Через 60 років після запуску «Спутніка» у космічної програми Росії великі проблеми

Через 60 років після запуску «Спутніка» у космічної програми Росії великі проблеми
Перший штучний супутник Землі, був запущений на орбіту в СРСР 4 жовтня 1957 року

У 2016 році США і КНР обігнали Росію по кількості запусків комерційних супутників

Навіть через 60 років після запуску першого штучного супутника Землі покращена версія ракетоносія, яка вивела «Спутнік» на орбіту, все іще залишається головною ракетою космічної програми РФ. Із одного боку це визнання вражаючої технологічної майстерності, але і ознака того, що росіянам не вдалося розвинути далі свої успіхи, як пише The Associated Press. І на відміну від періоду Холодної війни, коли космос був головною сферою протистояння між США і СРСР, дослідження в сфері космічних технологій зараз не є головним пріоритетом для Кремля.

Ракетоносій «Союз», який допомагає відправляти команди до Міжнародної космічної станції, це модифікація ракети Р-7, яка вивела на орбіту «Спутнік» 4 жовтня 1957 року. Інший розроблений в СРСР і часто вживаний ракетоносій «Протон», який використовується для запуску комерційних супутників, був розроблений в 1960-х. Обидвом ракетоносіям вдалося здобути прекрасну репутацію за їх надійність, однак їх репутації було нанесено удар низкою невдалих запусків протягом декількох останніх років. Ці невдалі запуски поставили під сумнів загалом спроможність російської аерокосмічної галузі підтримувати високі стандарти виробництва. 

Проблеми, які були виявлені в ракетоносіях «Союз» і «Протон» у 2016 році пов’язують із прорахунками під час виробництва на заводі в Воронежі, який виробляє двигуни для обидвох ракетоносіїв. Усього «Роскосомс» був змушений відіслати назад більш ніж 70 двигунів (!) для заміни бракованих деталей. Як наслідок протягом року була взята пауза щодо запуску ракет «Протон». Це в свою чергу зменшило долю РФ на світовому ринку запуску комерційних супутників – у 2016 році РФ вперше обігнали по кількості запусків як США, так і КНР.

Клієнти все більше обирають нові більш якісні і доступні ракетоносії, такі як Falcon 9, який будує компанія Space X. Даний ракетоносій є привабливим, адже можливість неодноразового використання зменшує його вартість. Росіяни визнають виклик, яким для них є ракета Falcon 9. Однак при цьому вони не говорять про якісь конкретні деталі як РФ планує утримати свою долю в ринку послуг по запуску супутників. Єдиним короткотерміновим рішенням є створення менш потужного ракетоносія «Протон», що таким чином дозволить зменшити його вартість.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: