Більша частина коштів на космічну програму йде на борг за супутник «Либідь», – журналіст

Більша частина коштів на космічну програму йде на борг за супутник «Либідь», – журналіст
Супутник "Либідь"
wikipedia.org

Зараз супутник перебуває на зберіганні в Росії.

За даними журналіста і блогера Івана Яковини, у Держбюджет України на 2018 рік закладено 2 млрд грн на космічну програму. При цьому 1,5 млрд підуть на виплати боргів за телекомунікаційний супутник «Либідь».

«Цей супутник мав бути запущений в 2011 році, після чого захищеним зв’язком через нього мали користуватися всі українські держструктури, спецслужби, etc. Зараз «Либідь» зберігається в Росії, де вже спливає термін його гарантійного зберігання. Звісно, ні про який секретний зв’язок через нього мови бути не може», – пише журналіст у Facebook.

Створення супутника «Либідь» було розпочато 2009 року за угодою з канадською компанією MacDonald Dettwiler and Associates.

Після анексії Криму запустити супутник стало ще складніше, оскільки українська сторона втратила наземний центр управління «Либіддю», розташований у наразі окупованій Євпаторії.

З літа 2014 року супутник за бажанням канадського генпідрядника перебуває на відповідальному зберіганні на російському підприємстві «Інформаційні супутникові системи ім. Решетньова». Росіяни мають намір виставити рахунок за зберігання супутника, щойно українська сторона вирішить, що робити з «Либіддю».

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, на початку 2017 року керівництво України ухвалило рішення про дофінансування проекту через його подорожчання в нових умовах ще на $17 млн.

Днями голова Державного космічного агентства (ДКАУ) Павло Дегтяренко заявив, що проект «Либідь» має бути реалізований попри всі труднощі.

Раніше джерело на російському космодромі «Байконур» повідомило «Інтерфаксу», що запуск супутника «Либідь» із цього космодрому планується у першій декаді 2018 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: