Чергові переговори щодо Сирії пройдуть у липні

Чергові переговори щодо Сирії пройдуть у липні
Переговори щодо Сирії, які традиційно проходять в столиці Казахстану

Головним підсумком минулої зустрічі стало підписання країнами-гарантами Меморандуму про створення зон деескалації у Сирії

Чергова Міжнародна зустріч високого рівня щодо  Сирії у рамках Астанінського процесу відбудеться 4-5 липня в Астані.

Про це повідомляє Anadolu із посиланням на МЗС Казахстану

«Дату зустрічі узгоджено із зовнішньополітичними відомствами РФ, Туреччини й Ірану», -  йдеться у повідомленні.

Учасники планують обговорити ситуацію у Сирії, хід виконання домовленостей, досягнутих за підсумками попередніх раундів переговорів в Астані, включаючи створення зон деескалації на території Сирії.

Очікується, що країни-гаранти режиму припинення бойових дій - Іран, Росія й Туреччина - розглянуть документи, що регламентують параметри зон деескалації у Сирії, для їх наступного затвердження, а також обговорять питання забезпечення безперешкодного гуманітарного доступу, відновлення об'єктів інфраструктури у рамках Меморандуму про створення зон деескалації у Сирії.

Попередня зустріч високого рівня щодо Сирії у рамках Астанінського процесу пройшла 3-4 травня 2017 року у столиці Казахстану. У переговорах разом із країнами-гарантами взяли участь делегації уряду Сирії й сирійської озброєної опозиції, а також представники ООН, Йорданії та США.

Головним підсумком зустрічі стало підписання країнами-гарантами Меморандуму про створення зон деескалації у Сирії, спрямованого на припинення насильства, збереження єдності й територіальної цілісності цієї країни, а також політичне врегулювання конфлікту.

Окрім цього, як оголосив спеціальний посланець Генерального секретаря ООН щодо Сирії Стаффан де Містура, сьомий раунд переговорів щодо Сирії у Женеві стартує 9 - 10 липня. Наступні раунди будуть проведені в серпні й вересні, повідомляє Центр новин ООН

«Спеціальний посланець Генерального секретаря ООН щодо Сирії хотів би оголосити про проведення у Женеві сьомого раунду міжсирійських переговорів. Очікувана дата прибуття делегацій - 9 липня для того, щоб переговори за круглим столом розпочалися 10 липня. Наступні раунди пройдуть в серпні й вересні», - говориться у заяві, оприлюдненій офісом Спеціального посланця. 

Запрошення на переговори були розіслані відповідно до резолюції 2252 Ради Безпеки ООН від 2015 року. 

Спираючись на цю резолюцію, учасники переговорів продовжать обговорення питань управління, проведення вільних і чесних виборів, а також питань боротьби з тероризмом.

«Окрім офіційних сесій міжсирійських переговорів буде проведено експертну нараду з конституційних і правових питань. Цей механізм було запущено у ході шостого раунду переговорів», - зазначається у заяві. 

У ньому спеціальний посланець ООН закликав усі запрошені сторони до активної підготовки до переговорів й інтенсивної роботи під час їх проведення.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: