«Чорні протести» в Польщі: жінки виборюють право на аборти

«Чорні протести» в Польщі: жінки виборюють право на аборти

Законопроект передбачає від трьох місяців до п'яти років позбавлення волі по відношенню до жінок, які зробили аборт, медперсоналу, який допоміг у його здійсненні, і тим, хто схилив жінку до переривання вагітності

По всій Польщі відбуваються акції проти змін до закону про аборти. Учасники протестів закликають зробити аборт невід'ємним правом жінки і виступають проти політичного втручання в це питання, пише Lb.ua.

Щоб підсилити увагу до протесту, користувачі соцмереж ставлять профільною фотографію, де вони вдягнені у чорне і додають хештег #blackprotest, #czarnyprotest. Це зробили вже багато українців та мешканців інших країн.

3 жовтня  проведуть загальнопольський  жіночий страйк проти заборони абортів.

57e94085cfd2f.

Як повідомлялось, у середу, 21 вересня, у польському Сеймі у першому читанні було ухвалено законопроект, який передбачає повну заборону абортів і кримінальну відповідальність за його проведення, виключаючи тільки випадки, при яких «смерть ненародженої дитини є наслідком лікувальних дій, необхідних для запобігання безпосередньої загрози для життя матері».

Під час розгляду законопроекту під будівлею Сейму зібралися тисячі учасників акції протесту. Вони були одягнені в чорне і несли плакати з написами «Моє тіло – моє діло», «Права жінок – права людини», «Мій вибір, а не вердикт», в руках у деяких були дротові вішалки (раніше жінки використовували їх, щоб самостійно позбутися небажаної вагітності). Одночасно з цим протести відбулися і в інших містах Польщі, а так само біля посольства країни в Лондоні. У суботу та неділю, 24-го і 25 вересня, 12 польськими містами прокотилася хвиля демонстрацій, протести також відбулися в Барселоні, Нью-Йорку і Парижі.

Законопроект передбачає від 3 місяців до 5 років позбавлення волі по відношенню до жінок, які зробили аборт, медперсоналу, який допоміг у його проведенні, і тим, хто схилив жінку до переривання вагітності. За словами правозахисників, закон також може призвести до кримінальної відповідальності всіх жінок, у яких стався викидень, оскільки його ненавмисність потрібно буде довести. Законодавець називає плід виключно «зачатою дитиною», а переривання вагітності – «дородовим убивством».

Крім того, згідно із законопроектом, вводяться деякі вимоги до екстракорпорального запліднення: буде заборонено заморозку ембріонів і запліднення більше однієї яйцеклітини.

У п'ятницю, 23 вересня, парламент проголосував за те, щоб передати законопроект на розгляд до парламентського комітету справедливості і прав людини. Комітет розгляне закон, внесе свої пропозиції, перш ніж повернути його на голосування в Сейм. Але коли це станеться – невідомо. Польське законодавство не встановлює термін розгляду законів комітетами.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: