувається – війна чи АТО? Виникає правовий тупик», - зазначив Безсмертний.

Він вважає надуманими зауваження влади щодо введення воєнного стану.

«Я хочу послухати ці зауваження хоч один раз: щоб вийшов Турчинов чи хто пише цю муть і сказав, що не можна вводити воєнний стан, бо вибори будуть, не можна міняти Конституцію, інвесторів не можна розлякувати. Виборів не було і не буде, про які інвестиції взагалі мова, плюс, хто змушує вводити воєнний стан на всій території України?» - сказав Безсмертний.

Він заявив, що влада не хоче вводити воєнний стан, «бо бояться відповідальності».

«При нинішній ситуації можна робити винуватим кого завгодно – вона в правовому відношенні абсолютно не визначена. Дебальцево, Іловайськ – уявіть, що на момент першого чи другого існувала ставка Верховного Головнокомандувача (президент затвердив положення про неї тільки 11 жовтня – «Главком») і діяли відповідні накази. Тоді зрозуміло, хто планує операцію, хто її проводить, хто дає накази, яку роль відіграють регулярні війська і добровольчі батальйони, як постачається озброєння і так далі. А зараз пройшло слідство – і хто відповість за те, що сталося? Коли відсутні правила гри, ви, вибачте, вийшли на поле грати в футбол, а вам кинули баскетбольний м’яч», - пояснив Безсмертний.

Нагадаємо, Безсмертний заявляв, що в запропонованих законах щодо Донбасу про реінтеграцію не йдеться, а йдеться про намагання влади уникнути відповідальності за три роки помилкових рішень та бездіяльності, які призвели до тисяч смертей в АТО. Безсмертний переконаний, що секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов винен у тому, що більше трьох років іде війна на Донбасі.

6 жовтня Рада ухвалила у першому читанні закон про реінтеграцію Донбасу.

Проти президентського проекту щодо Донбасу проголосували 32 нардепи.

Також Верховна Рада України підтримала за основу та в цілому законопроект №7164 «Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької і Луганської областей». Голова ВР Андрій Парубій підписав цей документ.

Читайте також статтю: Як будуть повертати Донбас? Основні тези нового плану Порошенка

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: