Британський аналітик: Захід має бути готовим до нової тактика Кремля

Британський аналітик: Захід має бути готовим до нової тактика Кремля

Заходу у пригоді може виявитися досвід сусідніх із РФ держав

Британський журналіст і співробітник Центру аналізу європейської політики Едвард Лукас попереджає про те, що Захід може вкотре виявитися неготовим до нових російських прийомів. Проблемою є те, що реакція на попередні загрози часто займала дуже багато часу і була запізнілою.

Лукас зазначив, що на сьогодні країнам Заходу вдалося прийняти необхідні кроки у плані посилення обороноздатності країн східного флангу НАТО чи збільшити енергетичну незалежність країн ЄС. Однак такі кроки, хоча і є правильними, можуть виявитися невчасними, оскільки є вірогідність того, що Кремль вже не буде вдаватися до перевірених стратегій. За словами аналітика, гарним доказом цього є те, що Кремль фактично відмовився від ідеї спробувати змінити хід виборів в ФРН на свою користь за допомогою дезінформаційної кампанії. Так само порівняно із простими кібератаками (DDoS-атаки) на Естонію у 2007-му і Грузію у 2008-му проти України у 2015-2016 роках застосовувалися уже значно більш витончені форми атак – як наприклад проти електромереж.

Як наслідок, хоча є іще певна ймовірність спроб РФ спровокувати етнічні протиріччя в Латвії чи Естонії і потім ними скористатися, малоймовірно, що Кремль вирішиться на масований наступ, який відпрацьовували під час навчань «Запад-2017».

Тому в цьому контексті, як переконує Лукас, Захід має приділяти увагу не лише протидії уже відомим ризикам і загрозам, але і бути готовим до нових викликів і тактики Кремля. Однак на фоні того, як Захід не особливо успішно чи вчасно протидіяв попереднім викликам, є причини бути стриманим у тому, чи вдасться наступного разу виявити новий тип загрози із боку РФ і успішно їй протидіяти.

Тому, зазначив Лукас, Заходу слід особливо гарно вчитися у держав, які знаходяться в безпосередній близькості до РФ. Оскільки те, що Кремль намагатиметься робити в країнах Заходу, перш за все буде апробовано на цих «прифронтових» державах.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: