Будапештський меморандум провалено Росією – посол Британії

Росія порушила свої зобов’язання не тільки за Будапештським меморандумом, а й низку інших міжнародних зобов’язань, зазначила посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф

Росія відмовилась брати участь у консультаціях сторін Будапештського меморандуму в березні 2014 року та порушила свої зобов’язання в рамках цього договору. Про це заявила посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф під час круглого столу в Києві.

«Чи виконано Будапештський меморандум? Ні, але його було не виконано Росією, ось ключовий момент. Я чула, що його описують як міжнародний договір... Я знаю, що в Україні дуже багато людей розчаровано… Британська точка зору полягає в тому, що це меморандум порозуміння і з цієї точки зору він є обмеженим у юридичному плані. Зобов’язання, які в нас є за умовами цього меморандуму, – це надавати консультації», – заявила вона.

«У березні 2014 року ми розпочали такі консультації, і вони відбулися в американському посольстві в Парижі, і міністр Дещиця був там, Джон Керрі був там і я була там з нашим міністром закордонних справ... і був один незайнятий стілець. Міністр закордонних справ Лавров у цей час перебував у Парижі, але російська сторона не відвідала консультації», – додала посол.

«Я думаю, що провал меморандуму – це провал однією зі сторін, яка не виконує свої зобов’язання. Ми вважаємо, що Росія порушила свої зобов’язання не тільки за Будапештським меморандумом, а й низку інших міжнародних зобов’язань, якщо ми розглядаємо ситуацію агресії Росії проти України», – переконана Гоф.

Довідка

У 1994 році Україна відмовилася від третього за величиною арсеналу ядерної зброї у світі. Після цього в 1994 році Україна, США, Росія та Велика Британія уклали Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум). Він містить пункти, які надають Україні гарантії її суверенітету та безпеки. Згідно з меморандумом, США, РФ і Велика Британія зобов'язалися, зокрема, поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України; утримуватися від погрожування силою, її застосування проти територіальної цілісності та політичної незалежності України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: