Британський генерал заявив про високу ймовірність ядерної війни

Британський генерал заявив про високу ймовірність ядерної війни
Річард Ширрефф
Uznayvse.ru

Екс-заступник верховного головнокомандувача об'єднаних сил НАТО в Європі вважає, що треба «готуватися до найгіршого»

Країни Західної Європи з економічної точки зору є успішними, проте вони слабкі у військовому і в політичному відношенні. Подібна слабкість є для Москви сигналом для випробовування рішучості Заходу і розширення кордонів. Таку думку висловив колишній заступник верховного головнокомандувача об'єднаних сил НАТО в Європі генерал Річард Ширрефф, пише американське видання The National Interest.

У першу чергу війна 2008 року в Грузії продемонструвала Путіну, що агресія в російському «близькому зарубіжжі» може залишитися безкарною, зазначив Ширрефф. «Росія поважає силу і зневажає слабкість, і вона продовжить випробовувати слабкість», – переконаний він.

На думку генерала, росіяни намагаються використати слабкість і посіяти розбрат на Заході. У статті йдться, що Путін, зокрема, хоче «відчепити» Сполучені Штати від їхніх союзників у Європі. «Тому Москва, ймовірно, тестуватиме рішучість Заходу в уразливому Балтійському морі, що потенційно може призвести до ядерної війни з НАТО, оскільки буде введено в дію статтю 5 (Статуту НАТО. – Ред.). Якщо Росія відправить хоча б одного свого солдата на територію держав Балтії, це означатиме, що Америка перебуває у стані війни, – зазначив Ширрефф. – І, звичайно, можливий початок ядерної війни».

Якщо міркувати раціонально, то важко собі уявити, що Росія може вторгнутися у Прибалтійські країни, пише видання. Однак Ширрефф вважає, що, як показує історія, стратегія більшою мірою «має відношення до людського виміру». «Людські істоти не обов'язково є раціональними, – зауважив Ширрефф. – Ми, поза сумнівом, маємо бути готовими до найгіршого варіанту розвитку подій».

Як повідомлялося, генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг призначив першого в історії організації главу розвідки. Ним став колишній заступник глави німецької розвідки Арндт Фрайтаг фон Лорингхофен. До переліку його завдань входить обмін розвідданими про «нарощування військової потужності Росії», а також контроль за військовою та цивільною розвідкою.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: