Цього року діти з окупованого Криму можуть вступати до вишів за спрощеною процедурою

Цього року діти з окупованого Криму можуть вступати до вишів за спрощеною процедурою
Валентина Потапова, експерт з питань освіти для мешканців окупованих територій ЦГП «Альменда»

19 червня стартувала вступна кампанія для кримчан

Для вступу у вищий навчальний заклад України кримчани можуть скористатися двома шляхами. Перший – скласти екстерном іспити та потім ЗНО. Другий  - обрати один із 12 вишів, де буде діяти спрощена процедура вступу. Про це розповіла Валентина Потапова, експерт з питань освіти для мешканців окупованих територій ЦГП «Альменда», під час прес-конференції в прес-центрі «Главкома».

Є два шляхи, яким діти з окупованого Криму можуть реалізувати своє право навчатися в українських вишах. Перший шлях  - звичайний, дитина здає ЗНО. Цей шлях пролягає через екстернат. Дитина з Криму може прикріпитися в будь-яку школу на екстернатну форму навчання, скласти чотири іспити за дев'ятий клас, і три три іспити державної підсумкової атестації. Після цього як дитина склала ці сім екзаменів за дев'ятий клас, їй замовили документ Свідоцтво про базову освіту, вона протягом одного навчального року може поступити в 10-му клас, і в 10-му класі  дитина складає тематичні контрольні роботи за 10 та 11 клас.  Зараз їх є 18, а було 56. Після цього, як вона склала ці контрольні роботи, він реєструється на ЗНО. Після того як буде складено ЗНО, отримує сертифікати  і може вступити до будь-якого вишу України за власним вибором.

«Однак, ми розуміли, що кримчанам, які навчаються за програмою РФ, скласти ЗНО дуже складно, незважаючи на те, що це фізика, хімія, біологія і, швидше за все, ці предмети не відрізняються від українських програм. Але тим не менш це призвело  до того, що кримчани були неконкурентноздатними з іншими дітьми», - говорить Потапова.

Зважаючи на це, у 2016 році були створені освітні центри «Крим-Україна». Це другий шлях, як потрапити дитині з Криму до вишів на материку.

Ці центри відкриті у 12 вишах України. 19 червня стартувала вступна кампанія для кримчан. І цього часу кримчани можуть приїхати в один із цих 12 центрів, подати заяву про те, що вони хочуть поступити саме в цей виш. В приймальній комісії буде спеціальний уповноважений Центру «Крим – Україна». Ця уповноважена людина підкаже, які кроки повинна дитина зробити далі.

Дитина, що приїжджає з Криму може мати паспорт, а якщо цей паспорт вона не встигла отримати, бо ID-картки сьогодні ще складно зробити, адже термін очікування щонайменше 10 днів. «Але ж дитина не зможе в’їхати назад до Криму без паспорту, а очікувати такий довгий термін накладно та обтяжливо. Тому дитина може взяти із собою свідоцтво про народження», - говорить Потапова.

Діти пред’являють свідоцтво про народження, уповноважений Центру допомагає адресами та контактами , де можна зробити український паспорт. Після цього діти заповнюють освітню декларацію. Під декларацією розуміється, що Україна визнає факт, що ці діти навчалися в школі на території окупованого Криму, але не визнає ті оцінки , котрі були там виставлені. Таким чином, з таких предметів як фізика, хімія, математика, біологія в освітній декларації уповноважений представник напише слово «атестований».

Факт підтвердження навчання в школі  відбувається або зі слів дитини, або додатком до «кримського» атестату. Але додаток не є обов’язковим.

Після заповнення освітньої декларації дитині дається адреса тієї школи, де вона повинна скласти два екзамени – українська мова та історія України. Цього року екзамен з української літератури скасовано з тієї причини, що сьогодні в Криму складно знайти твори та підручники з української літератури.

«Українська мова для нас, кримчан, є принциповим питанням. Тому що дитина, яка вибрала Україну, повинна освоїти державну мову. Історія України також є важливим іспитом. Адже потрібно протидіяти російській пропаганді, мовляв Україна - це штучна держава, якої не існує і так далі. В сьогоднішніх російських підручниках є багато чого «цікавого» про Україну», - продовжує Потапенко.

Після здачі цих двох екзаменів школа видає дитині довідку, де фіксуються її оцінки, і ця школа замовляє для дитини український атестат . Довідку про замовлений атестат дитина отримує на руки. Цю довідку треба привезти в освітній центр. Середній бал атестату буде складатися з двох оцінок – історія України та українська мова. У додатку до атестату буде написано лише дві оцінки, а решта предметів буде прописано як атестований.

«Протягом навчання у виші дитина може в цій же школі перескласти абсолютно всі ці предмети і поміняти додаток, де буде вказано всі оцінки з усіх предметів», - зауважує Потапова.

Далі призначається день, коли дитина буде складати профільний екзамен. Ці екзамени вже визначені і їхній перелік можна знайти на сайті Міністерства освіти та науки. Екзамен приймає звичайна приймальна комісія обраного вишу. Після цього у дітей виходить середній бал між двома шкільними екзаменами і профільним іспитом. Якщо така дитина буде єдиною на кримську квоту, а для кримчан держзамовлення становить 20%, то по суті конкурсу немає. Яякщо більше, ніж один, то за це квотне місце кримчани – вступники борються між собою. Тобто права дітей з материка не будуть ущемлені, ніхто у них не забиратиме їхні бюджетні місця.

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: