Будапешт порушив санкції ЄС і ремонтує вертольоти в Росії

Будапешт порушив санкції ЄС і ремонтує вертольоти в Росії
Вертоліт Мі-17

У травні цього року чотири вертольоти Мі-17 повернулися в Угорщину після ремонту в РФ

Незважаючи на антиросійські санкції ЄС уряд Угорщини не припиняє свої військово-технічні контакти з Кремлем. Заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь в матеріалі для «Главкому» нагадує історію співробітництва у військовій сфері Будапешту та Москви:

У 2016 році між Росією та Угорщиною велись переговори про можливість закупівлі угорським міноборони до 30 вертольотів Мі-8/17 на суму близько $490 млн. З причини відсутності в угорському бюджеті грошей ця оборудка не відбулася. Однак, Будапешт домовився про «економ-варіант» - ремонт в Росії чотирьох вертольотів Мі-17.

«У травні 2017 року угорські вертольоти повернулися з РФ на 59 авіабазу ВПС Угорщини у Кечкеметі. При цьому, угорський уряд чомусь вирішив, що ремонт військових вертольотів у Росії не підпадає під санкції ЄС. Хоча, за всіма правовими канонами надання послуг з ремонту військової техніки входить у поняття «військово-технічне співробітництво». Адже, немає різниці, що саме здійснюється в рамках військово-технічного співробітництва – продаж озброєнь, ремонт військової техніки чи трансфер військових технологій – у будь-якому разі, військово-технічне співробітництво з Росією для країн ЄС заборонене», - зазначає Самусь.

Вже у червні, як пише автор, міністерство оборони Угорщини розпочало процедуру підготовки до проведення тендеру стосовно ремонту ударних вертольотів Мі-24. На офіційній сторінці «Щоденних електронних тендерів» (Tenders Electronic Daily, Додаток до Офіційного журналу ЄС) 29.06.2017 року міноборони Угорщини розмістило повідомлення, що шукає підрядника для виконання робіт з ремонту та обслуговування шести вертольотів Мі-24П та шести вертольотів Мі-24В. Термін виконання контракту – чотири роки з моменту підписання сторонами відповідних угод.

«Очевидно, що це повідомлення є чистою формальністю, яка покликана продемонструвати «прозорість» процедури пошуку виконавця для здійснення ремонту 12 угорських вертольотів Мі-24. Насправді, умови тендеру прописані так, що виграти їх може тільки одна компанія - «Вертольоти Росії», - вважає Самусь.

Військовий експерт посилається на дані спеціалістів, які вказують, що набагато ефективнішим варіантом для Угорщини була б закупівля сучасних західних вертольотів, скажімо, багатоцільових гвинтокрилів Black Hawk, котрі багаторазово перевищують можливості тих самих Мі-17 чи Мі-24 зі складу збройних сил Угорщини.

«Не можна залишати без уваги факт прямого порушення Угорщиною санкцій ЄС проти Росії у сфері військового та військово-технічного співробітництва. Чи Будапешт до цього часу не вірить в те, що Росія окупувала Крим та Донбас і кожного дня вбиває українців?...Одне можна сказати з впевненістю: угорські вертольоти тепер «токсичні» не менше, ніж німецькі турбіни Siemens. І нічого доброго цей business as usual на українській крові Угорщині не принесе», - резюмував заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: