Через український закон про освіту чотири країни поскаржаться в ОБСЄ

Через український закон про освіту чотири країни поскаржаться в ОБСЄ

Болгарія, Угорщина, Румунія і Греція стурбовані мовними нормами нового українського закону про освіту

Глави зовнішньополітичних відомств Болгарії, Угорщини, Греції та Румунії підписали лист главі МЗС України, де висловили стурбованість через новий закон про освіту. Про це повідомляє агентство БГНЕС з посиланням на главу МЗС Болгарії Катерину Захарієву.

«Ми, безумовно, стурбовані, і не випадково є спільна ініціатива з колегами з європейських країн, яких може торкнутися цей закон. І сьогодні ми підписали лист з міністрами закордонних справ Угорщини, Румунії, Греції та Болгарії міністру закордонних справ України, в якому ми сигналізуємо про те, щоб цей закон не торкнувся прав меншин і освіти рідною мовою. Ми відправимо такого ж листа до Ради Європи і ОБСЄ», - повідомила вона.

«Українська сторона запевнила, що закон спрямований на зміцнення української мови і не вплине на вивчення європейських мов», - сказала міністр.

Захарієва також розповіла, що днями в МЗС Болгарії викликали заступника українського посла, де йому висловили занепокоєність у зв'язку з законом.

Як повідомляв «Главком», Верховна Рада України 5 вересня ухвалила в цілому закон «Про освіту».

Нагадаємо, своє занепокоєння освітньою реформою в Україні висловила Румунія. Пізніше МЗС Угорщини назвало освітню реформу в Україні «ударом у спину».

Також стурбованість висловили в Польщі.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що його країна не підтримуватиме ініціативи України в міжнародних організаціях у зв'язку з нормами нового закону про освіту, що стосуються мов навчання представників національних меншин України. 

Президент Молдови Ігор Додон також закликав Україну переглянути закон про освіту в частині, що стосується мов навчання представників національних меншин. 

Разом з тим Посольство США привітало Україну з ухваленням нового закону про освіту.

У Міністерстві освіти і науки Украєни зазначили, що редакція статті 7 Закону України «Про освіту» відповідає Конституції України та ратифікованій Україною Європейській хартії регіональних мов або мов меншин.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: